Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Sopronért! - galéria

Négyszáznál is többen vettek részt Sopronban a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétszedési akcióban szombaton.

Az akció reggel a Jereván lakótelepen startolt el, három, a Jereván lakótelep településrészi önkormányzata önkormányzati képviselője – Balogh Judit, Magas László és Tóth Éva – jelenlétében és aktív részvételével.

Önkéntesen a tiszta Sopronért.

A nagy arányú zöld felülettel rendelkező Jereván lakótelepen jól jön a segítség, de az önkéntes akcióban nagyon fontos az, hogy rengetegen vannak, akik a maguk idejét, energiáját hajlandók arra fordítani, hogy a közösség érdekében együtt tegyenek valami hasznosat. Ez előremutató és az elkövetkező időszak teendőihez erőt ad – mondta Tóth Éva, a részönkormányzat elnöke megnyitójában, egyben megköszönve mindazok segítségét, akik a szervezésben, lebonyolításban aktívan résztvettek.

A több mint 20 soproni helyszínen zajló munka eredményes volt – értékelte a kezdeményezés soproni eredményét Barcza Attila a szervezők regionális koordinátora. Az önkormányzat mellett számos civil szervezet, több helyi cég, iskolák és magánszemélyek szedték a szemetet Sopron közterein, parkjaiban, erdeiben, aminek eredménye nyilvánvaló és talán az eddig könnyelműen szemetelőket arra indítja, hogy a jövőben jobban vigyázzanak környezetünk tisztaságára.

Összesített adatok
Az összesített adatok szerint Sopronban 427 fő vett részt az akcióban. 21 helyszínt tisztítottak meg a résztvevők: az Ikva patak medrét végig. További kitakarított helyszínek: a Ferenczy János utca, a Makó utca, a sörgyár mögötti városrész, a Tómalom  környéke, a Kőfaragó tér, a Határőr utca, a KRESZ-park és környéke, a József Attila lakótelep, a Páneurópai piknik emlékhelye, a Pihenőkereszt környéke, a soproni határátkelő osztrák és magyar oldala, az Ibolya tó környéke, a Lövér körút, a Deák tér, a Récényi út, a  Béke út, a Sörházdomb, az Amfiteátrum környéke, az Erzsébet kert, a Jereván városrész több, a felsoroltakon kívüli utcái és helyszínei.

 A résztvevő csoportok: Jereván lakótelep Részönkormányzata, a Lövéri Idősek Klubja, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, a Családok Átmeneti Otthona, az ágfalvi szociális intézet lakói, a Megyei Gyermekvédelmi Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat soproni csoportja, a Rotary Club Sopron, a Rotaract Club, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Regnum Marianum Soproni Csoportja, a Kaán Károly Öko Klub-Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói, a GYSEV, a Magyar Posta Zrt., a Deák téri lakók, a Sörházdomb lakói, a Jereván lakótelep lakói, Sarród polgárőrségége és rengeteg magánszemélyek szerte a városból.
 Az akciót támogatták: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Sopron Holdig Zrt., a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft., a Rotary Club Sopron.

Olvasóink írták

 • 5. pkajos 2011. május 23. 06:58
  „4.
  Az álmaimról, vágyaimról írtam..

  Az egyik része, a szemetelés miatti pénzbüntetés már ma is megvalósítható lenne. Előbb utóbb talán az is, hogy azt ledolgozhassák. A bunkó szemetelők, csikkdobálók munkára fogása ügyben is lehetne rendeletet hozni, módosítani.. Ha egy tollvonással lehetett a szabálysértési ügyeket - pl. gyorshajtást - közigazgatási birság "hatáskörébe" átpasszolni és magasabb büntetési tételeket alkalmazni akkor ez is menne..
  Azt sem bánom, ha ez is visszamenőleges lesz.., van már rutin a visszamenőleges törvénykezésban ( jaj csak nehogy azt írd, hogy a csikkek dolgát nem lehet visszamenőlegesen rendezni, ez vicc volt, kedves okostojás).”
 • 4. okos_jóska 2011. május 23. 00:41
  „re: 2. pkajos

  Á. - Jogos az indulat a mindent összeszemetelő, csikkdobáló bunkókkal szemben.

  Bé. - De ettől még lehet megpróbálni tárgyszerűnek lenni, és nem kell mindent az elfogult, rosszindulattól sem mentes beidegződésekkel tolmácsolni.
  Mert megkérdezném, öntől tisztelettel, hogy hol olvasható az a cikkben, hogy ,,kihajtják az iskolásokat mások szemetét szedegetni"?
  Mert tud ilyenről KONKRÉTAN ezen akció kapcsán?
  Vagy csak az előítéleteit próbálja valóságként feltüntetni? Ha igen, akkor arra kérem, hogy ne akarjon itt igazságot osztani.
  Pláne nem értem, mi ez a ,,tóthévázás". Az ön simlis szövegét (amihez indoklás vagy érv persze niksz) csak úgy lehet értelmezni, hogy ,,a mai demokráciában" az iskolaigazgatók és a pedagógusok ,,nem mertek ellenkezni" a nagyhatalmú önkormányzati képviselő szemétszedést elrendelő parancsával.
  Én a cikkben mindössze 2 iskola részvételéről találok információt, és szomorúan tájékoztatom, hogy EGYIK SEM ÖNKORMÁNYZATI.
  Miről beszél tehát ön, jóbarát?
  Az a baj, kedves pkajos, hogy a kommentjeiből elég jól látható, hogy ön nem a szabvány hangyás hőbörgők táborából való. Vagyis az állításai mögött nem a szokványos informálatlanság, vagy szövegértési fogyatékosság, vagy egyszerű figyelmetlenség áll. Hanem bizony a csúsztatás, manipulálás, indulatgenerálás jól látható szándéka.
  Ez nem baj, nem gond, megpróbálta. Csak nálam például nem jött be.
  Úgyhogy önnél is rámutatnék, hogy erősen kileng a kekecméter.

  Utóirat: Az ön jogi ismereteiből tényleg le tudná vezetni, hogy egy önkormányzat ma Magyarországon hozhatna olyan rendeletet, ami pl. egy papírzsebkendő eldobását egy óra közmunkával (pláne konkrétan szemétszedéssel) büntetné?
  Az indulatát ezügyben értem, én is szívesen látnék ilyesmit. A különbség kettőnk között (egyebek között) az, hogy nekem eszembe se jut eljátszani a hőbörgő okosjóskát, hogy ,,inkább alkotnának valami normális rendeletet", mert tudom, hogy ilyen rendeletet nem lehet hozni. Önnek meg igen.
  Várok valami jó szöveget a jogállamról ennek kapcsán.”
 • 3. kéktúra 2011. május 22. 08:04
  „Minden tiszteletem a résztvevőknek!
  Sajnos a szombati "bulizó közönség" tett róla, hogy az aluljáró melletti szoborparknál lévő padok környéke úgy nézzen ki mint a szemétdomb. Még az egyik padot is megrongálták. Nagyon lehangoló látvány... Talán ha szigorúan büntetnék a közterületi alkoholfogyasztást, akkor nem a parkokban szemetelnének a ezen "díszpintyek".”
 • 2. pkajos 2011. május 21. 23:48
  „köszönet persze.... De azt nem látom, hogy a szemetelőket, a csikkeket eldobókat befognák.. Pedig inkább az kellene.. Mondjuk akit elkapnak azt 1 órára szemétszedéssel büntetnék.

  A gyerek kibontja a csokit.. az anyja jelenlétében - és eldobja .. Elég hülye szülei lehetnek szegénynek.. agyerek is az lesz.., vagy már most is az.

  Nem igazán értek egyet azzal, hogy kihajtják az iskolásokat mások szemetét szedegetni.. Tóth Éva képviselőtől persze mit is várhatna az ember.. Melyik iskolaigazgató, pedagógus mert volna ellenkezni - a mai demokráciában A szemetelők meg jót röhögnek rajtuk. A családunkban senki nem szemetel, gyerekeimet már óvodás korukban megtanítottuk erre..

  "előremutató és az elkövetkező időszak teendőihez erőt ad" mondta a képviselőasszony.. Micsoda süket duma..

  Inkább alkotnának valami normális rendeletet.. pl. az említett min. 1 óra kötelező közmunkáról..szemétszedésről.. 1 csikk, vagy zsebkendő, csokipapír eldobásánál.. - ha mármaguktól nincs ahhoz eszük, hogy ne rondísanak maguk köré..”
 • 1. fickó 2011. május 21. 20:23
  „Köszönet a résztvevőknek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT, PAFE, Sziget és társaik - fesztiválkörkép nyárra

A vaskarika.hu összeszedte, hova, mikor és hogyan érdemes menni, ha fesztiválról van szó! Tovább olvasom