Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Télre készül a hajléktalanellátás

A soproni hajléktalanok számát nehéz pontosan meghatározni, sok a városban csak átmeneti ideig tartózkodó, szerencsét próbáló személy.
A jelenlegi adatok szerint Sopronban a hajléktalanok száma megközelíti a 120-at. Csontos Károly, a családsegítő intézet hajléktalanellátásának vezetője a Kisalföldnek elmondta, a téli időszakban a Magyar utcában a nappali melegedő hétköznap délelőtt kilenc órától délután öt óráig, az éjjeli menedékhely pedig este hattól másnap reggel nyolc óráig fogadja a rászorultakat. Az utcai szociális munkások a téli krízisidőszakban – novembertől márciusig – fokozottabb figyelemmel járják az utcákat, és igény szerint meleg ruhával, gyógyszerrel vagy teával látják el a hajléktalanokat.

– A Kossuth utcai éjjeli menedékhelyen szigorúak a szabályok – tette hozzá a vezető. – Tilos például az alkohol fogyasztása. Természetesen a nagy hidegekben senkit nem fogunk elküldeni, aki szálláslehetőséget kér. Tudni kell azonban, hogy azokat, akik 8–10 éve az utcán, közterületeken élnek, nagyon nehéz megnyerni. A hajléktalanellátásban dolgozók igyekeznek minden lehetőséget megadni, hogy mennyire élnek ezzel ügyfeleink, az mindenkinek a saját döntése és felelőssége.
Ez utóbbit erősítette meg Palotai Rita, a családsegítő intézet igazgatóhelyettese. – Ami egy átlagember számára kis erőfeszítést, az a hajléktalanoktól nagy elhatározást és kitartást igényel. Ez sok esetben nehezen teljesíthető számukra, éppen életmódjukból és helyzetükből adódóan – egészítette ki. – Sokan azt gondolják, ha a hajléktalanok elmennének dolgozni, egyenesbe jönne az életük. Az igazság azonban az, hogy ők már nem rendelkeznek családi, baráti környezettel, hiányzik életükből a természetes támasz. Olykor a legalapvetőbb elvárást sem tudják teljesíteni. A szociális munkások feladata a hajléktalanok motiválttá tétele, annak érdekében, hogy változtassanak az életvezetésükön, és elősegítsék a kitartásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre emelkedik a kenyér ára

Sopronban tartotta – szombaton – pékakadémiáját a Magyar Pékszövetség. Az eseményen megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. Jövőre átlagosan 10–15 százalékkal emelkedik a kenyér ára – jelentette be Sopronban Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékek gyakorlatilag 2004 óta nem változtattak áraikon. Tovább olvasom