Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tét nélküli időközi választás lesz Sopronban

Ellenzéki győzelem esetén sem változna meg az erőviszony a soproni közgyűlésben. A szakértő csendes kampányra számít.

Miután Pongrácz Attilát (Fidesz), a megyei kormányhivatalon belül igazgatóvá nevezték ki, le kellett mondania a soproni képviselőségéről. A politikus ezt meg is tette, s mivel egyéni egy egyéni körzetet nyert meg, időközi választást kell tartani. Helyi Választási Bizottság határozatának értelmében a Kuruc dombi körzetben élők október 9-én ismét szavazhatnak.

A város közgyűlésébe 2010-ben 12 Fidesz, 3 MSZP, valamint 1-1 Jobbik, illetve LMP képviselő jutott be. Amennyiben az őszi időközin az ellenzék nyerne, az erőviszony akkor sem változna jelentősen, a Fidesznek így is maradna a többsége.

A választási szakértő, László Róbert csendes kampányra számít.

- Az időközi választásnak nincs nagy tétje, a pártok ezért várhatóan nem fognak jelentős pénzt és energiát a kampányra fordítani - folytatta a Political Capital elemzője. - Az országos politikát ez egyáltalán nem befolyásolja, miként helyben sem rendezi át a viszonyokat. A kis pártoknak legfeljebb arra lesz lehetőségük, hogy újra hallattassák hangjukat, kiemeljenek egy-egy fontosabb helyi témát.

László Róbertet a pártok kampánystratégiáiról is megkérdeztük.

- A Fidesz várhatóan nem foglalkozik majd az országos ügyekkel, az ő érdekük az, hogy ezekről a lehető legkevesebb szó essen - fejtegette a szakértő. - Nekik az a fontos, hogy a meglévő szavazóbázisukat anélkül mozgósítsák, hogy az ellenfeleiket mobilizálnák. Az ellenzéki erőktől is csak akkor várható komolyabb aktivitás, ha képesek valamilyen nagyobb tétet találni a választásnak. A közgyűlési erőviszonyokon nem tudnak változtatni, ezért nem valószínű, hogy ez a választás felrázná Sopront.

Az időközi választásokból nem érdemes az országos politikára vonatkozó következtéseket levonni. Legfeljebb az olyan meglepő momentumok tarthatnak számot az érdeklődésre, ami a főváros 14. kerületének egy választókerületében történt május végén, amikor az LMP az MSZP-t is megelőzve a második helyen futott be. Ehhez hasonló meglepetésre azonban nemigen számíthatunk most Sopronban: a szocialisták jelöltje magabiztos ezüstérmes volt tavaly ősszel, mind a Jobbik, mind az LMP jelöltjének támogatottsága 8 százalék alatt maradt.

Az időközi választás fontos dátumai

Az időközi választásra október 9-én kerül sor. A választói névjegyzék 2011. augusztus 24-től, 2010. augusztus 28-ig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatalban. Az értesítőt - az ajánlószelvénnyel együtt - a választópolgárok augusztus 25-ig kapják meg.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat. A névjegyzékbe való felvétel, illetve az abból történt törlés vagy kihagyás miatt augusztus 24-től augusztus 28-án 16 óráig lehet kifogással élni a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél. Ennek elutasítása esetén bírósághoz lehet fordulni. A módosított névjegyzék október 7-én 16 óráig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatalban.

Olvasóink írták

 • 6. Kuvasz 2011. július 14. 14:28
  „Szinte mindenkivel egyetértek.”
 • 5. ujidok 2011. július 13. 18:48
  „Ha emberek úgy gondoljátok, hogy üzenni akartok a vezetésnek, hogy nem jó amit csinálnak, akkor nem szabad rájuk szavazni!”
 • 4. FREDDY/S 2011. július 13. 16:51
  „Szerintem a szavazók érdekképviselete lenne a valódi cél, ehhez a független jelöltek alkalmasabbak lennének, nemde...”
 • 3. soppet 2011. július 13. 13:06
  „Sonnenschein_Manó-nak üzenem:
  Igazad van, de ma már a FIDESZ-KDNP szövetség tartozik eme "jeles" körbe.
  Nézz csak körül, sorra jönnek elő az egykori "komcsi tanoncok", kiknek a megújult MSZP-nek semmi köze nincs, s nem is volt.
  Győr városában az egykori "Honvédos" és katonatiszt MSZMP tag a polgármester. A kormányban miniszterek és államtitkárok sora valamint többekközött a Fidesz-KDNP soraiban a képviselők múltjában elevenedik fel az egykori bolsi-pártagság és/vagy a KISZ tagság - ahol kiválóan teljesítettek már akkor!
  Akkor most mi van?
  Ki van a jobb oldalon és ki van a bal oldalon?
  A szálak össze-vissza kuszálódtak a mai magyar politikában.”
 • 2. Sonnenschein_Manó 2011. július 13. 10:25
  „Minden lehetőséget meg kell ragadni a bolsevikik hatalmának csökkentése érdekében.”
 • 1. bobo 2011. július 13. 04:40
  „Még hogy nincs tétje? Pedig lehetne!

  Ha az ellenzéki erők képesek összefogni egymással és a civilekkel, könnyen meglepetést érhetnének el. Ami akár az országos politikára is hatással lehetne, megmutatná ugyanis, hogy kell egy egyfordulós választáson legyőzni a vetélytársat.

  De nem kell félni, nem fenyeget ilyen "veszély" minket! Pedig a kispártok tudhatnák, "nem a csatát kell megnyerni, hanem a háborút!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízforrás Fesztivál - Bojtorján a színpadon - galéria

A hegykői fesztivál keddi napján a Bojtorján zenélt. Koncertjeik nem nosztalgia show-k. Tovább olvasom