Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Teljes kihasználtsággal működik a Családok Átmeneti Otthona

Sopron - Teljes kihasználtsággal működik a krízishelyzetbe jutott családok megsegítésére Sopronban 1999-ben létrehozott Családok Átmeneti Otthona. Idén az állami normatíva lecsökkent, az önkormányzati intézmény munkáját külső támogatók is segítik.

– Feleségemmel, Nórával a szülőknél laktunk, de amikor megszületett a kisbabánk, a most 9 hónapos Róbert, a kicsi, komfort nélküli, egyszobás lakás egyszerűen alkalmatlannak bizonyult kisgyermek gondozására, nevelésére – mesélte a Családok Átmeneti Otthonába való bekerülésük történetét Nagy Róbert (25) gépkezelő.

Óriási segítséget jelent számunkra, hogy most összkomfortos körülmények között élhetünk, s napi hétszáz forint ellenében teljes ellátásban részesülünk.


– Így takarékoskodni is tudunk, félreteszünk minden pénzt, amit csak lehet, hogy amikor el kell hagynunk az intézményt, megállhassunk a saját lábunkon.

– A súlyos párkapcsolati vagy családi problémák miatt krízishelyzetbe került – és soproni lakcímmel rendelkező – személyek, vagy épp az ilyen gondokkal küszködő várandós kismamák számára jelent ideiglenes megoldási lehetőséget a Vasvári utcai, húsz férőhelyes intézmény – mondta Kerényiné Kovács Judit, a gondozási részleg vezetője. – Az otthon nyolc szobájának kihasználtsága tavaly szinte százszázalékosnak volt mondható, ez a tapasztalat az idei első félévben is. Az első hónapban ingyenes a szállás, a második hónaptól viszont térítési díjat kell fizetni, amelynek mértékét önkormányzati rendelet szabályozza.

– A hozzánk fordulók maximum egy évig élhetnek az otthon oltalma alatt, amely idő igen súlyos indok esetén még egy fél évig meghosszabbítható. Hangsúlyozandó, hogy a nálunk támaszt keresőknek kötelező takarékoskodást írunk elő, miképpen a munkanélkülivel is megállapodás köttetik arról, hogy mielőbb munkába áll. Az álláskereséshez segítséget nyújtunk.

A cél, hogy minél előbb rendeződjenek a krízishelyzetben lévő személyek ügyei, s ismét képesek legyenek az önálló életvitelre.
– Gondot jelent viszont, hogy az állami normatíva egyre csökken: 2005-ben még 750 ezer forint volt ellátott személyenként és évente, ez az összeg idén 700 ezer forintra szűkült – tette hozzá Kerényiné Kovács Judit. – Az otthon önkormányzati intézményként működik, a városvezetés pótolja a szükséges anyagi forrásokat. Emellett civil és karitatív szervezetektől, illetve magánszemélyektől is rendszeresen kapunk olyan tárgyi segítséget, amely megkönnyíti az intézmény és lakóinak mindennapi életét.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kismartonban letakarták a jelzőtáblák felét

Kismarton-Sopron - A nyolcszáz közlekedési jelzőtáblából mintegy négyszázat takartak le Kismartonban (Eisenstadt) kísérleti jelleggel, s mint kiderült, javult a közlekedés biztonsága. Sopron informálódik a tapasztalatokról, felveszi a kapcsolatot az osztrák város vezetésével. Tovább olvasom