Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Terelik a szürke marhákat

A szaporulat leválasztásával megkezdődött a szürke marhák téli szállásra terelése.
A szaporulat leválasztásával megkezdődött a szürke marhák és a bivalycsorda, valamint a birkanyáj téli szállásra terelése. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban az állomány kiváló egészségű. – A korábbi évekhez képest később, november elején hajtjuk be a Hanságból az állatállományt a téli szállásra – mondta el érdeklődésünkre Kosztra András, a Fertő-Hanság Nemzeti Park majorságvezetője. – Az enyhe ősznek köszönhetően tovább maradhattak a szabadban a szürke marhák, bivalyok, juhok. A szaporulat leválasztásával azonban már megkezdődött a terelés, de nem kapkodjuk el, ameddig csak lehetséges, a legelőkön marad az állomány, ami egyébként kiváló egészségnek örvend.

A majorságvezető hozzátette még, felkészültek a télre, a gazdag legelőkön lett bőven széna. Értékesítésnél magasabb átvételi árakat is el tudnának képzelni. Igaz, a támogatásokat megkapják, de szoros gazdálkodást kell folytatniuk.

– Az állattartás célja kettős: egyrészt megőrizni az Európában is híres génállományt. Másrészt a hansági legelők egy részét nem lehet gépekkel kaszálni, így maradt a legeltetés. Ezáltal a terület sem károsodik – zárta Kosztra András.

Állatállomány a majorban

Tavasztól, a néphagyomány szerint Szent György napjától Szent Mihályig, őszig tartják a szabadban az állatokat, mintegy 1800 hektáron. Több mint 400 szürke marha tehén, 900 bika, 300 bivaly, valamint 800 juh adja az állományt. Körülbelül kétezer hektáron nincs legeltetés, ezeket a területeket kaszálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszúszüret Sopronban

Sopronban emberemlékezet óta nem volt aszúszüret, de idén a Vincellér-ház klasszikus aszúbort… Tovább olvasom