Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tervek az Ikvára - árvízvédelmi tavak és mederkorrekció

Sopronban, a két árvízvédelmi tó kialakításán túl rendezik az Ikva patak medrét. Emellett az Apácakertnél ívkorrekciót is végrehajtanak.


A közelmúltbeli nagyobb esőzések elkerülték Sopront és térségét. Ettől függetlenül valós a veszély, hogy jelentős és tartós csapadék esetén az Ikva patak kiöntsön.

Már korábban elkészült a Plaza feletti területen a két árvízvédelmi tó terve.

Új fejlemény az ügyben, hogy megindítás előtt áll a vízjogi létesítési engedély beszerzése. Jelenleg a tulajdonosi szerződések megkötése van napirenden. A munkát nehezíti, hogy több mint nyolcszáz érintettel kell megegyezni.

frfre
A nyaranta majdnem kiszáradó patak képes cudar világot előidézni.


A kisalfold.hu információi szerint a tervekben az Ikva patak mellett egy szabályozott vízszintű, a Sós pataknál pedig egy „természetes vízjárású" tó kialakítása szerepel. A tavaknak nagy szerepük lesz az esetleges árhullámok felfogásában, a veszély elmúltával pedig le lehet vezetni a betározott vizet. Mindemellett turisztikai hasznuk is lehet majd. Következő lépésként az Ikva patakon a Híd utcáig elvégzik a meder rendezését. S végül az Apáca kertnél egy ívkorrekcióra kerül sor.

A három beruházás becsült összértéke meghaladja az egymilliárd forintot. Mindehhez pályázati támogatást remélnek. Ennek a lebonyolítását az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzi majd el.


Az elmúlt két év áradásai

A nyaranta majdnem kiszáradó patak képes cudar világot előidézni. Tavaly nyáron Peresztegen a Fő utcai kertek alján is állt a víz.Sopronban is volt ekkor áradás, úsztak a pincék, a házak a patak mentén.

2008-ban Ebergőc, Fertőszentmiklós és Petőháza térségében volt nagyobb áradás. Fertőszentmiklóson idő közben elvégezték a patak medrének mélyítését, korrekcióját, így a kisvárosban már kisebb lett az árvízveszély.

Olvasóink írták

 • 10. máris 2010. június 19. 09:17
  „ÉN , HA NAGYON OKOS LENNÉK MÁR MEGKERESTEM VOLNA AZT A SZEMÉLYT, AKITŐL VEHETEK! KEDVES LACCIE!!! KT CC VEL!”
 • 9. Laccie 2010. június 15. 23:58
  „máris!

  Nagyon okos vagy! Csak arra vigyázz, nehogy felteljen a kárpátmedence.”
 • 8. máris 2010. június 15. 08:26
  „A " TŰZKÖZELBEN " -LÉVŐK MEG IS ÉRDEMLIK, HOGY VÍZZEL OLTSÁK EL ŐKET, HA KIÖNTENE AZ IKVA!!!”
 • 7. naplopo 2010. június 14. 10:19
  „Most már biztos tudnak róla.:)”
 • 6. borvssoias 2010. június 13. 23:02
  „A mostani Bajnok u. - Schönherr-Malom u. környeki területen 1995-ben terdig lehetett a vizben gazolni... Vajon tudjak-e ezt az ottlakok?”
 • 5. MotorosPista 2010. június 13. 07:40
  „Én emléxem rá, mikor a Bella Lajos U. régi házaiból telepítették ki az embereket az ikva miatt!
  Ahol most az új lakópark van ott minden úszott!”
 • 4. gimre 2010. június 12. 11:24
  „Néhány évvel ezelött voltak már próba fúrások, a tervezett gát vonalában.

  Aztán jött egy levél, hogy járuljunk hozzá a tervezett tavakhoz. Ehhez kapcsolódóan feltételekről /kisajátítás? megvásárlás mennyiért?/ szó sem esett.
  Egy biankó felhatalmazást akartak a tulajdonosoktól.

  Véleményem szerint nincs a két pataknak olyan mértékű éves víz hozama, hogy ott tavakat lehetne kialakítani. Maximum egy elmocsarasodó terület lenne az egészből.”
 • 3. fmarco 2010. június 12. 09:10
  „Bocsi, csak előttem szóló tájékozatlanságát (ami nem rosszindulatból, hanem pusztán olvasatlanságból fakad meggyőződésem szerint) helyesbíteném: az említett ügyvédek már réges-régen behozták az árukat. A város milliárdokat nyert vissza a munkájuk által, Walter Dezső bácsi panamáinak ügyében. A kérdések jogosak, de a legérdekesebb: ki engedte az árterekbe való építkezést? (Lásd: Borsodi árvízek)”
 • 2. Kukac40 2010. június 12. 08:36
  „Évek óta beszélnek róla, miért nem történik semmi? A "tűz" közeli emberkék most vásárolják fel az érintett területeket? Nem hinném, hogy ez akkor a probléma lenne, hiszen az eddig kifizetett ügyvédek árából önerőből is meg tudnák építeni. Apácakernél miért nem veszik elő azokat az embereket, akik kiadták így az építési engedélyt. Ártérbe nem illik építkezni.”
 • 1. FREDDY/S 2010. június 12. 06:51
  „Ezért szüntették meg a nagyuszodát, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyintézetek kutyaversenye

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön országos kutyaversenyt rendezett pénteken, amelyen tizenhárom… Tovább olvasom