Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Települések, amelyek saját kézbe veszik a szemétszállítást

Hét Sopron környéki és öt Vas megyei település saját maga oldja meg a szemétszállítást. A tervek szerint úgy, hogy akár tulajdonrészt szereznek a jelenleg szolgáltató Rekultív Kft-ben.

Mint arról portálunkon többször beszámoltunk, hét megyénkbeli (Ágfalva, Pereszteg, Lövő, Nemeskér, Völcsej, Sopronhorpács, Szakony) és öt Vas megyei település nem csatlakozott a Sopron és Térsége Hulladékgadálkodási Konzorciumhoz. A fő érvük az volt, hogy jelentősen emelkednek majd a szolgáltatás árai, s ezt nem kívánják áthárítani a lakosságra.

- A Rekultív Kft. nyitott arra, hogy az új hulladéktörvénynek megfelelően közszolgáltatási ágazata többségi önkormányzati tulajdonba kerüljön - mondta el megkeresésünkre Gaál István, Ágfalva polgármestere.

- Erre azért van szükség, mert a hulladék szállítását, kezelését nem végezheti kizárólag magán tulajdonú társaság. A mi „társulásunknak" ezáltal két lerakója is lesz, így megoldott a hulladék elhelyezése.

Gaál István kitért az áremelésre is.

Mint elmondta, a tagtelepüléseken az előírt 4,2 százalékkal kerül többe a hulladékszállítása díja.

- A törvény lehetőséget ad arra, hogy adott esetben az uniós pályázaton elnyert pénz önrészének hitel kamatait is beleépítsék az árakba - folytatta a faluvezető.

- Esetünkben ez nem következik be, mert nincs hitelünk, szemben a társult településekkel, ahol jelentős drágulás is várható. Ágfalva esetében, ha tagok maradunk több, mint harminc millió forint jutott volna ránk a hitelből.

A polgármester elmondta még, hogy a jövőre nézve további fejlesztéseket szeretnének.

Így bevezetjük a házról való PET palack elszállítását, valamint, a meglévők mellett további hulladékudvarok is létesülhetnek.

Bár az új hulladéktörvény átmeneti rendelkezései és a végrehajtási rendeletek sem ismertek teljeskörűen, a Rekultív Kft. készen áll arra, hogy megfeleljen a törvényi rendelkezéseknek. Az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat még ebben a hónapban megkezdik - tudtuk meg a kft. vezetésétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehervagonban találtak rá az afgánokra Sopronban

A 17 és 20 év közötti férfiak öt napja indultak Görögországból, Sopronban egy napja vesztegeltek. Legyengült állapotban találtak rájuk a rendőrök. Tovább olvasom