Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Telített ingatlanpiac, eső lakásárak

Az utóbbi hetekben meglepően alacsony áron hirdetnek lakásokat Sopronban. Különösen panelokat.
illusztráció
Az utóbbi hetekben meglepően alacsony áron hirdetnek lakásokat Sopronban, különösen a paneltömbökben. Ennek oka a piac átmeneti telítettsége: az átlag feletti kínálat és a lakáshitelek szűkülése. Az osztákok jellemzően már a kínálati oldalon jelennek meg.

Visszaeső lakásárak és nehezen értékesíthető lakások jellemzik az utóbbi hetek ingatlanpiacát. Az elmúlt egy év alatt magasra kúszott árak növekedése, úgy tűnik, megtorpant. – Elmaradt a várt robbanásszerű áremelkedés, amit az uniós csatlakozástól reméltünk – mondta el érdeklődésünkre Balázs Endre, az egyik ingatlanforgalmazással foglalkozó kft. ügyvezetője.

– Azonban ezzel ellenkezőleg, megálltak az árak, hitelekhez pedig kevesebben „nyúlnak". A Fészekrakó-program alapgondolata jó volt, azonban ez a konstrukció megbukni látszik. A korábbi évekre jellemző volt, hogy osztrákok vásároltak ingatlanokat a megyében, mára ők inkább szabadulni kívánnak falusi parasztházaiktól. Viszont új dolog a nemzetközi ingatlanpiacon, hogy Ausztriában dolgozó magyarok vásárolnak odakinn házat, lakást.

Arra a kérdésre, hogy hol lehet még veszteség nélkül ingatlant eladni, Balázs Endre elmondta, a 85-ös úttól északra eső településeken tartják magukat az árak. – Fertődön és Hegykőn magas áron kelnek el a házak, Újkéren, Ivánban és Sopronkövesden pedig ezeknél jóval olcsóbban. Az unió tagállamaihoz képest Magyarországnak még mindig jó 30 százalék árelőnye van.

A telkek azonban továbbra sem veszítettek értékükből, ugyanis Sopronra az utóbbi években nagyon jellemzővé vált, hogy megfogyatkoztak az építési telkek. Ennek oka Balázs Endre szerint, hogy az építőcégek felvásárolják azokat. – Akinek építési telekre van szüksége, nem ritkán meglévő, de rossz állapotú épületek lebontásával szerez házhelyet. Rengeteg új cég jelent meg a piacon, viszont sajnálatosnak tartom, hogy szükséges építési szakismeretekkel nem, pusztán tőkével rendelkező szereplők is vannak köztük.

Mint megtudtuk, új befektetési területté válik Tómalom térsége és a Virágvölgy. Előbbibe luxuslakóparkot álmodtak a beruházók, utóbbiba pedig az 5,9 milliárdos uniós közműfejlesztés vonzza az otthonteremtőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozik a buszok útvonala

A Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei miatt változik a soproni helyközi és helyi buszok menetrendje. Tovább olvasom