Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Téli álom a Kárpátokban

Az őszi madárvonulás mellett, bár erről csak kevesen tudnak, ebben az időszakban indulnak útnak a denevérek is. A Fertő vidékéről Drakula gróf hazájába vonuló denevércsapatok a Kárpátok barlangjaiban vészelik át a téli hónapokat.
A Fertő környékéről nagy csapatokban indulnak el a Kárpátok felé a védett denevérek, hogy ott töltsék el a téli hónapokat.
A hazánkban legnagyobb számban előforduló hosszúfülű és közönséges denevér teljesen ártalmatlan állatok – erről csak az éjszakai rovaroknak lehet eltérő véleményük. A Fertő-mente elhagyott, csendes padlásain, fák odvában, templomtornyokban töltve a nappalt elkerülik az emberekkel való találkozást, ennek ellenére mégsem túl népszerűek. Az idegenkedés oka valószínűleg abban rejlik, hogy a nappali életmódot folytató őseinket az éjszaka leple alatt, sötétben ejtették el az éhes ragadozók. Ezért az emberek valamilyen ösztönös félelemtől vezérelve tartanak az éjjeli órák uraitól.

A tévhiteken kívül, melyek szerint nem elég, hogy a denevérek vérszívók, még a nők hosszú haját is célba veszik, mást nem nagyon tudnak róluk. A vérszívókról szóló legenda valóságalapja csupán Észak-Amerikára korlátozódik, hiszen egyedül az ott élő vámpírdenevérekre jellemző, hogy az általuk megsebzett állatok – lovak, tehenek – vérét nyalogatják.
Valószínűleg még azok sem veszik észre, akik megosztják velük a házukat, hogy ilyenkor ősszel kiürül a padlás, mert a „szimpatikus állat" kategóriájából méltatlanul száműzött denevérek útnak indulnak, hogy több ezer kilométer megtétele után a barlangok védelmében aludják téli álmukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggályok a védőoltások körül

A védőoltások megjelenésével számos, eddig sok áldozatot követelő betegséget sikerült száműzni. A… Tovább olvasom