Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Terepjáró mentőre pályáznak

Összkerék-meghajtású esetkocsira pályázna a soproni mentőállomás. Erre van is esély, ugyanis az országos központ jövőre lehívható, 15 milliárdos támogatási alapot hozott létre.

Sopronban, illetve a város térségében a mentőszolgálat hétköznapokon négy, ünnepnapokon három, éjszaka két autóval látja el mentési feladatait. Az esetszám folyamatosan emelkedik, tavaly 2008-hoz képest tizenöt százalékkal több, mintegy hatezer mentőfeladatot láttak el. Az őrzött távolsági szállítások száma is nőtt, egyre több friss szívinfarktusos beteget visznek katéteres beavatkozásra a győri szívcentrumba. A város földrajzi adottságai, valamint az egyre bővülő feladatok miatt nagy szükség lenne egy terepjáró mentőautóra.

A mentőállomás pályázati támogatásból szeretne egy új terepjáró esetkocsit beszerezni. Felvételünkön Holpár Csaba mentőápoló. Fotó: Magasi
A mentőállomás pályázati támogatásból szeretne egy új terepjáró esetkocsit beszerezni. Felvételünkön Holpár Csaba mentőápoló. Fotó: Magasi

– A soproni mentőalapítvány szándéknyilatkozatot tett, hogy a hagyományos és az összkerék-meghajtású esetkocsi közti árkülönbséget átvállalja – mondta el portálunknak dr. Erdélyi Miklós, a soproni mentőszolgálat vezetője. – Az Országos Mentőszolgálat összesen tizenötmilliárd forintos támogatási alapot hozott létre, amelyet idén és jövőre lehet lehívni. A mentőautó esetében is beadjuk majd a pályázatunkat. Szeretnénk továbbá, ha a három és fél éves korszerű mentőállomásunk légkondicionálása megoldódna. Mindezek mellett az orvosi gép-műszer park további korszerűsítése is folyamatos. A betegek és a lakosság számára kevésbé látványos, komoly informatikai, vállalatirányítási fejlesztések is várhatók a jövőben. Ennek részeként mentőállomásunk az országos számítógépes hálózathoz kapcsolódik. A bevetésirányítás továbbfejlesztése a mentők még gyorsabb helyszínre érkezését segíti, illetve hogy az adott megbetegedésnek leginkább megfelelő egységet tudjunk a bajbajutottakhoz küldeni.

Dr. Erdélyi Miklós hozzátette, tavaly év végén egy félautomata defibrillátort, egy légúti leszívókészüléket és egy újraélesztéskor használatos speciális táskát kaptak az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítványtól. Az ellátás gyorsaságát segíti a soproni tűzoltókkal aláírt megállapodás is. A mentőállomáson dolgozók megismerkedtek az új csúcstechnikájú magasból mentő autóval, gyakorolták a hordágyon fekvő beteg kimentését. Éles helyzetben eddig négyszer mentettek a magasból mentő segítségével.

Olvasóink írták

 • 7. hunnia81 2010. január 23. 10:06
  „Hajrá!!”
 • 6. Judieee 2010. január 20. 17:47
  „Remélem sikerül...”
 • 5. 13.István 2010. január 17. 13:23
  „Egy baj ,van akik a pályázatot eldöntik ,ki kap ki nem, azok nem biztos ,hogy az írasztalon kívűl
  láttak- e mást ,tudják-e miért is van nagy szükség a terepes MENTŐRE! Mert beteg az lehet mindenűtt
  még domboldalban is !! Kivétel az akár sok is akad ! Ez is olyan mint annó a honvédségnél a szabadság akkor biztos mikor letellett !SIKERES PÁLYÁZATOT !”
 • 4. Kata7 2010. január 15. 16:09
  „Nagyon jó lenne a városnak, ha ilyen mentőautója is lenne. Nem egy olyan rész van, ami csak ilyenfajta autóval közelíthető meg. Pedig akár ott is előfordulhat olyan baleset, amihez mentőautót kell hívni. Remélem megnyerik a pályázatot! Szorítok, hogy így legyen.”
 • 3. ballalajka88 2010. január 14. 22:50
  „Remélem, hogy mihamarabb megkapják a terepjárót és szolgálatba is fog állni! Szorítok érte!”
 • 2. tűzmanó 2010. január 14. 17:39
  „Remélem mielőbb megnyerik a pályázatot, és meg is kapják a mentőautót. Talán ök hamarabb, mint mi az erdötüzes autónkat. További sok sikert a bajtársaknak!”
 • 1. otromba 2010. január 14. 15:45
  „Már hozzászóltam,csak hát nem jelent meg!?
  Igenis kell a terepjáró mentő!
  Ezekre az utakra még a tankokra is szükség lenne!
  Mindent meg kell tenni,hogy megkapjuk az ilyen terepjáró mentőket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kétmilliárdos fejlesztés

Még idén elkezdődhet a fertődi Esterházy-kastély felújításának második üteme. A mintegy… Tovább olvasom