Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Terítéken a közös Európa

Ausztria uniós tapasztalatairól hallhattak gazdasági és társadalmi szervezetek vezetői csütörtökön azon a soproni fórumon, amelyet dr. Szájer József és a két ország nagykövetei – Barsiné Pataky Etelka és dr. Günter Birbaum – tartottak.

Dr. Günter Birbaum osztrák nagykövet – aki első alkalommal járt Sopronban – kifejtette: 1994-ben, az osztrák népszavazáskor az akkori külügyminiszter elégedett lett volna az 50,1 százaléknyi támogatottsággal, ehelyett mindenki meglepetésére Ausztria több mint 66 százalékkal voksolt az unió mellett.

„Magyarországnak is hasonló arányt kívánunk, mert meggyőződésem, Magyarországnak érdekében áll a csatlakozás" – jelentette ki az osztrák diplomata. A csatlakozás előtt Ausztria gazdasága nagymértékben függött az EU-tól, külkereskedelmének közel hetven százalékát a tagországok között bonyolította le. Ennek megfelelően minden EU-előírásnak akkor is meg kellett felelniük, amikor még nem is voltak tagok.

A csatlakozás után nemcsak a szabályozások folyamatába kapcsolódhatott be Ausztria, hanem a gazdaság is lendületet nyert – folytatta dr. Günter Birbaum osztrák nagykövet. Az Ausztriába irányuló tőkemozgások dinamikus növekedésére vonatkozó előrejelzések is realizálódtak: évente négymilliárd eurós beruházások valósultak meg, szemben az integráció előtti 1,3 milliárddal. A mezőgazdaság jövedelme szintén magasabb lett a korábbinál, de ez elsősorban nem az eladások növekedéséből, hanem a duplájára emelt támogatásokból eredeztethető. „A legfontosabb – összegzett az osztrák nagykövet –, hogy EU-tagként egy erős, stabil zónának lehettünk részévé."
Barsiné Pataky Etelka, Magyarország bécsi nagykövete hazánk integrációja kapcsán az előttünk álló feladatokról szólva hangsúlyozta: igen fontos, hogy a belépésig, illetve a csatlakozás pillanatától kezdve ama szakterületek felzárkóztatásán dolgozzunk, ahol nyilvánvaló lemaradásunk miatt átmeneti mentességet kaptunk az uniós követelmények teljesítése alól.

A magyar a legkedvesebb szomszéd

dr. Günter Birbaum
– Egészen biztos vagyok benne, hogy Magyarország lakóinak többsége április 12-én az EU mellett dönt – mondta dr. Günter Birbaum a Kisalföldnek nyilatkozva. – Ez a két nép ezer éve él egymás mellett. Fontos, hogy jól megértsük egymást. Budapesten és Bécsben a humor, a konyha, a kézcsók ugyanazt jelenti, és ez fontos.
A nagykövet kifejtette:– A rendszerváltás után Magyarországon az utóbbi években a gazdasági fejlődés üteme nagyobb volt, mint amit az EU-ban elértek. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság lépést tud tartani a világgazdasággal.

A bővítést követően magától értetődő módon még szorosabb lesz köztünk a kapcsolat, aminek a munkamegosztás lehet az alapja – tette hozzá. – Ez azzal is jár, hogy egymás partnereként versenytársak is leszünk és kereskedelmi kapcsolataink bővülnek. Míg az EU keleti bővítésének támogatottsága Ausztriában 50 százalékos, konkrétan Magyarország felvétele esetében ez a szám 67 százalék. Az osztrákok a magyarokat szeretik legjobban a szomszédaik közül.

Mellettünk az osztrákok többsége 
Barsiné Pataky Etelka

– Ausztriában Magyarország a legkívánatosabb új tag a csatlakozásra váró tizenöt ország közül – nyilatkozta a Kisalföldnek Barsiné Pataky Etelka nagykövet. – Az elmúlt években a tárgyalások folyamán világosan képviseltük a magyar érdekeket. Mindazonáltal meg kellett értenünk, hogy Ausztriának is voltak, vannak a bővítéssel kapcsolatosan fenntartásai. Egy ilyen kritikus pontot jelentett a munkaerő szabad áramlása, hiszen – hasonlóan több uniós országhoz – Ausztriában is nőtt a munkanélküliség. Végül a három év alatt sikerült kompromisszumra jutni.

Születőben van egy olyan megállapodás, mely szerint a „határ menti" ingázás egész Ausztria területére kiterjedhet. Tárgyalások kezdődtek a két ország kamionforgalmának megkönnyítésére addig is, míg EU-taggá nem válunk. Az osztrákok évekkel ezelőtt tartományi szinten is kifejezték aggodalmukat. Mára azonban átléptünk a „sógor" korszakból egy olyan időszakba, ahol már valóban komoly partnerként ülünk egymás mellett az európai közösségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékos gyújtogatás?

Tíz kamionnyi árukészlete veszett oda a soproni, német tulajdonú gyertyagyárnak a kedden késő este… Tovább olvasom