Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Terjeszkedés előtt áll a falu

Kópháza - Kópházán lakossági kezdeményezésre mintegy 4–5 hektáros terület telkesítésének a gondolata vetődött fel. A falu terjeszkedése azonban még sok időt igényel.
Kópházán a Mező utca egy része ma még puszta föld, szántó, illetve szőlő. A harminckét úgynevezett nadrágszíjparcellának mintegy ötven tulajdonosa van. Felvetődött az ötlet: ha összevonnák és telkesítenék ezeket a földcsíkokat, akár 30 házhelynek is lenne hely.

Grubits József egyike az érintett földtulajdonosoknak. – Akad itt egy nagy probléma: a légi felvétel mutatja, nem a rendezési tervnek megfelelően készült a Mező utca, legalább 3 méteres az eltérés. Azok közé tartozunk, akikre „rámérték" az utat. Mintegy 30–35 négyzetméter földem bánta – mondja. – Előbb rendezni kellene a tulajdonviszonyokat, aztán beszélhetnénk a telkesítésről, ha a többség úgy akarja. Mi nem leszünk semmi jónak az elrontói.

Egy másik földtulajdonos is úgy látja, nem rossz ötlet a telkesítés. Távlatilag úgy tervezik, hogy még vásárolnának földet, s utána építkeznének.

A Mező utcaiak közül néhányan hangot adtak aggályaiknak is. Mint említették, jelenleg olyan rossz az út állapota, hogy ha ott komoly munkagépek, teherautók közlekednének, még inkább csúnya világ lenne. Másrészt a tervezett földterület-telkesítés egy része túlságosan is közel kerülne a vasúti pályához, tehát ott elvileg nem is szabadna építkezni.
– A kópházi telkek iránt mindig van érdeklődés, de főképpen olyat keresnek, amely már kiépített infrastruktúrával rendelkezik – fejtette ki Grubits Ferenc polgármester.

– A Mező utcai földek telkesítését a rendezési tervünk nem gátolná, ugyanakkor a víz-, gáz-, szennyvíz- és más közművesítés feladatát a leendő ingatlantulajdonosoknak kellene megoldani. Amennyiben megalakul az építőközösség és konkrét tervekkel fordulnak a faluvezetéshez, akkor a képviselő-testület napirendre fogja tűzni a részletes rendezési terv elkészíttetését. Egyelőre azonban még sok megoldásra váró kérdést kell rendezniük – és legfőképpen egyezségre jutniuk – az érintetteknek, hogy idáig jusson ez a folyamat. Az út és a leendő telkek pontos kimérése után alakulna ki a rendezési tervnek és a légi felvételeknek megfelelő utca és telekhatár.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni hegymászó a hó fogságában

Stájerország - Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy életben találhatják azt a … Tovább olvasom