Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Téltemető bolond lakodalmas

Ágfalva - A több száz éves hagyománynak megfelelően Ágfalván szerdán bolond lakodalmassal eltemették a telet jelképező koporsót.
A falu apraja-nagyja vidám maskarába öltözve gyülekezett szerdán az ágfalvi fogadónál, hogy az 1996 óta ismét élő téltemetési szertartás résztvevője lehessen. Böhm András főszervező, a helyi német önkormányzat elnöke úgy tudja, hamvazószerdán már csak Ágfalván és Burgenlandban tartják a téltemetést, másutt hétvégén rendeznek hasonló karnevált. „Nem véletlen a medve szerepe sem: az ennek öltözött Török Bálintot hajtója, Balogh Tamás láncon fogja, nehogy visszabújjon a barlangjába – tette hozzá.

A farsangi mulatságon, a bolond lakodalmason a vőlegényt – immár negyedszer – a 27 éves Dömötör Mátyás, a menyasszonyt a 16 éves Szántó Tibor alakította. Mint mondták a fiatalok, jó bulinak tartják ezt a népszokást, s örömmel fogadták el a felkérést. Papnak öltözött Szántó József nyugdíjas.

Kicsik és nagyok Ágfalván farsangi lakodalmassal, felvonulással búcsúztatták a telet. Fotó: Magasi
Kicsik és nagyok Ágfalván farsangi lakodalmassal, felvonulással búcsúztatták a telet. Fotó: Magasi

– Amúgy is szoktam néha templomba járni, legalább ilyenkor „felszentelve" érezhetem magam – nevetett. Az Ágfalvi Fúvószenekar zenéje mellett a násznép jó hangulatban kísérte a Dominek Mátyás, Kiss Gyula, Németh Alex és Böhm Norbert tinédzserek által cipelt koporsót, benne a „téllel", amelynek keze-lába ugyan kilógott belőle kissé hideg idő formájában, de kétség nem fért hozzá: teljes ereje már elhagyta a fagyos évszakot. A lányos házaknál, ahol megállt a menet, finom süteményekkel kínálták meg a résztvevőket, akik – mint mindannyian – már nagyon várják a tavaszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hruby József: pazarló költségvetés

Sopron - Csütörtökön tárgyalja Sopron közgyűlése a város idei költségvetését. A város életét… Tovább olvasom