Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Teszt: végiggurultunk Sopron belvárosi úthálózatán

Két keréken és négy kerékkel is megnéztük, milyen lesz a közlekedés a soproni belvárosban.
Néhol egyelőre ijesztő, de a felfestésekkel, táblákkal éppen az a cél, hogy biztonságosan közlekedhessen autós, kerékpáros és gyalogos is. A kivitelezés elkezdődött, október végére elkészül.

Szakmai egyeztetéseket és lakossági fórumot is tartott a soproni önkormányzat a belvárosi kerékpárhálózat kialakításáról. Az adottságokat és a későbbi fejlesztési terveket is figyelembe véve jött létre az a koncepció, amely a készítők meggyőződése szerint egyszerre biztosítja a kerékpárosok, a gépjárművezetők és a gyalogosok számára a biztonságos közlekedés feltételeit. Úgynevezett nyitott és zárt kerékpársávok, új kerékpárutak, kerékpárosnyomok és kerékpározás céljára kijelölt utak hálózzák be hamarosan a várost, ezért nem árt minden közlekedőnek tisztába lennie a különböző fogalmak és jelzések értelmével. Nem is olyan könnyű az eligazodás. Lesz, ahol tábla, lesz, ahol felfestés jelzi az útvonalat. Amennyiben az út mellett található kerékpárút, akkor kötelező ott kerékpározni. Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője is megerősítette: a KRESZ szerint ahol kerékpározásra kijelölt út van, ott azt kell(!) használni. Csak abban az esetben lehet az úttesten is kerékpározni, ha oda kerékpárosnyom van felfestve. Fontos, hogy a kerékpárút kereszteződéseiben nem mindig a kerékpárosoknak van elsőbbségük!

A Kisalföld munkatársai végiggurultak két keréken a tervezett úthálózaton és autósszemmel is megnézték, milyen lesz a közlekedés, ha elkészülnek a felfestésekkel. A Deák tér tökéletes biciklivel a kiépített úton, ezért érthetetlen, sokan miért tekernek ennek ellenére a párhuzamos úttesten vagy a járdán. A vasútállomás környékén már elkészültek a felfestések. Az első bizonytalanság biciklivel a buszöblöknél adódott. A buszvezető intett, hogy guruljunk tovább, mégis biztonságosabbnak tűnt a járda. Mások is így döntöttek...

A tervezett kerékpárút-hálózat térképe a magyarázó jelzésekkel.
A tervezett kerékpárút-hálózat térképe a magyarázó jelzésekkel.


A Mátyás király utca neuralgikus – egyelőre. A kerékpársáv az üzletek oldalán úgy van felfestve, hogy jobb oldalán a járda, balról parkoló autók. Eljátszottunk a gondolattal, mi lesz, ha valaki óvatlanul kinyitja az ajtót az anyósülésen. Találkoztunk szemből érkező kerekessel is, pedig a jelzés egyértelműen mutatja az irányt. Az itt lakók már panaszkodnak: kevesebb lesz a házak előtt a parkoló. Az már csak hab a tortán, hogy alig végeztek az útfestők, a csatornázók máris bontották az aszfaltot.
A Várkerület szervizútjai egyelőre viszonylag biztonságos útvonalat jelentenek minden közlekedőnek, de a szakemberek szerint baj lesz a Színház utcában. Itt ugyanis kétirányú lesz a biciklisek közlekedése, vagyis a gépkocsiforgalommal szemben is behajthatnak az utcába – de majd csak akkor, ha elkészülnek a hálózat kiépítésével.

A Mátyás király utcában már elkészült a felfestés, a munkálatokkal innen haladnak tovább.
A Mátyás király utcában már elkészült a felfestés, a munkálatokkal innen haladnak tovább.


A jelzések kiépítésének üteme: Először az Állomás utca 11.-től a Mátyás király utcán át a Várkerület 85–87.-ig lévő szakaszt készítik el várhatóan szeptember közepéig. A II. ütemben a Várkerület 87.-től indulva, a Széchenyi tér, az Erzsébet utca és Állomás utca 11.-ig tartó szakasz következik, melynek munkálatai szeptember közepén kezdődnek és a hónap végén fejeződnek be. Utána készül el október közepéig a Várkerület 87.-től a Mária-szoborig terjedő szakasz. Utána innen haladnak a Széchenyi tér felé, amelyet várhatóan október végén fejeznek be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronkőhidai börtön: jutalom és futball

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben ünnepélyes állománygyűlést tartottak pénteken Szent Adorján… Tovább olvasom