Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Telített lakáspiac

Sopronban becslések szerint száznál is több új építésű lakás vár gazdára. Kínálati piac alakult ki, részben a telítettség, részben a magas árak miatt.
Csökken a kereslet az új építésű lakások iránt, ezen a különböző otthonteremtő hitelek sem változtatnak. Az újságok hirdetési rovatai ontják az ajánlatokat, de a vállalkozók nem adják fel, futnak a pénzük után, újabb és újabb házakat építenek. Mindenki arra számított, hogy uniós csatlakozásunk fellendítheti a külföldi keresletet, de nem így lett. Gyakorlatilag évek óta egyre kevesebb ingatlant vásárolnak Sopronban és környékén.

– Tény, hogy Sopronban pang az új építésű lakások adásvétele – mondja Giczy Kurt, az egyik ingatlanforgalmazó iroda tulajdonosa.

– Úgy tűnik, telített a piac, ennek számos oka lehet – mondja Giczy Kurt. – Azért is gyenge a kereslet, mert drágák és sok esetben rossz minőségűek a lakások, arról nem is beszélve, hogy sok helyen az infrastruktúra sem épült ki teljesen. A különböző otthonteremtő programok sem váltották be teljes mértékben a hozzájuk fűzött reményeket, mert sokan ugyan belevágnak a vásárlásba, de a törlesztő részletek olyan magasak, hogy egyre több az árverés. Nem véletlen, hogy megnőtt a kereslet például a viszonylag olcsó panel-, illetve bérlakások iránt. Akad vállalkozó, aki csődközeli helyzetbe került, mert nem tudja eladni lakásait. Ilyenkor két dolgot tehet: vagy bérbe adja az ingatlanokat, vagy előre menekül és újabbak építésébe kezd. Persze a kör előbb-utóbb bezárul.

A városban minden nagyobb építkezésen – Pihenőkereszt, Arany-hegy, Kutya-hegy, Lehár Ferenc utca – tucatszám állnak az elkészült, de eladatlan lakások. Ez a tendencia már elérte a belvárost és a Lövéreket is.

Egy 30 négyzetméteres garzon ára 220–280 ezer forint között mozog. A nagyobb lakások ennél fajlagosan olcsóbbak. Ma már a luxus kivitelű és zöldövezetben épült lakások iránt is csökken a kereslet. Ezek négyzetméterára 350 ezer forint körül mozog.

– Tapasztalataim szerint, annak ellenére, hogy telített a piac, előbb-utóbb elkelnek a lakások – jelentette ki Domnánics Károly, aki ugyancsak ingatlanok adásvételével foglalkozik. – Persze sok függ attól is, hogy hol, milyen környezetben, milyen kivitelű az adott ház. A belvároshoz tartozó, az autóbusz-pályaudvarhoz közeli területen például 28 lakásos társasház épül. Az itt kialakított lakásoknak már több mint a fele gazdára talált. A lakásvásárlási hitelkonstrukciók adataink alapján lendítettek a piacon, és ennek is köszönhető – többek között–, hogy ma már szinte minden panel eladható. Igaz, 8 millió körüli árért más lakást nem lehet kapni.

Az építési vállalkozók meglehetősen visszafogottan értékelték a jelenlegi helyzetet. Az általunk megkérdezettek többsége abban reménykedik, hogy átmeneti ez az állapot, és hamarosan fellendül a piac, vagyis minél előbb megtérül a befektetett pénzük. Akad azonban olyan is, akinek nincsenek értékesítési gondjai.

– A jó tervezés, a korrekt ár, a megbízhatóság, a minőség és a garancia vállalása, betartása a záloga annak, hogy sikerül értékesíteni lakásainkat – válaszolta érdeklődésünkre Vámosi Tibor. – Tény azonban, hogy ma már kevesebbet építünk, mint korábban, de újba csak akkor kezdünk, ha a meglévőket már eladtuk.

Évente 300 új lakás épül

Hogy évente mennyi új lakás épül, azt legmegbízhatóbban a polgármesteri hivatal műszaki irodájában tartják nyilván. 2002-ben 759 építési engedélyt adtak ki, 2003-ban 730-at, 2004-ben 781-et. Közülük átlagosan egyharmaduk vonatkozott új lakásra, ami a gyakorlatban azt jelenti: évente nagyjából 250–300 új lakás kerül a piacra Sopronban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélvihar döntötte le a tűzfalat

Szélvihar következtében lezuhant tűzfal okozott kárt Sopronban a Móricz Zsigmond utca egyik társasházában. Mint azt a társasház közös képviselőjétől megtudtuk, a bekövetkezett kárt már bejelentették a biztosítótársaságnál. Az egyik tetőfedő vállalkozással is fölvették a kapcsolatot, ők mára ígérték a fóliázást, hogy megakadályozzák az esetleges beázást. Tovább olvasom