Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Természetvédelmi akció

Engedély nélkül, illetve szabálytalanul horgászók akadtak fenn tegnap a nemzeti park területén lezajlott természetvédelmi akció hálóján. A szigorú ellenőrzések a halászati-vadászati idény beköszöntével folytatódnak.
A Soproni Rendőrkapitányság és a Fertő–Hanság Nemzeti Park természetvédelmi őrjáratot szervezett. Az akció résztvevőinek az engedély nélkül és szabálytalanul horgászók ellen kellett fellépniük. Az orvvadászok kiszűrése, a park védett növényzetének védelme és a Szárhalmi-erdő kerékpárútjának az ellenőrzése szintén kiemelt feladata volt a Pantelics András rendőr alezredes, Udvardi Béla törzszászlós és Mogyorósi Sándor őrkerületi vezető alkotta csapatnak.

„ Fogás" a Fertő partján

A Fertő strandja közelében négyen is üldögélnek, előttük horgászbotok. A Badenben zenélő csoport soproni tagjának rendben vannak a horgászpapírjai, ám a budapesti muzsikus csak lejárt horgászengedélyt húz elő a Mercedes kesztyűtartójából. A horgászbotokból hármat vall a sajátjának, pedig csak kettőt tarthatna a vízbe. Így őt nemcsak engedély nélküli, hanem szabálytalan módon végzett horgászás miatt jelentik fel. Akár százezer forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

A Fertő üdülőházaival szemközti partszegélyen is akad dolga a természetvédelmi őrjáratnak: egy idős bácsit írásbeli figyelmeztetésben részesítenek, mivel engedélye csak egy horgászbotra szól, ő pedig kettővel is próbálkozik. Nem ez az első bejegyzés az illető fogási naplójában: egy májusi beírás szerint „Kivilágítatlanul horgászott, ellenőrzéskor hőbörgött". Most csöndesen fogadkozik, nem lesz több gond vele.

Hattagú ellenőrzési csoport

A fertőszéplaki horgászegyesület 130 tagja önkéntes ellenőrzési csoportot állított fel a halállomány védelmére. – Nem várhatjuk el, hogy a rendőrök minden pillanatban ott legyenek, ahol a rabsicok ténykednek, mi viszont sokat tehetünk az illegális horgászat visszaszorításáért – mondja az elnök, Szalay József.
A fertőújlaki Fertő széli zsilipnél Novák Jenő nyugdíjas vasutas, a fertőszentmiklósi horgászegyesület vezetője örül az egyenruhásoknak: – Mi még a rendőrség alapítványára is szívesen befizetnénk, csak sűrűbb legyen a horgászók ellenőrzése. A rendőrautó látványa elég riasztó a rosszban sántikálók számára...

Vannak még feladatok

Pantelics András szerint hasznos volt a természetvédelmi járőrözés. – A nemzeti park területén az őszi halászati-vadászati szezonban különböző időpontokban fogunk ellenőrzéseket végrehajtani, s minden eszközt bevetünk, hogy a tiltott elektromos horgászást is felszámoljuk – utal a közeljövő feladataira az akció vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnalka nem adja fel

Pákozdi Hajnalka (19 éves) a több ezer jelentkező közül bekerült a Megasztár száz kiválasztottja… Tovább olvasom