Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Teljesen megújult a nemzeti park majorsági központja

A nemzeti park a kezelésében lévő 4000 hektáros földerülten már tényleg úgy gazdálkodhat, hogy megóvják a természeti értékeket.

A 2008 óta tartó korszerűsítések keretében a majorság összes épülete, a karámok, a mezőgazdasági gépek, valamint az állatok téli takarmányának tárolását szolgáló színek, zöldterületek három külön fázisból álló, teljes rekonstrukción estek át. A bemutató majorsági központot érintő korábbi turisztikai beruházások után a László-majort érintő fejlesztés befejező, harmadik eleme valósult meg a pályázati forrásból, miszerint a mezőgazdasági színek, és más építmények kivitelezése is befejeződött.

A fejlesztés során a meglévő „C" épület felújítása, valamint „D"; „F"; „G"; „H" épületek építése történt meg. Az épületek funkciójuk szerint mind az élőhelykezelést segítik. A géptároló színek (C, F épületek) a meglévő és a projekt során beszerzésre kerülő, - az élőhelyek kezeléséhez szükséges - gépek, traktorok számára biztosít fedett területet. A gépek helyi javítását, karbantartását szolgálja az új javító műhely („D" épület). A „G" épület a majorsági épületek fűtéséhez (energiabarát, alternatív „fagáz" kazánok) szükséges éves famennyiség tárolására és feldolgozására szolgál, valamint kialakítottunk egy szemes takarmány tárolására alkalmas zárt részt is. A „H" épület az „F" épülettel egyező szerkezetű fedett-nyitott terménytároló funkciót kap majd.

Lezárult egy 250 millió forintos fejlesztési projekt
Lezárult egy 250 millió forintos fejlesztési projekt


Korábban - 2013 decemberében - a gyepgazdálkodást segítő önjáró fű és gazvágógép beszerzésére is sor került, időközben a munkatársak használatba is vették az új eszközt. A beszerzendő gépek révén olyan területek kaszálása vált lehetővé, amit a korábban rendelkezésre álló hagyományos gépekkel lehetett kaszálni. Az új gépsor üzembe állításával az elnádasodott, helyenként erősen cserjésedő láprétek, kis kiterjedésű sztyeprétek nagyobb területen történő természetvédemi célú kezelése is lehetővé válik.

Ezen túlmenően szükséges volt az egyes élőhelyek, legelők megközelítéséhez szükséges járható utak természetközeli módon történő kialakítására. A vállalt mezőgazdasági útfelújítások is határidőben befejeződtek (mintegy 10 kilométer hosszon) a Fertő-tájon Sarród és Fertőújlak térségében.

A beruházás 2012. augusztusában indult, s most ért véget. A fejlesztés összértéke mintegy 250 millió forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázszivárgás miatt lakókat költöztettek ki egy soproni társasházból

A Ferenczy János utca egyik társasházában szivárgott a gáz csütörtök délelőtt. Tovább olvasom