Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Termálvizet keresnek, a fúrófej 1200 méternél tart

Nagycenk - A Nagycenk határában felállított fúrótorony 1200 méteres mélységben járt tegnap. A víz lehetséges felhasználásáról a fúrási eredmények birtokában döntenek a szakemberek.
Termálvizet keresnek: Nagycenk volt a legközelebbi alkalmas helyszín

A hidrológia társaság soproni szervezete bejártást tartott tegnap a környékbeli polgármestereknek, vízügyi szakembereknek a nagycenki feltételezett termálvíz próbafúrás helyszínén.

– A fúrófej a legfrissebb adatok szerint megközelítette az ezerkétszáz métert – mondta el a Kisalföld érdeklődésére a helyszínen Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója. – Ezerötszáz métert kell elérnünk ahhoz, hogy értékelhető adatokat kapjunk.

Temesvári Antal fúrómester (balra) mutatta be a próbafúrás menetét, és annak technikai feltételeit a nagycenki feltételezett termálvíz próbafúrás helyszínén. Fotó: Magasi
Temesvári Antal fúrómester (balra) mutatta be a próbafúrás menetét, és annak technikai feltételeit a nagycenki feltételezett termálvíz próbafúrás helyszínén. Fotó: Magasi


Az előzetes vizsgálatok szerint amennyiben találnak vizet, az termálvíz lesz.

– Az azonban egyelőre még kérdéses, hogy mennyi lesz az ásványi anyag tartalom. Éppen ezért a jövőre nézve kidolgozott és elfogadott tervekkel sem rendelkezünk. A víz lehetséges felhasználásáról akkor dönthetünk felelősen, ha konkrét adatokat kapunk.

Az előzetes felmérések mindenesetre azt mutatták, hogy Sopron térségében Nagycenken találhatunk a legnagyobb valószínűséggel termálvizet.

Olvasóink írták

  • 3. Partium 2008. április 18. 17:56
    „Sajnálom NK, hogy nem olvashattam kompetens, hidrogeológus véleményedet feltett kérdésemre. Ha először nem sikerül, sikerülhet másosodszor. Talán máskor megismerhetem...”
  • 2. Németh Kálmán 2008. április 16. 21:22
    „Sajnálom, de a félig megírt hozzászólásom egyszer csak eltünt. Nem tudom, hogy ez elment-e, de ezek után nincs kedvem már sem kiegészíteni, sem újra teljesen megírni. Ne tegyék !”
  • 1. Partium 2008. április 16. 17:19
    „Tisztelt Ólvasó! Sok évtizeddel ezelőtt Vendel Miklós akadémikus, a MHT Soproni területi szervezet akkori/egykori elnöke, -talán alapítója is volt, azt bizonygatta: Sopron térségében csak nagyon mélyen található kitermelhető meleg víz. Azt is csak ferde furással lehetne elérni. Azóta a hidrogeológusok véleménye megváltozhatott, -ezt nem vitathatom; Nagycenk 10 km-en kívül esik Sopronhoz; habár lehetnek közelebbi pontjai is... Nem vagyok tájokozott ebben a témakörben és csak laikusként emlékezem... Ahogy szokták mondani az öregek: az én időmben ez volt a képviselhető vélemény, és ez Kossuth díjas vélemény volt. Pedig akkor is nagyon szerettünk volna Sopronhoz közelebbi kútból melegvizet kitermelni... Adja Isten!, hogy sikerrel járjon a kutatás!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kétfejű sas árnyékában - vetélkedő az Orsolya iskolában

Történelmi vetélkedőt rendeztek a soproni Orsolya-iskolában. Tovább olvasom