Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Telekom call centeresek gondolkodóban

Sopron–Budapest - A fiatalok egy része aláírná az új munkaszerződést, amelyet a Magyar Telekom köttetne velük. Gondolkodniuk január 15-ig lehet. Továbbra is sok a bizonytalanság a Magyar Telekom soproni call centerében dolgozók körében. A Kisalföld Online-on nyitott fórumon már a százat jóval meghaladta a hozzászólások száma. Érkezett vélemény a budapesti és a nyíregyházi call centerből is.
A megszólalók jogi lehetőséget keresnek helyzetük rendezésére, továbbá összefogást szeretnének. Egyesek tudni vélik, hogy a folyamat végeredményeképpen a szegedi új call centerben végeztetnék el a soproni feladatokat.

Mint arról a szombati Kisalföldben beszámoltunk, háromszáz munkavállaló állása került veszélybe, miután a Magyar Telekom Nyrt. úgy döntött, nem alvállalkozói, illetve alkalmazotti rendszerben, hanem kölcsönzött munkavállalókkal kívánja üzemeltetni a call centert Sopronban, Budapesten és Nyíregyházán. Az új szerződést január másodikán kapták meg a munkavállalók. Hideg zuhanyként érte őket a hír, ugyanis korábban nem hallottak arról, hogy az átalakítás őket is érintené. A munkavállalók szerint az új szerződés hátrányos, mert egy sor juttatástól esnének el. Az elmúlt hétvége alatt, ha sok bizonyosságot nem is szerezhettek a munkavállalók, sokan mégis eldöntötték, aláírják az új szerződést. Főként a fiatalok hajlandók erre.

Mint többen elmondták, más választásuk nincs, munkanélküliek pedig nem szeretnének lenni. A munkahelyen a hangulat továbbra is feszült, a feladatukat viszont ellátják, mert semmi olyan hibát nem követhetnek el, amit a Telekom kihasználhatna. Felmerült a sztrájk gondolata is, de éppen a fentiek miatt el is vetették. Nem értik továbbá, miért nekik kellene felmondaniuk, miért rájuk terhelte a Magyar Telekom a döntés felelősségét.

A Magyar Telekom sajtóosztálya hétfőn délelőtt a szombati írásunkra nyilatkozatot küldött szerkesztőségünknek. A hivatalos tájékoztatást idézzük szó szerint: „A munkaerő-kölcsönzési formát a társaság többek között azért választotta, mert jelentős számú ügyfélszolgálati munkatársa már hosszabb ideje ebben a foglalkoztatási formában végzi a munkáját. A Magyar Telekom az átalakítást követően is a jelenlegi munkavégzés helyén számít az egyes ügyfélszolgálati központokban dolgozó munkatársakra, így a soproni telephelyen dolgozó kollégákra is. A felajánlást elfogadó kollégák a jövőben jellemzően magasabb bért és kibővített szociális juttatási csomagot kapnak. Ezenfelül a korábban kiszervezett munkavállalóknak egyszeri anyagi kompenzációt is biztosít a kölcsönzötti forma vállalása esetén. A munkavállalókat a társaság a változásokról folyamatosan tájékoztatja."

Másként látja a helyzetet az alvállalkozó. A közlemény kiemeli, a január 2-i események káoszt okoztak a budapesti, nyíregyházi és soproni központokban. Munkavállalóik érdekében minden lehetséges törvényes eszközzel fellépnek a jogsértő magatartások ellen. Munkáltatóként mindent megtesznek a kialakult helyzet jogszerű kezeléséért, illetve továbbra is készek a Magyar Telekom Nyrt.-vel a tárgyalások folytatására, a szerződéses kötelezettségeket folyamatosan teljesítik.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. nakivagyok 2008. február 28. 16:06
  „Bp-n és nyíregyen kiment a válasz a hatnzman féle levélre, kérjétek el tőlük, érdekes...”
 • 130. ??? 2008. február 16. 14:09
  „És a levél???

  Aki a vállalkozói kommunikáció hatására felmondását visszavonja és a Magyar Telekom által megbízott kölcsönző céggel kötött szerződésétől eláll, annak 2008. március 1-je után munkát biztosítani nem tudunk.

  Tisztelettel,

  Hantzmann”
 • 129. Agyfelmetsző 2008. január 14. 15:12
  „LQ, a kivételektől elnézést kérek.”
 • 128. LQ 2008. január 14. 12:52
  „Ja, kedves Agyfelmetsző!

  Amit írtál - a volt T-comosok mindig többnek akartak látszódni - , az nem minden volt t-comosra igaz! Itt most egy-két emberről van szó, aki nem a többség!”
 • 127. LQ 2008. január 14. 12:49
  „Így van mos is van különbség, amit valóban nem a munka minősége alapján tesznek. Én azért bízom benne, hogy ha nem is azonnal, de idővel ez változni fog, és ezek az emberek pofára esnek (már bocsánat). Az fáj, mint telmatos, hogy ezek az emberek minket lenéznek ebből a szempontból, pedi én is itt vagyok már 5. éve és rendesen végzem a munkámat, míg mások elcsámcsognak egy-két ügyön. Emiatt nyitom ki a számat.

  Kedves Nyíregyháza!
  Nem arról van szó, hogy nem örülünk a juttatásoknak, ó dehogynem, csak azért az emberben van egy kis félsz, hogy jogos vagy jogtalan, az majd kiderül.”
 • 126. Nyíregyháza 2008. január 12. 19:59
  „Úgy láttom, hogy van hozzászólás ebben témában bőven, de az a problém, hogy egy pár ember az aki elégedetlenkedik, mert aki évek óta itt van a cégnél mint ahogy én is az örül ennek a kis változásnak is illetve a juttatásoknak amiért évek óta harcolunk. Olyan szerződést soha nem fognak tudni 300 ember elé tenni ami mindenkinek megfelelő lenne.”
 • 125. Agyfelmetsző 2008. január 12. 19:09
  „LQ most is megvan a difi, mert a volt T-comosok legalább 40 ezerrel többet kaptak!

  Amúgy a dohányzós infók 200%-ban hitelesek”
 • 124. Agyfelmetsző 2008. január 12. 19:01
  „LQ, a volt T-comosok mindig többnek akartak látszódni, ezen én meg se lepődöm! Bizonyos berkekben az a hír járja, hogy a bér és a munka fordított arányban áll egymással, azaz :
  - alvállalkozó dolgozói sok munkáért kevés bért kapnak
  - T-comosok kevés munkáért ( a sok lebzselés, ugye-ugye ) viszont túlzottan magas bért

  Most, hogy ugye meg akarják ezt a szakadékot szüntetni - egyenlőség így sem lenne - a T-comos már máris vérig van sértve, aztán lehet, hogy az ő munkaminősége és mennyisége messze el sem éri az alvállalkozó alkalmazottjáét.”
 • 123. Agyfelmetsző 2008. január 12. 18:59
  „500WHP, utánajártam:

  Jogszabály értelmében : minden munkaviszonyban töltött 5 nap után 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. Tehát 5 napért kapsz 1 napot. A legrövidebb folyósítási időszak 73 nap lehet, azaz : 73 x 5 = 365 napnak lell meglennie ahhoz, hogy a minimumot lehessen folyósításani ( maximum folyósítási idő 270 nap, ami 1350 napnak felel meg )

  Tehát : ha 3 hónap után megszűnik a jogviszony : 90 nap, mivel Ti folyamatos időben dolgoztok ( mert szombat - vasárnap is berendelhetőek vagytok munkára, vagy van aki épp akkor is dolgozik ) ez 18 nap folyósítás, ami el sem éri a minimumot.
  Ha csak ez a 3 hónap van és a dolgozó mond fel, akkor nem jár, de ha a cég, akkor hozzáveszik az előző munkaviszonyból eredő napok számát is, és úgy viszont már járni fog az álláskeresési járadék.”
 • 122. LQ 2008. január 12. 13:09
  „Nem tudom, mennyire lehet hinni a "dohányzós" infoknak, de a bérekkel kapcsolatban azt lehet hallani, hogy 1-2 volt t-comos igencsak felháborítónak tartja, hogy az eddigi alvállalkozói munkavállalóknak majdnem annyi (pici túlzás) bér szerepel az új szerződésen. Állítólag meg is keresték a közvetlen t-com-os vezetőt, aki megígérte, hogy intézkedik az ő magasabb bérük iránt. Ha ez valóban így van, ezt gusztulastannak tartom, mind a munkavállaló, mind t-com részéről, és ennyit a bérek egymáshoz való közelítéséről... Mi alapján gondolja bárki, hogy ő TÖBBET ér, mint egy másik csak azért, mert valaha t-comos volt.”
 • 121. Agyfelmetsző 2008. január 11. 21:04
  „Most ebben a szent minutumban nem, de ha jó Neked, akkor holnapra utána tudok nézni az anyagaimban, mert múltkor nyomtattam ki róla infókat”
 • 120. 500WHP 2008. január 11. 20:15
  „Jól van Agyfelmetsző tényleg nincs semmi gond.

  A járadékkal kapcsolatban egyre nagyobb bennem a feszültség, ugyanis 10 emberből 5 azt mondja hogy jár 5 pedig hogy nem jár mivel ha áprilisban elküldenek nincs meg a 3 hónap munkaviszony.
  Te biztosan tudod állítani hogy ebben az esetben is jár?”
 • 119. Agyfelmetsző 2008. január 11. 19:53
  „500WHP és bocs mégegyszer, nem akartam sem Rajtad sem más rendes és normális érintetten levezetni a dühömet, csak sajnos vannak olyanok a Ti állományotokban bármelyik központról is van szó, aki a jó szándékot támadásnak véli, tényleges pánikkeltésnek, holott én csak a figyelmet próbálom felhívni arra, hogy mire vigyázzatok, mert ez a törvény és a jogszabály szerint nem úgy van, mint ahogy sokszor a főnökség mondja. És ahogy hallottam nem igazán volt senki, aki a hírek után próbált volna bármilyen szinten is Benneteket értelmesen tájékoztatni.”
 • 118. Agyfelmetsző 2008. január 11. 19:50
  „500WHP, bocsánat, csak a másik régebbi cikkben volt valaki, aki felcseszte az agyam, aki olyanokat mondott ebben a témában, amiket én nem is mondtam, azaz teljesen az ellenkezőjét annak, ami a törvényben volt, vagy ami itt elhangzott :( Elnézést a hirtelen lobbanékonyságomért.


  Álláskeresési járadékra jogosultak:
  ? álláskereső,
  ? az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik,
  ? rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és
  ? munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és
  ? számára az illetékes munkaügyi központ sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
  Ahhoz, hogy az álláskereső részére egy napnyi járadékot folyósítsanaka 5 nap munkaviszonyban töltött idő szükséges, így az álláskeresési járadék folyósításának legrövidebb ideje 73 nap, a leghosszabb ideje pedig 270 nap.

  Tehát, 3 hónap - 90 nap és így az emberkének jár az álláskeresési járadék, hogy ha a fenti kritériumoknak megfelel.

  Ezután álláskeresési segély jön, amelynek feltételei :
  ? Azok az álláskeresők, akik 180 nap álláskeresési járadékra szereztek jogosultságot, és a járadék folyósítási idejét kimerítették, de még nem találtak munkát. A segély folyósítási ideje 90 nap, ha azonban az álláskereső elmúlt 50 éves, akkor 180 nap.
  ? Álláskeresési segélyt azoknak is meg lehet állapítani, akik az álláskeresővé válást megelőző négy éven belül rendelkeztek ugyan a korábbi szabályozás szerinti 200 nap munkaviszonnyal, de a feltételek megváltozása miatt nem szereztek jogosultságot álláskeresési járadékra. (Az új szabályozás szerint ugyanis legalább 365 nap munkaviszony szükséges a járadékra jogosultsághoz.) Ebbe a csoportba azok az álláskeresők tartoznak, akik a járadékjogosultsági feltételek mellett már 200 munkaviszonyban töltött nap után 40 nap munkanélküli járadékot kaphatnának, de a jogosultsági idő emelése miatt nem kerülnek be az álláskeresési járadékrendszerbe. Ők is 90 napig jogosultak a segélyre.
  ? A korábbi szabályozás szerint nyugdíj előtti munkanélküli segélyre jogosultak is igényelhetik az álláskeresési segélyt. Ők az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig hátralévő időszakra kaphatják a segélyt.

  De ez már akkor van, ha valaki túllépi a 180 napot álláskeresési járadékon.”
 • 117. 500WHP 2008. január 11. 19:37
  „Agyfelmetsző!

  Félreértettél. Írtam hogy én nagyrészt egyetértek veled, és örülök is hogy a sok naív embert felvilágosítod hogy miként is működik ezt az egész. Csak furcsa hogy manapság tele vannak az újságok leépítésekkel stb. de igazából akinek nincs köze a dolgokhoz az mindig nagyívben leszarja a történéseket.

  Egyébként azt nem tudod, ha most mi rendes felmondással megszüntetjük a munkaszerződést, majd ezek után az új munkáltató határozatlan szerződéssel elküld 3 hónapon belül akkor jár munkanélküli segély (álláskeresési járulék)?”
 • 116. Sysy 2008. január 11. 17:57
  „http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=99200022.TV a Munka Törvénykönyve ezen az oldalon a XI. fejezetben fogllakozik a munkaerő-kölcsönzéssel, olvassátok el a jogszabályokat.”
 • 115. Agyfelmetsző 2008. január 11. 17:10
  „500WHP!

  Igazad van, miért is koptatom a számat értetek. Ennyi erővel nyugodtan mondhatom azt is, hogy ott, ahol vagytok fölfordulhattok. Igaz! Nincs közöm a céghez, miért is próbállak benneteket felvilágosítani arról, hogy mire kérdezzetek rá, mielőtt valamibe beleugrotok. A Ti bajotok, ha minden szarba gondolkodás nélkül belementek. Igazad van, nem az enyém.

  Ebből kifolyólag, tarts egy alapos tájékoztatást a kedves kollégáknak, hogy minden szép, minden jó, az alma is meg a föld is kerek. A manna is száll az égből. Nem is tudom, hogy miért próbálok én Nektek ennyire segíteni.

  Oldjátok meg magatok. Ha innentől kezdve nem próbálom felhívni a figyelmeteket a buktatóra, akkor 500WHP majd megteszi.

  Saját megjegyzés : meglátszik, hogy az emberiség mennyire el van maradva attól a szinttől, ahol állnia kéne”
 • 114. 500WHP 2008. január 11. 17:01
  „Agyfelmetsző!

  Én azt nem értem ha neked tényleg semmi közöd sincs a történésekhez akkor mi motivál hogy egész nap itt fórumozz és keltsd a negatív hangulatot?

  ne támadásnak vedd hisz részben én is megalapozottnak tartom a jóslataidat, csak pusztán érdekel hogy szabadidődet arra áldozd hogy itt "ijesztgesd" a dolgozókat.”
 • 113. Agyfelmetsző 2008. január 11. 15:03
  „anya!

  A munkaerőkölcsönzésben egy fontos szempont van : a kölcsönzött munkaerő nem ember, hanem szám. A vezérkar imád számokkal játszani. Tallálomra húz egy vonalat, tallálomra ott van 20 ember, a helyi főnökség kiválasztja a 20 embert és máris megszűnt a kölcsönzése.

  A jogviszonya attól még nem szűnik meg !!! Azaz lesz munkaviszonya, mert az a Trenkwalder és Kis Mariska között továbbra is élő, csak mivel a Trenkwalder országos szintű, mondjuk itt a nyugati régiós fele bárhova kiközvetítheti utána a dolgozót : Győr, Móvár, Kóny, Enese, Sopron, Kapuvár, akármi, de akár messzebbre is, mondjuk Szombathely, mert azt hiszem aki a céghez ment az a szombathelyi képviselet tagja.

  És itt ez a szívás: a kölcsönzött munkaerő nem fix helyen dolgozik. Az, hogy úgy érzi az egy dolog, mert egyenlőre a kölcsönzési szerződése odaköti. De! A kölcsönbevevő és a kölcsönbeadó a köztük lévő szerződésben meghatározza azt az időt, ameddig ezt a szolgáltatást igényli. Tudom, mert van nekem ilyen szerződés-mintám, úgyhogy tudom és láttam mik a tartalmi elemei.
  Pl: T-com azt mondja : kérek 300 ember 4 évre. Ha a 300 ember mindegyike kiváló, akkor 300 embernek 4 évig fix munkája van. Ha 4. év után a T-com nem hosszabbít szerződést, akkor a 300 ember kölcsönözhető munkaerőként van nyilvántartásban. Jelentkezik 5. évben egy győri cég ( mondjuk a 300 ember 65%-a soproni, 35%-a pedig a környékről, Ágfalva, Harka, Pereszteg, Kapuvár, stb ), hogy kell 300 ember és ez a 300 pont megfelel nekik. Onnantól a Trenkwalder kiközvetíti a 300 embert Győrbe mondjuk 4 évre szintén. És itt lehet választani : elfogadod, vagy nem fogadod és maradsz kölcsönözhető, amíg helyben nem kérnek Téged, vagy pedig felmondasz a Trenkwaldernél, vagy ő Neked és akkor tényleg munkanélküli leszel

  Szóval így működik a munkaerő-kölcsönzés”
 • 112. anya 2008. január 11. 14:40
  „Sajna a második szóba sem jöhet. Akkor nem fájna a fejem azon, hogy mi lesz. De az a nagy büdös igazság, hogy én nem is nagyon akarok ennek a trenkwaldernek dolgozni. Valahogy bűzlenek nekem. Adhatank több pénzt most papíron, valami itt akkor sem stimmel.”
131 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem emelkedik a hődíj, csökken az alapdíj

Sopron - Nem drágul a távhő Sopronban, mivel az önkormányzat nem hárítja át az emelkedést a… Tovább olvasom