Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Templomi gyűjtések

A karácsonyi ünnepek közeledtével a nagy történelmi egyházak Sopronban is gondot fordítanak a rászorulók segélyezésére. A templomokban gyűjtéseket szerveznek, élelmiszer- és ruhaadományokat juttatnak el a város szegényeinek.

Sándor Istvánné és férje egy évtizede intézi a soproni katolikus karitász ügyeit. A Halász utcai közösségi házban hétfőn és csütörtökön fogadják az adományokat az önzetlen felajánlóktól. Sokan hoznak ruházati cikkeket, játékokat és konyhai felszereléseket. Ezeket bárki elviheti, akinek szüksége van rá. Csütörtökönként egy jólelkű vidéki pékmester rendszeresen szállít Sopronba kenyeret és süteményeket. Huszonöt–harminc éhes ember várja már reggeltől a finomságokat, ami egytől egyig elfogy.
 – Senki nem gondolná, mennyi elesett ember él a városban – mondja Sándor István. – A templomainkban havonta egy alkalommal a szegény családok javára gyűjtünk. Az egybegyűlt pénzt azután a városplébános javaslatára és a katolikus konvent bizottságának döntése alapján osztjuk szét. Kisnyugdíjasok, beteg emberek kaphatják meg a havi 1000–5000
forint közötti segélyt. Sok nagycsaládon pedig úgy segítünk, hogy együtt vásároljuk meg a cukrot, lisztet és olajat.

– Sokszor megrázó történetek tanúi vagyunk, az is előfordult már, hogy valaki fázva érkezett, azután tetőtől talpig felöltöztettük – folytatja a
karitász soproni szervezője. – Az anyagi és tárgyi adomány persze nem elegendő, karácsonykor a hittanos gyerekek külön kis műsorral készülnek, hogy a szeretetre éhes szíveket is felmelegítsék.
Gabnai Sándor evangélikus lelkész elmondta, hogy egyházuk ugyancsak templomi gyűjtésekkel támogatja az elesetteket. Tizennyolc–húsz rászorulónak juttatnak fűtési segélyt. Működik a diákpersely, amely a gyülekezeten belül a támogatásra igényt tartó tanulók gondjain enyhít. Az evangélikusok asszonyköre pedig egész évben készít kézimunkákat, mécseseket, gyertyákat, asztali díszeket, képeslapokat, amelyeket a karácsonyt megelőző hetekben adnak el. A befolyt pénzt a szegények támogatására fordítják.

A Soproni Református Egyházközség szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkezik, ezért inkább a rászorulók életminőségén igyekszik javítani. A betegeket, a magányos öregeket rendszeresen meglátogatják. Kérésre házi istentiszteleteket is tartanak. Erdélybe több száz kötet magyar nyelvű szépirodalmat juttattak ki nemrégiben. – Karácsonykor minden hittanos gyermeket ajándékcsomaggal lepünk meg – mondta Vladár
Gábor lelkipásztor. – Külön gyűjtéseket a természeti katasztrófák áldozatainak megsegítésére tartunk, legutóbb éppen a tiszai árvíz károsultjait támogattuk készpénzzel, valamint élelmiszerrel, ruházattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal felújítás kezdődik

Jövőre félmilliárd forintos beruházással megindulhat a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációs… Tovább olvasom