Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Tengelytörő fedelek a Csengery utcában

Jobban teszik a soproniak, ha messzire elkerülik a Csengery utcát, különben könnyen baja eshet autójuknak.

Az útfelújítási munkálatok során a burkolat felső rétegét felszedték és így szabadon maradtak a csatornafedelek. A felújítást végző cég kitette ugyan a figyelmeztető táblákat és szabad szemmel is jól láthatóak a kiálló fedelek, ennek ellenére mégis hazárdjáték végigmenni a Csengeryn. A Kisalföld egyik olvasója elkeseredve hívta fel a szerkesztőségünket, hogy a reggeli szürkületben ráhajtott egy csatornafedélre és bár nem hajtott gyorsan – állítása szerint alatta maradt a 30-as sebességhatárnak – mégis defektet kapott.

– Kifelé haladtam a Csengery utcán, amikor egy csatornafedél megdobta az autómat. Nem érzékeltem semmit, csak pár száz méterrel arrébb, amikor bal első kerekem hirtelen „összeesett". Szerencsére még el tudtam hajtani a legközelebbi benzinkútig, ahol feltettem a pótkereket. Ezután hívtam a rendőrséget és felvettük a jegyzőkönyvet és eljuttattam a céghez a kártérítési igényemet, de nem tudom, hogy kifizetik-e a költségeimet.

Eljárás a kivitelező ellen

Kedden este négy baleset is történt a Csengeryn. Amint azt a rendőrségtől megtudtuk, egy 25 centiméter átmérőjű gödrön nem volt vaslemez. Ennek hiánya miatt négy autó is komolyabban megsérült. Hanyagság miatt a rendőrség eljárást kezdeményezett az építtető ellen. Sós Károly építésvezető elmondta, valaki ellopta az egyenetlen úttestet jelző táblát, ezért nem figyelmeztette semmi az autósokat a veszélyre.

– Mivel előjelző táblát tett ki a felújítást végző cég, ezért a javítást költségeit csak akkor kell kifizetnie, ha beismeri, hogy a kár az út hibájából keletkezett – tudtuk meg a rendőrségen.
Amennyiben mégis megpróbáljuk a cégen behajtani a javítási költséget, nem lesz könnyű dolgunk. Egyrészt azért nem, mert a bizonyítás minden esetben a károsult feladata. A legegyszerűbb, ha lefényképezzük a sérülés helyszínét, okát és az okozott kárt. Csakhogy a fényképezőgép nem tartozik az autósok kötelező felszerelése közé. A kárt vallott vezető hívhat továbbá tanúkat vagy rendőrt. De a bizonyítás mindenképpen nehézkes, időigényes.

– Az útszakasz rendelkezik biztosítással. A kárt ennek számlájára fogjuk rendezni, ha bizonyítható, hogy a cég hibájából keletkezett – mondta el Sós Károly építésvezető. A Csengeryn tapasztalható áldatlan állapot egyébként azért állt elő, mert a kétnapos intenzív esőzés miatt a régi aszfaltréteg lemarása után nem tudták folytatni a munkálatokat. A csatornafedelek köré tettünk ugyan aszfaltot, de ezt kijárták az autók.
A kátyúk okozta sérülések esetében is hasonló módon kell eljárni, de ez sokszor bonyolultabb. Évente alig pár száz vezetőnek sikerül bizonyítania azt, hogy a járműve a kátyúk miatt ment tönkre. Ők a bizonyítás mellett azt a problémát is sikeresen oldották meg, hogy meg kellett tudniuk, egyáltalán kihez forduljanak a panaszukkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt pincét törtek fel egy éjszaka

Sopronban a Széchenyi tér egyik háztömbje tizenöt pincéjét törték fel ismeretlenek. Szinte mindent… Tovább olvasom