Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Térfigyelő rendszert állítottak üzembe

Sopron - Sopronban tízmillió forintos költséggel rendőrségi térfigyelő rendszert helyeztek üzembe. A fejlesztést is széles körű összefogással valósítanák meg.

– A Győri út bevezető szakaszánál, a GYSEV-személypályaudvarnál, a Deák téren és a Balfi úti körforgalomnál kezdte meg működését az a négy, vezeték nélküli  kamera, amely nagy segítséget jelenthet Sopron közbiztonságának a javításában, az utazó bűnözők kiszűrésében. Többéves elképzelés vált ezzel valóra – hangoztatta Farkas Gábor rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője a Hotel Sopronban rendezett ünnepélyes átadáson. Lapunk érdeklődésére a kapitány elmondta: a tízmilliós beruházást a soproni önkormányzat hatmillió forinttal támogatta, a hiányzó összeget a helyi cégek segítségével teremtették elő.

Farkas Gábor alezredes mutatta be Sopron tízmillió forintos új szerzeményét, a rendőrségi térfigyelő rendszert. Fotó: Magasi Dávid
Farkas Gábor alezredes mutatta be Sopron tízmillió forintos új szerzeményét, a rendőrségi térfigyelő rendszert. Fotó: Magasi Dávid


További széles körű összefogással a kamerák számát idővel 12–14-re szeretnék növelni. Térfigyelőt helyeznek el a Fő téren és az Egeredi úton, s terveik szerint a város valamennyi bevezető útját és frekventált közterületét bekamerázzák. A technika lehetővé teszi azt, hogy a biztonságra törekvő cégek is csatlakozzanak a hálózat bővítéséhez. A közeljövő feladata, hogy – az anyagiak függvényében – a rendszerre rendszámfelismerő szoftvert is telepítsenek, ami a lopott járművek kiszűrésében nyújt nagy segítséget. 

A térfigyelő rendszer központját a kapitányságon építették ki, ahol a színes felvételeket a nap 24 órájában figyelik. A kamerák mozgatásának mobilitására jellemző, hogy a Hotel Sopronban egy számítógép és egy nagyképernyős tévé segítségével a meghívott vendégek – a városvezetők, más települések kapitányai, a szponzoráló cégek vezetői – előtt élőben mutathatták be a rendszer sokoldalúságát. Mind a négy kamera pontosan működött. Nagy Norbert, a kivitelező szakmai cég ügyvezetője kiemelte: a vezeték nélküli digitális kamerák akár 360 fokos szögben is elforgathatók, zoomolási képességük pedig kiváló. Például a GYSEV személypályaudvaránál lévő kamera a Széchenyi téri objektumokról is tud közelképet közvetíteni. A felvételek öt nap után törlődnek automatikusan, ugyanakkor ha szükséges, minimum 30 napig, vagy akár a bűncselekmény elévüléséig megőrzik a bizonyíték erejű képeket.

Az átadáson Fodor Tamás polgármester mondott köszönetet a hiányzó összeget előteremtő cégek vezetőinek. Kifejtette: a térfigyelő rendszer híre remélhetőleg már eleve visszatartó erő lesz a bűnözés – közte az utazó bűnözők – visszaszorításában. 

– Sopron mától még biztonságosabb város lett – összegzett dr. Bánhalmi Zsolt ezredes, megbízott megyei rendőrfőkapitány, aki elismerő szavakkal méltatta a soproni kapitányság munkáját. Mint mondta, az eredményesség alapján az ország 154 kapitánysága közül a soproni a 25., s a mostani térfigyelő avatása után még előbbre léphet a rangsorban.

Olvasóink írták

  • 2. csabazs 2008. május 09. 06:48
    „A belvárosba és a buszpályaudvarra is kéne!”
  • 1. csabi7105 2008. május 08. 10:35
    „Na végre egy normális beruházás. Ezzel egyetértek, bárcsak minden településen a lassítónak nevezett szigetek helyett is ilyeneket(esetleg fix traffipaxot) tettek volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösdi napok Fertőszentmiklós

A helyi és környékbeli zenekarok fellépésével pénteken este hét órától veszi kezdetét a Pünkösdi… Tovább olvasom