Kisalföld logö

2017. 01. 25. szerda - Pál -8°C | -1°C Még több cikk.

Telt ház fogadta Elisabethet Sopronban

Állva tapsolt a közönség a Budapesti Operettszínház hétvégi vendégszereplésén. A fővárosi művészek az Elisabeth című musicalt adták elő Sopronban, a több ezer nézőt befogadó MKB Musical Aréna hatalmas színpadán.

A világhírű, Grammy-díjas, szabadkai születésű, magyar zeneszerző Lévay Szilveszter és Michael Kunze művének alakjai sztárszereposztásban elevenedtek meg, Elisabethet Janza Kata játszotta, a Halál Szabó P. Szilveszter volt, Ferenc Józsefet Bereczki Zoltán keltette életre.

A darabot 1996-ban játszották először Magyarországon Kerényi Miklós Gábor rendezésében, aki örömmel fogadta, hogy Sopronban is színpadra állíthatják az előadást.

Magával ragadó a darab, lendületes a játék, átérezhető a császárnévá lett Sisi élete végéig tartó vívódása. FotóK: Magasi
Magával ragadó a darab, lendületes a játék, átérezhető a császárnévá lett Sisi élete végéig tartó vívódása. FotóK: Magasi

A címszereplő alakításáért már 1997-ben megkapta a legjobb musical-énekesnőnek járó eMeRTon-díjat, azóta még érettebbé vált a játéka. Ez talán annak is köszönhető, hogy Janza Kata az elmúlt évek során szinte mindent megtudott az általa játszott figuráról. A művésznő eleinte az első felvonás látványát élvezte, majd kezdte megszeretni a második rész mélységeit, drámáját is. Az idő múlásával a felnőtt császárné alakjában lett hitelesebb, de hanglejtésével sikerült megformálnia a darab elején látható gyerek Sisit is.

Rengeteg szereplő fordult meg a színpadon, kiváló a díszlet, a zene, a tánc, a jelmezek. Magával ragadó a történet, lendületes a játék a színpadon, ami szinte egyetlen alkalommal sem mosolyogtatta meg a nézőt, mégis nagy sikert aratott.


A mű Elisabeth életéről szól, láthatjuk, amint a császár nejének választja, majd feleségül veszi. Az életét megkeserítő anyós, Zsófia főhercegnő – Nádasi Veronika alakította – erőteljes megnyilvánulásai kiválóan felidézték a fiatalokra rátelepedő, a fiát felnőttként is irányítani akaró anya alakját. Sisi állandó partnere a darabban a Halál, így a főszereplő többször énekel duettet Szabó P. Szilveszterrel, hiszen a műben folyamatosan végigvonul a császárné viaskodása az elmúlás gondolatával.

Mindeközben a néző betekintést nyerhet a kor történelmi eseményeibe, Erzsébetet átkozzák és áldják, a bécsi udvar rideg és ellenséges vele, a magyarok kedvelik. Zsófia szakadatlanul bírálja a menyét, aki a férjétől sem kap segítséget. Sisi úgy érzi, hogy elárulták, egyre komorabb lesz, s a lelki bajok betegség formájában is megjelennek, végül a mozgalmas előadás zárásaként a boldogtalan császárné megváltó ölelésben forr össze a Halállal.

Musicalek az arénában

Egy esztendeje tart a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna együttműködése, ez idő alatt tízezer néző váltott jegyet az előadásokra. December 11-én a Nem tudok élni nélküled című musicalt adják elő a sportcsarnokban, 2011. március 5-én a West Side Story lesz műsoron, augusztus 19-én pedig az MKB Musical Aréna szabadtéri színpadán Miss Saigon történetét láthatja a közönség.

Olvasóink írták

 • 3. Orfeusz 2010. november 16. 08:18
  „Ezek szerint a cikkel ellentétben ez nem az Operettszínház produkciója .... Akkor miért írta így az "újságíró"? Kulturális újságíró (?), aki azt sem tudja mit és hol mutat be a városi színház?”
 • 2. boy1970 2010. november 15. 14:24
  „2010. december 11. (19 óra)
  kategória: programajánló

  Vajda - NEM TUDOK ÉLNI NÉLKÜLED
  Új magyar musical a 40 éves APOSTOL EGYÜTTES slágereivel és közreműködésével
  Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Okosabban kéne élni, Búcsúzik a nyár, Homokvár, Nem tudok élni nélküled... és még rengeteg sláger. Ugye ismerősek ezek a dalok? Az APOSTOL együttes elképesztő sikerű dalai! Szinte hihetetlen, de igaz: negyven éve alakult meg az APOSTOL! Ez az évforduló is egyik inspirálója volt a Nem tudok élni nélküled című musical bemutatásának.

  A darab története egy 100 éves szálloda átalakítás utáni megnyitója körül bonyolódik, De ez csak az egyik szála a cselekménynek. A másik, ami talán még ennél is fontosabb, az a szerelem! A szerelem, amihez mindenkinek köze van, hiszen nincsen olyan ember, akit ne érintett volna meg, vagy így, vagy úgy...

  Jegyértékesítés szeptember 3-tól!Jegyek elővételben kaphatók: MKB ARÉNA SOPRON, Pro Kultúra Jegyiroda.

  Online jegyértékesítés itt!
  Szereplők

  Misi, 60 körüli üzletember: Mikó István - Jászai Mari-díjas
  Judit, 55 körüli írónő: Egri Márta - Jászai Mari-díjas
  Bence, Judit fia, huszonéves: Sövegjártó Áron
  Lili, Misi lánya, huszonéves: Rárósi Anita
  Alex, Misi fia, Lili bátyja, 35 körüli: Boros Zoltán
  Ági, szállodamenedzser, Tibor felesége: Nyírő Bea
  Tibor, szállodaigazgató, Ági férje: Győri Péter
  Rudi, titkár: Szabó Dávid
  Réka, fiatal portáslány: Tébi Márta
  Patrik, fiatal pincérfiú: Beszterczey Attila
  Pista bácsi, idős szállodaportás: Benkő Péter - Jászai Mari-díjas
  Karellné, 55 körüli takarítónő: Szabó Anikó
  Kitty, fiatal táncosnő: Borbély Krisztina
  Vendég: Magyar Tímea

  Továbbá: Germán Lívia, Simon Andrea, Szumelidisz Krisztina, Virga Tímea, Győri Csaba, Lőrincz Sándor, Maka Gyula, Tóth Alex, Fábián Zsófia

  Közreműködők

  Szerző : Vajda Anikó
  Rendező: Böhm György - Jászai Mari-díjas
  Díszlettervező: Bátonyi György
  Jelmeztervező: Kemenesi Tünde
  Korgeográfus: Borbély Krisztina
  Zenei korrepetítor: Félix Györgyi
  Zenei vezető: Németh Zoltán
  Rendezőasszisztens-súgó-ügyelő: Simon Andrea”
 • 1. Orfeusz 2010. november 15. 14:14
  „"Musicalek az arénában

  Egy esztendeje tart a Budapesti Operettszínház és az MKB Musical Aréna együttműködése, ez idő alatt tízezer néző váltott jegyet az előadásokra. December 11-én a Nem tudok élni nélküled című musicalt adják elő a sportcsarnokban, 2011. március 5-én a West Side Story lesz műsoron, augusztus 19-én pedig az MKB Musical Aréna szabadtéri színpadán Miss Saigon történetét láthatja a közönség. "

  Ki mit ad elő? Pl. december 11-én???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolkodási időt is kérhet a munkavállaló

Az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete fórumot tartott Sopronban a kereskedelmi és… Tovább olvasom