Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Teljes védettséget kap a tűzoltólaktanya

Sopron - A tűzoltóság jelenlegi laktanyájának három épületrészére további egy évre meghosszabbították az ideiglenes műemléki védettséget. A tűzoltók nem költöznek el állomáshelyükről.
Egyelőre még nem kapta meg a teljes műemléki védettséget a soproni Várkerület mellett lévő tűzoltólaktanya. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal viszont további egy évre, 2008 októberéig meghosszabbította az épület ideiglenes védettségét.

– Az első, egyéves védettség ebben a hónapban járt le, és mivel a laktanya ezen idő alatt nem kapta meg a teljes védelmet, ezért döntöttünk a hosszabbítás mellett – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Figler András, a hivatal soproni irodájának vezetője. – A teljes védettséget az oktatási és kulturális miniszter rendeletben hozza meg. Azt viszont jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy mindez mikor történik meg. Az elképzelések szerint a tűzoltóság jelenlegi állomáshelyén a torony, az e melletti egyszintes épület, valamit a garázs kerülne védettség alá. Az újonnan épített szertárak, illetve garázsok nem. Mivel az épület eredetileg is laktanyának készült, a tűzoltók természetesen itt maradhatnak.

Az első védettségi eljárás még tavaly márciusban indult, de akkor a KÖH elnöke, a soproni polgármesteri hivatal kérésére leállíttatta a folyamatot. Lapunkban a tűzoltólaktanya sorsáról többször is írtunk (legelőször Kisalföld 2006. január 5., Fejlesztések a Győri úton). Az előző városvezetés tervei szerint az állomány kiköltözött volna a Győri útra, az egykor Tüzépnek szánt épületbe, ahol katasztrófavédelmi központot alakítottak volna ki. A beruházás költségeit a laktanya eladásából, valamint önkormányzati pénzekből akarták fedezni. Az új városvezetésnek azonban más tervei vannak. Információink szerint a tűzoltók maradnak a mostani helyükön, költöztetésük egyelőre nincs napirenden. A helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy a jelenlegi városvezetés a Győri úti ingatlan adásvételével kapcsolatban bírósághoz fordult, a per jelenleg is tart.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közjáték a Deák tér avatásán

Sopron - Kínos közjáték előzte meg a Deák tér hivatalos átadását tegnap. A polgármester nem tudta… Tovább olvasom