Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Térfigyelőkről döntöttek Sopronban

Sopron - Új kamerarendszerrel bővítik a város közbiztonságát. Szó esett a faipari kiállításról és az óvodavezetők nyugdíjazásáról. Vitáztak a közbeszerzésekről, és emeltek a testület vezetőinek illetményén is.

Új térfigyelők
Sürgősségi előterjesztésként térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről döntenek ezekben a percekben a soproni képviselő testületi ülésen. A város ötmillió forintot ad.
Farkas Gábor az eddig elhelyezett négy kamera tapasztalatairól beszél. Elmondja, 2007 nyarán kezdődött az együttgondolkodás a városvezetéssel arról hogy szükséges a térfigyelő rendszer telepítése.

Ötmilliót ad a város
Elhangzott, a városvezetés ötmillió forinttal járul a térfigyelő rendszer telepítésére, további három millióval pénzintézetek támogatják a célt, 1,2 millió forinthoz pedig pályázat útján jutott hozzá a város. Farkas Gábor szakmai indokokat említ. Elmondja, az utóbbi hónapok berötéssorozatai a Lövérekben és a Kurucdombon fontossá teszik a térfigyelést. Most a Deák téren, a Győri úton, a vasúti pályaudvarnál és a Balfi úton található kamera.

 Közpénzekről döntöttek a soproni közgyűlésen. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Kamerák és rendőrök
Kameraügyben nagy az egyetértés, mindenki szerint szükséges, ugyanakkor Simon István alpolgármester szerint állami feladat lenne a telepítés. Az önkormányzat nem kötelező hanem önként válllat feladatként teszi meg. - Mi erősítjük a rendőrséget, az állam pedig elvezényli a rendőreinket - fogalmaz az alpolgármester.
Ezután csaknem minden egyes képviselő felszólal és köszönetet mond vagy helyesel. Farkas Gábor képviselői érdeklődésre elmondja, Budapesten 1200-1300 fős létszámhiány van, emiatt kellett felvezényelni a vidéki rendőrök egy részét, Sopronból 36 főt. - A közlekedés- és közrend nem romlik emiatt - teszi hozzá a kapitány. Kérem, támogassák ezt a projektet!
Mindenki támogatta a kezdeményezést, így rövidesen tizenkettőre növekszik a köztéri kamerák száma Sopronban. A város ötmillió forintot ad. A kamerák éjjel is rögzítenek, a felvételeket hat hónapig őrzik.

Titkos szavazás az óvodavezetőről
Könnyedebb téma, két soproni óvoda vezetőjének nyugdíjazása következik. Kalmár István (MSZP) és Rádonyi László (Fidesz)  megköszöni Czirják Gyulánénak és Mechle Károlynénak a munkáját.
Titkos szavazás kezdődik arról, nyugdíjba mehetnek-e az óvodavezetők.  A képviselők elvonulnak...

Idill
A terem majdnem teljesen kiürült az utóbbi percekben, a jelen lévő képviselők beszélgetnek, a polgármester a laptopján böngészik. Nagy Tamás (MDF) a szocialista frakcióval tréfálkozik, a nyugalmazásra váró óvodavezetők Palotai Györggyel beszélgetnek. Még három napirend van hátra
.

Faipari kiállítás
A következő napirend az InnoLignum faipari kiállítás és szakvásárról szól. Bakonyi Gábor, a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter elnöke beszél és bemutatja az InnoLignumot, melyet idén először rendeznek majd meg Sopronban a fővárosba költöztetett Ligno Novum helyett. Szavaznak, a döntés értelmében a közgyűlés támogatja a rendezvény megszervezését és felhatalmazza a polgármestert az együttműködési megállapodás aláírására.

Közbeszerzési rendszer
Havas András az önkormányzati központosított közbeszerzési rendszerről szóló napirendet magyarázza előterjesztői kiegészítésében. A rendeletmódosítás célja a közpénzekből finanszírozott beruházások ésszerűsítése, a pénz felhesználásának átláthatóbbá tétele. A napirend szerint a polgármesteri hivatal és harminchárom önkormányzati intézmény központosítja a közbeszerzési eljárást.

Szocialista kifogások
A szocialisták azt kifogásolják a központosított közbeszerzéssel kapcsolatban, hogy a gazdasági társaságok nem szerepelnek a csatlakozó intézmények listáján. Dr. Lukács Krisztián közbeszerzési szakértő elmondta, ezen szervezetek jogilag nem kötelezhetők a csatlakozásra, de a későbbiekben önként beléphetnek. Felmerült az is, a központosított közbeszerzés ügyében a hatáskörök csaknem teljes egésze a polgármesterre testálódik.

- A polgármester van nevesítve, de mögötte szakapparátus áll - mondta el Havas András alpolgármester. A közbeszerzési bíráló bizottságban a szocialisták nem kapnak majd helyet, hogy valósul így meg az ellenzéki kontroll? - tette fel a kérdést Kalmár István. Havas András eloszlatta ezt a feltételezést. Kétórás vita után immár a zárszónál tartanak...

Vita a vita sorrendjéről
Jelenleg a teremben jogértelmezési kérdéseket taglalnak, mégpedig arról, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a módosító indítványok a szavazás során. Tanácstalanság lett úrrá a képviselőkön, jelenleg az szmsz-t értelmezik, a hogyantovábbról. A polgármester most eldöntötte a sorrendet. A módosító javaslatok után a rendelettervezet sorsa is eldőlt, 17 igen, 6 nem, 1 tartózkodással "átment" a javaslat.

Emelik a tiszteletdíjakat
Tiszteletdíj-emelésről is szavaztak, eszerint tíz százalékkal emelkedik a polgármester és a három alpolgármester illetménye és költségtérítése. A képviselő-testületi ülés véget ért.

Olvasóink írták

 • 12. Zsoké 2008. április 03. 23:06
  „"Emelik a tiszteletdíjakat
  Tiszteletdíj-emelésről is szavaztak, eszerint tíz százalékkal emelkedik a polgármester és a három alpolgármester illetménye és költségtérítése. A képviselő-testületi ülés véget ért."

  Az enyémet miért nem emelik??????”
 • 11. joco1 2008. március 31. 20:05
  „Jó "kutyaütö" cimet adtak egy "vitára" buzdito tartalommal teli cikknek. 3 nap és 10 reagáló. Ilyen "témában" ennyi, egy ora alatt össze szokott "gyülni"”
 • 10. Jógyerek 2008. március 29. 15:20
  „D.Béla!
  A rendőrségen elhelyezett monitor rendszer meg ingyen volt nem??”
 • 9. D.Béla 2008. március 29. 12:51
  „9.2 millió nyolc kameráért?!Miből vannak ezek?”
 • 8. sopmoney 2008. március 28. 10:11
  „Ez nem is rossz, pereskedek egy kicsit, máris emelkedik a fizetésem 10 %-kal! Gratula!!!
  A következő városvezetésnek már nem lesz sok gondja, a maradék semmit elég nehéz elkölteni.”
 • 7. joco1 2008. március 28. 06:08
  „Emelik a tiszteletdijakat 10%-al . Ez az egy mondat minösiti öket. Ilyenek ők, nincs különbség a parlament és a helyi "választott"képviselök közt.”
 • 6. látó 2008. március 27. 20:34
  „Na és a megszavazott 51 milla a station üzemelteéséről, az hol van kedves szerkesztő úr? Ebben az ügyben csak egy kérdést kellet volna feltenni, mennyibe is kerül közvetlen önköltségi szinten az üzemeltetés? Esetleg 40, netán 30, úram bocsá 20 milla és a többivel mi történik..ésszerű takarékosság no meg az értékek!
  Más: InnoLigno...no ebből per lesz, meg egy halom költség!
  Központosított közbeszerzés: Viszlát helyi vállalkozók! +no persze ,hogy az önkormányzati társaságok nem lépnek be, hiszen ott kiépitett slepp végzi mindezt+akkor nem tudnának lenyúlni!
  Az előző tolvaj banda után..ennél többet vártam!”
 • 5. FaPofa 2008. március 27. 19:13
  „A jelenlegi városvezetés kezdi igazán kimutatni foga fehérjét,sok jó tőlük ezután már nem várható:
  -ha beledöglik a város, akkor sem egyezkednek mélygarázs-ügyben
  -csak ők döntenek - ellenzéki kontroll nélkül - közbeszerzésekben
  -kevés az illetmény és az amúgy sem számlaköteles költségtérítés? Emeljük meg a várható infláció duplájával.
  És még ők mocskolják az elődeiket. Hát nem ez a cikk a példa a demokrácia újraértelmezéséről és a saját zseb megtöméséről?”
 • 4. FaPofa 2008. március 27. 19:13
  „A jelenlegi városvezetés kezdi igazán kimutatni foga fehérjét,sok jó tőlük ezután már nem várható:
  -ha beledöglik a város, akkor sem egyezkednek mélygarázs-ügyben
  -csak ők döntenek - ellenzéki kontroll nélkül - közbeszerzésekben
  -kevés az illetmény és az amúgy sem számlaköteles költségtérítés? Emeljük meg a várható infláció duplájával.
  És még ők mocskolják az elődeiket. Hát nem ez a cikk a példa a demokrácia újraértelmezéséről és a saját zseb megtöméséről?”
 • 3. JÚDÁSOK 2008. március 27. 12:42
  „4. Előterjesztés az önkormányzati központosított közbeszerzési rendszer bevezetéséről (rendeletalkotás)

  Előterjesztő: Havas András alpolgármester
  Előadók: dr. Dobos József jegyző
  dr. Lukács Krisztián közbeszerzési szakértő

  A fenti témában milyen döntés született és mikor? Ugyanis az a hír járja, hogy ezentúl egy pesti cég szállít be mindent amit a város rendel. Igaz ez? Megjegyzem szomorú lenne ha igaznak bizonyulna. barátaim mert ez azt jelenti, hogy már nem a "büdös kommunisták" szúrják hátba a soproni beszállítokat...

  És még egy kérdés: hol vannak a szemfüles nem lekenyerezett újságírok?”
 • 2. matriné 2008. március 27. 11:21
  „Sőt a közgyűlésre is be kellne egy-két kamerát állítrani és a közrerekre kivetíteni a munkályukat! Persze minden valamirevaló városban!”
 • 1. Ovidius 2008. március 27. 11:03
  „A mélygarázs ügyében is is ilyen egyetértés lenne szükség!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben lesz innoLignum

Sopron - A soproniak nem adják fel! A Budapestre „átszervezett" erdészeti és faipari szakvásár… Tovább olvasom