Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Tervek a határnyitás után

Egy hónapja nyitották meg az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti B18-as határátlépési pontot, a tapasztalatok kedvezőek.
Egy hónapja nyitották meg – szúrópróbaszerű ellenőrzések mellett – az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti B18-as határátlépési pontot, a tapasztalatok kedvezőek. Következő lépésként Ágfalva vezetése nagyra törő útépítési tervek megvalósítását szorgalmazza.

– Férjemmel és Lili lányunkkal gyakran járunk Ausztriába vásárolni vagy éppen rokonlátogatóba, hiszen a nagymama Oslipon él – mondja Zach Beatrix gyesen lévő ágfalvi kismama. – Kényelmes, hogy március 31-ig reggel 7-től este 7-ig, április 1-jétől október 31-ig reggel 6-tól este 10 óráig gyalogosan vagy kerékpárral átléphetjük itt a határt, mert nem kell akkorát kerülni Sopron felé. Reméljük, előbb-utóbb autóval is lehetséges lesz az átkelés...

– A rokonaim élnek Somfalván és Lépesfalván (Loipersbach), a háború után édesapám unokatestvére volt Somfalva első polgármestere – vette át a szót Böhm András nyugdíjas, miközben Roland Tschürtz burgenlandi rendőr ellenőrizte okmányát. – Egy-egy névnap, születésnap mind ok a látogatásra. Biciklivel tíz perc alatt ott is lehetünk.


Horváth Károly tekercselőnek is tetszik a könnyített határátlépés: – Lányaim a nyáron gyakran keresték fel a somfalvi uszodát, most majd nem kell előtte egészen a soproni határátkelőhöz autózni...
– A falu szélétől a B18-as határátlépési pontig vezető, 1,6 kilométeres szakasz viszonylag jól járható makadámút, amely közel egymillió forintba került. Célunk, hogy jól kiépített úttest váljék belőle, aszfaltburkolattal – tájékoztatott Gaál István, Ágfalva polgármestere. – Tavaszra már megrendeltük az úgynevezett mart aszfaltot, az árról még tárgyalunk. Ugyanakkor osztrák oldalon már egészen a B18-as pontig aszfaltszőnyeg borítja az utat. Felvetődött a gondolat, hogy legyen ez a pont is gépkocsival átjárható. Az osztrák települések vezetői támogatják az elképzelést. Nyilvánvaló azonban, hogy a Sopronnal közösen benyújtandó útépítési pályázat nélkül, önerőből nem sikerülhet megvalósítani az elképzelést.

Az Ágfalváról Lépesfalváig, illetve Ágfalváról és Sopronból, a Táncsics utcából a B18-ig kiépítendő, összességében 5,3 kilométeres út létesítése ugyanis megközelíti a négyszázmillió forintot.

A Sopronnal közös pályázattal kapcsolatosan már megkezdődtek a tárgyalások. A B18-as ponttól pedig további ötszáz méter hosszú útra lenne szükség, amely rácsatlakozna a Somfalva–Lépesfalva közöttire. Ez utóbbit már közös finanszírozással lehetne megvalósítani. Ha sikerrel járunk, akkor a soproniaknak és az ágfalviaknak idővel szabad kijárásuk lehet Bécsújhely irányába, tehermentesítve ezáltal a Bécsi úti átkelőt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanítás csodálatos mesterség

Králik Tibor szerint amennyiben a pedagógusi pálya anyagi és társadalmi elismertségét nézzük, akkor valóban csökkent a tanárok presztízse. Viszont ennek van egy másik oldala is, amikor azt látja tanár, hogy évek múltán is emlékeznek rá a tanítványai, vagy éppen valamely szakmára taníthatta meg a diákokat, akkor előjön az érzés: megérte ezt a pályát választani. Tovább olvasom