Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Telt házzal működnek a bölcsődék

Sopron és térsége - Az országban alig van bölcsőde, a többség százhúsz százalékos kihasználtsággal működik. Sopronban is hasonló a helyzet, de a jelentkezőket nem utasítják el, ők várólistára kerülnek.
Magyarország több mint 3000 településén mindössze 500 körüli a bölcsődék száma. Az intézmények majdnem kétharmada a fővárosban és a megyei jogú városokban működik. A kisebb településeken gyakran egyáltalán nincs is kisdedóvó, pedig a törvény kötelezően előírja a tízezer lakos feletti településeknek a fenntartásukat. Erre azonban nincs pénz, s sok helyen azt állítják, igény sincs. A pénz okként elfogadható, hiszen az önkormányzatokhoz eljuttatott fejkvóta a költségek 25–30 százalékát fedezi mindössze. Az igény viszont ördögi kört generál, mert ahol nincs bölcsőde, ott nem tudnak elhelyezkedni a mamák. És mivel munkanélküliek az anyukák, úgy tűnik, bölcsődére sincs szükség – azaz igény – az adott faluban, kisvárosban.

Pedig az édesanyák is dolgoznának, hiszen sok családban mindkét keresetre szükség van. Így, válság idején még inkább. Sopronban senkit nem utasítanak el, várólistán jegyzik a jelentkezőket. Fertőszentmiklóson egyáltalán nincs bölcsőde.

Sopronban öt helyen fogadják a kicsiket, 230 férőhelyen több mint 300 gyermek osztozik. Fotó: Magasi
Sopronban öt helyen fogadják a kicsiket, 230 férőhelyen több mint 300 gyermek osztozik. Fotó: Magasi

– A ’80-as évek végén szűntek meg bölcsődék a városban, addig 400 önkormányzati és 95 üzemi férőhelyen volt biztosítva az ellátás. Sopronban öt telephelyen fogadjuk a kicsiket. A Deák téri Kuckó Bölcsőde, a Király Jenő úti Bóbita Bölcsőde, a Soproni-Horváth József úti Zöld Ág Bölcsőde, a Vasvári P. úti Napraforgó Bölcsőde és a Szarvkői úti Százszorszép Bölcsőde mind teljes kihasználtsággal működik – mondta el a Kisalföldnek Földháziné Kocsis Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék vezetője. – A 230 férőhelyen több mint 300 gyermek osztozik, de a törvény engedélyezi a 120 százalékos feltöltöttséget, hiszen ez az a korosztály, akik közül mindig akad hiányzó. Szerencsére a város szívén viseli a bölcsődék helyzetét – a nevelés szempontjából nem mindegy, hány gyermek jut egy gondozóra – , ezért tavaly uniós pályázatot nyújtott be a város. Ezt befogadták, ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy 20 férőhelyes bővítés valósulhat meg a Soproni-Horváth József utcában a Zöld Ág Bölcsődében.

Erre nagy szükség lenne, mert már a várólistánkon is 47 a bölcsődei elhelyezésre váró apróságok száma – tette hozzá. 

Olvasóink írták

 • 13. panni68 2009. február 26. 14:21
  „Sajnos az én fiamnak sincs hely a bölcsibe és bizony 28500 forint gyes-ből nem tellik sokmindenre ,igy én is megyek vissza dolgozni.A kicsi fiam a nagyi bevállalta,szerencsére .De bizony az oviban a jövő évben 95-dik
  a gyermekem a várolistán ,igy esélyem nincs őt kiscsoportba bevinni .”
 • 12. Lárika 2009. február 24. 21:21
  „Nem csak bölcsöde, óvoda is kevés van Sopronban. Lakóparkok épülnek, de hozzájuk, bölcsi, ovi nem. Úgysem örömében dolgozik egy kisgyerekes anya, és még ez is nehezíti a helyzetét...”
 • 11. TancsKaszabell 2009. február 24. 17:07
  „Nos , "miracle" nevű fórumozó társunk!
  Ebben azért van valami amin érdemes elgondolkodni,már ami ezt a " várólistás" őrületet illeti!
  Csak akarat kérdése!Lehet,hogy kevesebb helyre van szükség?Erről azért nincs szó,de a gyerekeink
  elhelyezéséért folyó picsi-pacsi játszadozásnak elejét lehetne venni!Körzetek,lakóhely,közellakó nagymama,közeli a munkahely,gazdagabb lakók laknak arra,jobb emberek gyerekei jobb gyerekek,stb. sok-sok fontos és fontosabb de egyéni szempontok,ugye,a gyerekek érdekében persze?
  Nem vagyok őrült,nem kívánom megváltani a világot.De lehetne ezt jobban is elrendezni városunkban!
  Csak akarni kell az illetékes vezetőknek!
  A keresztfiam elhelyezés során bizony bevetettünk apait anyait,no meg az ismeretségünket is.
  Már túl vagyunk rajta,most az általános iskolai ügyekkel vannak elfoglalva a boldog szülők.
  Sokan még előtte állnak.Remélem minél többen!”
 • 10. miracle 2009. február 24. 16:40
  „m
  1.Ezek szerint évközben is lehet kezdeni mégis a bölcsit, (ha hely üresedés van) ilyenkor már nem számít a fellengzős "oktatási év"? Egyébként meg ne komolytalankodjunk, az iskolában még szép, hogy van oktatási év, na de egy bölcsödében mégis miről marad le az a gyerek, ha évközben kezdi, nem pedig az elején, a gyurmázásról vagy az alvásról?

  2.De igen 3 mp alatt megoldanám a jelentkezést, azért találták ki a számítógépeket például. Ön anyuka kimutatásunk szerint már jelentkezett egy helyre, viszontlátásra. Persze nálunk egyszerűbb a végén kavarcolni az egész trutymóval, addig meg a jóisten se tudja, hogy akkor most ki, hova, hányszor jelentkezett, hol van hely, hol nincs.

  3.Ha óvoda kis- és középső csoportba elfelejti beíratni, az legyen az ő baja, tudtommal nem kötelező. Ha viszont mégis meg akarják keresni, akkor legalább ne a kezdés előtt 3 és fél perccel tegyék.

  4. A protekciósokról már ne is beszéljünk.

  Szóval semmi különös, csak a szokásos magyar szervezetlenség. Hogyan nem lehet megoldani.
  Hungarikum. Ez is.”
 • 9. Ritt 2009. február 24. 15:19
  „ha nem zárnák be jóformán az összes bölcsit Sopronba,talán nem lenne több száz gyerek várólistán.Szerintem nagyon szükség lenne bölcsikre mert 1 keresetből nem hinném,hogy megtudna élni a MAGYAR ember.”
 • 8. m 2009. február 24. 14:09
  „miracle!
  A várólista olyan dolog, amikor már minden férőhely betelt, de Te még nagyon beíratnád a gyerekedet, akkor várólistára kerül, és ha év közben egy kisgyerek elköltözik, vagy beteges lesz, és az orvosa nem engedi közösségbe, ő kiiratkozik, megüresedik a helye, akkor szólnak Neked, hogy gratulálok kedves anyuka, holnaptól jöhet a gyermeke bölcsődébe, és ugyan nem nyert egy piros hangszórót sem, de elmehet dolgozni, és megveheti az új piros kis autóját!
  Egyébként az óvodai beíratás idejét az önkormányzat határozza meg, amit követ egy nem 3mp-es egyeztetés, ugyanis van, aki 2-3 helyre is jelentkezik a gyerekével, és ezért esetleg a Te gyerekednek nem jut hely. Van, aki pedig elfelejti beíratni, őt meg meg kell keresni. Ha Te ezt 3 mp. alatt lerendeznéd, már nem ide írogatnál!
  Iskolába meg Te is jártál (írni tudsz), szerintem Te sem akkor mentél beiratkozni, amikor eszedbe jutott.
  A nevelési, oktatási év kezdetét meg a törvény határozza meg.
  Valamit tényleg nem jól értesz, de fikázódni egyszerűbb, mint tájékozódni????????”
 • 7. m 2009. február 24. 13:56
  „Szerintem az alapprobléma nem az, hogy alig van bölcsőde, hanem az, hogy ekkora igény van rá, mivel a kedves anyuka nem teheti meg, hogy otthon maradjon a gyerekével addig, amíg óvodába nem adhatja, mert a gyes, amit kap röhejes, a férje meg hiába dolgozik reggeltől estig, a fizetése mégsem elég arra, hogy átmenetileg (egy évig) egyedül eltarthatná a családját.”
 • 6. Intel 2009. február 23. 22:05
  „Látónak igaza van.
  Minden egyes hónap csoda ha tudnak működni, mivel az Önkormányzat csődje a levegőbe log.
  Látó 2011et jósol, én már az év végére várom...

  Amúgy ha emlékeznek, Fodorék ígértek új bölcsődéket is, közbe nem lett belőle semmi...
  Csak vesztes perek, na meg egy mélygarázs, amit nem tudnak kifizetni, mert sose volt rá pénz, ezért épült anno hitelből...”
 • 5. miracle 2009. február 23. 21:53
  „Ez tényleg közröhej, asszem oviknál is van ez a cirkusz, hogy nem lehet akármikor kezdeni.
  Meg milyen várólista az, ha áprilisban kell beíratni a szeptemberhez? Mire kell várni hónapokig? Ha mondjuk van 25 hely és valaki áprilisban 20.-ként feliratkozik a listára, akkor végül is mire kell várnia, hiszen 3 mp alatt meg tudják állapítani, hogy még belefér a keretbe vagy nem (utóbbi esetben meg már úgy is mindegy, köv. szeptemberben már az ovi esedékes) Pl Ön Kovács anyuka a 25-ből a 20.volt, nyert egy piros hangszórót ezért és szeptemberben kezdhet, akkor találkozunk, viszlát. Mit kell ezen "várólistázni"? Vagy nem jól értek valamit?”
 • 4. kisjutka 2009. február 23. 21:27
  „Vannak dolgok, amikről a cikkíró nem írt... pedig szerintem fontosak:
  hogy a bölcsődékben is bevezetik a beiratkozási időszakot, mint az általánois iskolákban, vagy az ovikban. tehát nem lehet "csak úgy" év közben majd bölcsit kezdeni, hanem a tanévhez igazodva...

  Szerintem közröhely...

  Mire jó a várólista? Az ember, ha úgy érzi, h a gyerek 2 éves korában vissza szeretne menni dolgozni, akkor már 1 éves korában beiratja, h egy év alatt legyen hely...

  Amúgy ez nem újkeletű dolog. Én 2003-ban irattam be a jereváni bölcsibe az akkor 2 éves fiamat, és én is már áprilisban bejelentettem, h szeptembertől szeretnénk járni, mivel már akkor sem volt jobb a helyzet....”
 • 3. látó 2009. február 23. 19:42
  „Ahogy a dolgok jelenleg Sopronban (is) állnak, örülhetünk neki ha lesz még 2011-ben Bölcsődére forrás! Viszont ,de jó van Final Four-os csapatunk, mert megengedhetjük maguknak...(persze a dolog Sport értéke és a gratuláció nem vitatható, és ez természetesen egy kisarkított példa volt, aki akarja úgyis érti mire gondolok!)”
 • 2. TancsKaszabell 2009. február 23. 18:38
  „Nem gondoltam volna,hogy idáig jut ez az ország 1989-től napjainkig !
  Hiszen évtizedek óta hallgatjuk a "nemzethalálról" szóló felkiáltásokat.Ki azért a felelős,hogy nincs elég bölcsőde és óvoda sem.Nem becsülhető meg hozzávetőlegesen pontosan a népesség alakulása.Tessék mondani hol vannak azok a népességkutatók akik már régen félre verik,verték a harangokat.Most mit mondanak?Több évtizedes adat áll rendelkezésre a becslések vitatására,jelen esetben a becslések igazolására is.Hogyan ,milyen eltérésekkel alakultak ezek a modellezések.
  Tehát szerintem nem fogadható el semmiféle magyarázkodás ebben a kérdésben!Ez a jövőt veszélyeztető hiba!
  Bonyolult kérdés,ha bele gondolunk.Nézzük csak a városunkat,Sopront.
  Itt is ez a helyzet?Hála Istennek,nem!Pedig már az összes nagy gyár megszűnt,vagy átalakult.A ma dolgozók gyerekei számára ma is szükség van bölcsődére,óvodára.Bizony a tőkének erre nincs pénze! De már tudjuk nem csak ezért eredményes.
  Az olvasottak megnyugtatóak annak ellenére,hogy itt is vannak helyhiányok.
  Értékelni kell pozitívan a város törekvéseit,lesz annak a 47 gyermeknek is helye.”
 • 1. miracle 2009. február 23. 18:10
  „És mire jó a várólista? Hogy mire egy gyerek végez (1 év) addigra lesz helye a másiknak, akinek viszont már szintén az óvoda következik?
  Fertőszentmiklós hogyan keveredett a cikkbe? Messze nem laknak ott 10 ezren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan, hogy megépül-e a határon átvezető út

Harka - A harkai önkormányzat eredetileg úgy tervezte, hogy négy méter szélességben építteti meg a… Tovább olvasom