Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Téligumi külföldön - Ausztriában télies útviszonyoknál kötelező, Szlovákiában időjárásfüggő

November elseje és április 15. között gyakorlatilag kötelező a téli abroncs Ausztriában. Megnéztük, mi az előírás Európa szerte.
  
Érdekes előírás vonatkozik a téligumi használatára Ausztriában. Mint azt tavaly is megírtuk, de nem árt ismét feleleveníteni: a személyautók és a 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautók esetében november elseje és április 15. között kötelező a minden keréken legalább 4 milliméter profilmélységű téligumi, vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata.

Ez utóbbit azonban kizárólag akkor szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és az nem károsítja az útburkolatot.

Mindez a télies útviszonyok esetén érvényesek. Azaz, elviekben a napsütéses, tavaszi őszben használhatjuk a nyárit is. Igaz, előfordulhat, hogy másnap már lesik a hó, akkor nem tudnánk tovább haladni, s büntetésre is számíthatunk. Nem érdemes tehát kockáztatni, ha Ausztriába megyünk, mindenképpen olyan autóval közlekedjünk, amelyen van téligumi.

Magyarországon egyelőre nem kötelező a télugumi. Fotó: kisalfold.hu archívum
Magyarországon egyelőre nem kötelező a télugumi. Fotó: kisalfold.hu archívum


A téli abroncs hiánya miatt egyébként a legjobb esetben is 35 euró büntetést kell fizetni, de a mérték akár több ezer euró is lehet. Baleset esetén a szankció is nagyobb. Bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyárigumival felszerelt autók kárát.

Ausztriában három kategóriába sorolták a járműveket. Az egyik kategóriába tartoznak a 3,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók, vagyis a kamionok. Ezek a járművek az időjárási körülményektől függetlenül november elsejétől április 15-ig kizárólag téli gumival közlekedhetnek az osztrák utakon.

A másik kategóriába a buszok tartoznak, amelyekre - szintén függetlenül az időjárástól - november elsejétől március 15-ig kötelező a speciális abroncs legalább a hajtott tengelyen lévő kerekekre.

A harmadik pedig a már említett személyautók köre.

Magyarországon egyelőre nem kötelező a téligumi. A közútkezelő viszont az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet „Hólánc használata kötelező" táblát.


S a többi országban?

Megnéztük azt is, hogy a közeli országokban mi a helyzet a téligumival kapcsolatban.

Szlovákia:

Személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata.

Ennek hiányában a büntetési tétel 60 euró. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni. Fontos, az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Szlovénia:

November 15. és március 15. között Szlovéniában kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

Románia:


2011-től november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata. Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.

Németország:

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, az 40 euró, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyári gumival), 80 euró büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.

Téli guminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.

Itt megnézheti, hogy további uniós országokban hol kötelező és hol nem a téligumi.   

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holokauszt irodalmi kiállítással nyit a VersFesztivál

Kedden nyitja meg kapuit Sopronban a 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál, a Túlélőkép című… Tovább olvasom