Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Templom és kocsma: kettő az egyben Sopronban

A brennbergbányai Szent Borbála templom az egyetlen az országban, ahol egy épületen belül kapott helyet a söntéspult és az oltár.

– Az itt dolgozó lengyel vájárok kérésére építették a templomot még 1930-ban. Kezdetben raktár működött az oldalában, aztán megnyitották a borozót. Én is úgy vettem át a boltot az elődömtől. 32 éve már ennek. Talán idővel átveszi tőlem a fiam. Ha nem, bezár a hely – tart rögtönzött helytörténeti beszámolót Bereczki Gábor kocsmáros. Kon­kurenciától nemigen kell tartania: a Sopron melletti kis falu 15 kilométeren belül egyetlen italmérés sincs - írja a blikk.hu.

– Az épület az önkormányzat tulajdona, tőlük bérlem a helyet, az egyház nem zárhatja be a kocsmát. Persze nem is nagyon akarja. Jól elvagyunk így együtt – ad képet áldásról és békességről Bereczki, majd kinyitja előttünk a szesz szentélyét. Alig néhány helyi erő kapaszkodik a sörébe a pult körül, az egyik asztalnál osztrák vadászok frissülnek. Fotózás közben egy pillanatra letérdeltek, mire a háttérből valaki felvilágosít: „imádkozni egy emelettel feljebb kell!"

A fotó: blikk.hu.

A teljes írás>>

Olvasóink írták

 • 15. Tonxy 2011. április 06. 21:26
  „10: a sulit bezárják az óvoda marad.”
 • 14. sopron32 2011. április 05. 13:56
  „így a papnak nincs messze, hiszen sok pap szeret is inni”
 • 13. hideme 2011. április 04. 21:23
  „A múltkor sétáltam arra a kutyámmal. Azért még vendéglátásból van mit tanulni. Bekopogtam az ajtón, hogy kutyával vagyok, bemehetek-e. A válasz: kössem ki a csilléhez. Jó, mondom, én nem hagyom kint a kutyámat, annál többre becsülöm, akkor kérem, az ajtóhoz hozzon ki egy hosszúlépést. A válasz: azt már nem, vagy bemegyek, vagy nincs inni. Hát, tovább is mentem. Pár km-rel odébb a Sániban: szia kiskutya, gyere, hozok inni neked, látom, megszomjaztál... Amúgy a gazdi is kér inni valamit? Értitek a különbséget? Na, többet nem megyek a brennbergi kocsmába...”
 • 12. barca10 2011. április 04. 15:21
  „Kedves öröksoproni, akkor az egész Fő teret be lehetne zárni.....”
 • 11. öröksoproni 2011. április 04. 14:13
  „Sopronban nincs olyan rendelet, hogy templom 100 m-es körzetében nem lehet kocsma? Nem kekeckedek, tényleg érdekes helyzet. Mindenesetre az atyának házhoz jönnek e megtérítendő tévelygők.”
 • 10. KáTi 2011. április 04. 10:44
  „Nagyon idilli a cikk. Persze a tényfeltáró újságírás jegyében nem ilyen témát kellene boncolgatni, hanem például, hogy mi a tervük a városatyáknak a reménytelenségbe, anyagi és szellemi gödörbe került Sopronhoz tartozó település feltámasztásával kapcsolatban. Vagy miért a hallgatás a brennbergi iskoláról? Bezárják avagy sem? Ilyen témákkal kellene foglalkozni.”
 • 9. hehe08 2011. április 03. 23:33
  „húúúúha.... tényleg tárgyilagos......
  azért iszik csak "saját" bort mert az szőlőből készült..... ergo amit a kocsmában adnak az tablettás......????
  olvassátok el BecherNándor: Mesél a brennbergi múlt könyvét.......
  abban azért szépen látható, hogy az emberek itt milyen életet éltek.... és mennyire magukra voltak hagyatva.....
  talán emiatt sem illene gőgösen hozzáálni a kereszténység és az itteni emberek viszonyához....
  az egyház inkább büszke lehetne arra, hogy milyen erős hittel éltek az akkoriak...., hogy saját templomot építettek.....!”
 • 8. barca10 2011. április 03. 21:35
  „3-as hozzászóláshoz: igen van, amikor éppen nyitva van...és ha nyitva van, akkor esetleg van is miért bemenni. Hónapokon keresztül jártak fel a görbehalmiak a brennbergi kocsmába, mert amikor nyitva volt sem volt cigaretta, aztán meg be is zárt...
  A ritzingi tónál szezonban vannak nyitva, ha meg bemész a faluig, az legalább annyi, mint ha sopronba jönnél.
  Attila atyáról inkább nem mondanék semmit. Biztos jó pap, de rettenetesen konzervatív és hát kicsit maradi. Esküvőnk előtt mennünk kellett hozzá egy keresztlevélért, hát elég sokáig tartott neki megoldani.”
 • 7. IkvaHírLACEE 2011. április 03. 21:01
  „#3 meg talán a récényi tónál is :)”
 • 6. valakivalaki 2011. április 03. 20:30
  „hehe08: olvasd el még egyszer a cikket. Attila atya tárgyilagos volt, hiszen a dikkből is kiderül, hogy ilyen párosítás nincs még egy az országban. Nyílván nem véletlenül.
  Annak meg lehet örülni , hogy ezt a helyzetet meg tudják oldani kulturáltan.
  Attila atyának egyébként igaza van, néha voltam Brennbergben misén, a hivek általában nők, idősek, gyerekek és jóarcú fiatalok, tényleg nem ők a kocsmák célközönségei....”
 • 5. csípőspaprika 2011. április 03. 15:34
  „Szerintem egy kuriózum, egyike azon dolgoknak, ami Sopront egyedülivé teszi az országban. Nekem nagyon tetszik. Kirándulásként az utóbbi években is betértünk egyszer-kétszer, azért nem annyira síri a helyzet. Mindig volt jó-pár vendég.”
 • 4. fickó 2011. április 03. 13:12
  „hehe08 nincs igaza nem kell mindent feketíteni és a kákán is csomót keresni”
 • 3. pistika 2011. április 03. 13:08
  „Görbehalmon van egy vendéglő, ott is van sör és nincs 15 km-re...”
 • 2. rozinéni 2011. április 03. 12:16
  „mise után amugy is kocsmába szokás menni falun:) legalább közel van”
 • 1. hehe08 2011. április 03. 09:23
  „azért a plebános úr nem volt túl szívélyes a cikkben..... hogy finoman fogalmazzam......
  ha nem tetszik neki a helyzet akkor mondjon fel........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron-Fertőszéplak: Fegyvereket, lőszereket és ágyút találtak - galéria

Lőfegyverekre és lőszerekre bukkantak egy személyautóban egy közúti ellenőrzés során Fertőendrédnél szombaton. Tovább olvasom