Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Telefonon támad a trükkös csaló

Egy hét leforgása alatt másodszor sikerült áldozatot szednie a trükkös csalóknak Sopronban. Ezúttal 1.100.000 forint volt a zsákmány.

Az elmúlt héten a kora délutáni órákban egy 85 éves idős hölgyet kerestek fel telefonon azzal az ürüggyel, hogy az unokáját autóbaleset érte Ausztriában és azonnal kell pénz.

Az idős asszony az otthon tartott pénzéből azonnal a segítséget felajánló ismerősnek átadta a kért pénzt és csak később derült ki az igazság, hogy csalás áldozata lett.

A rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást ismeretlen tettes ellen.
Az ügyben a Soproni Rendőrkapitányság csalás bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást.

"Balesetet szenvedett az unokája, fia" - maga a hír sokkoló, nem tudhatjuk az első pillanatban, ki keres. Valljuk be őszintén mi is bedőlhetnénk az ilyen megkeresésnek. Vélhetőleg az áldozatoknál a magas kor is számít, de azért senkinek sem árt az óvatosság - áll a rendőrségi közleményben.


A rendőrség kéri, hogy akik az eset körülményeiről információkkal rendelkeznek, jelentkezzenek a Soproni Rendőrkapitányságon, illetve hívják a 107-es vagy a 112-es ingyenes telefonszámokat. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.


 Felhívás

A Soproni Rendőrkapitányság felhívással él Sopron lakosságához, amelyben kéri bármilyen külső telefonos vagy személyes megkeresésre, amelyben hivatalosan vagy segítségkérően lépnek fel irányukban, ellenőrizzék egy telefonhívással annak valódiságát. Ezen túlmenően fiatal és idős hozzátartozóinkkal beszélgessünk ezekről a veszélyekről.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. pityu32 2012. december 06. 12:16
  „Az ilyennek a telefonszámát általában be szokták írni különböző portálokba/blogokba, pl. http://www.tellows.hu/ Ha összegyűlik 1-2 infó, okosabb lesz az ember talán.”
 • 25. Anikó69 2010. április 15. 21:27
  „Nem tudom mi akart az előbbi megjegyzés lenni,de nem is érdekel túlságosan.
  Nem érzem neveletlennek magam mert nem sírdogálok azok után akik tele vannak pénzzel.”
 • 24. soproni 2010. április 15. 18:34
  „23.Most még büszkébb vagyok a gyerekeimre.... úgy tűnik én jól neveltem őket!”
 • 23. Anikó69 2010. április 15. 14:30
  „soproni-nak
  Vannak nekem is idős rokonaim képzeld,de nincsennek otthon tele milkókkal.Ha van is némi megtakarított pénzük,az benn van valami bankban.
  Nem hinném hogy megbotránkoztató lenne amit írtam,hogy ne otthon tárolja valaki a millióit,hanem bankban mert veszélyes lehet több okból,amelyet ki is fejtettem(tűzeset).
  Hogy leszek-e öreg én is az a jövő titka.De hogy nekem nem fognak itthon milkóim vagy százezreim feküdni,az tuti.Mert ha esetleg a fortuna rám mosolyogna valaha,akkor elhelyezném bankban a pénzemet nem a szekrényben vagy szalmazsák alatt.
  Ne kívánja senki hogy könnyeket ejtsek azért mert több mint egy milliót csaltak el valakitől.
  Tőlem biztos nem tudnak elcsalni annyit mert nincs pénzem.
  Ha csak egy kis nyugdíjat csaltak volna ki egy nénitől,azt sajnálnám nagyon,de akiknél hevernek százezrek,milliók,azt nem fogom sajnálni.”
 • 22. soproni 2010. április 14. 13:23
  „Mennyi gonoszság és kárörvendés van a hozzászólásaitokban! Tényleg azt hiszitek,hogy Ti soha nem lesztek öregek? Azt hiszitek,hogy mindig ilyen szellemi frisseségnek örvendhettek? Biztos van a családotokban idős hozzátartozó és az is biztos,hogy lenne rá mód,hogy tőlük is kicsalhassák a félretett pénzüket. Akkor bezzeg sajnálnátok őket,hisz rokonok. Szánalmasak vagytok! Én szégyenleném magam,ha így vélekednék az idős emberekről.Mit gondoltok azt a pénzt mennyi idő alatt spórolta össze a néni és mire?
  Anikó69! "vagy nagyon buta ember" Ez a bemutatkozásod lenn? A helyedben okosabb lett volna,ha megtartod magadnak a megbotránkoztató véleményedet. Nyilván neked is csak fiatal rokonaid vannak!”
 • 21. elemér 2010. április 13. 13:53
  „Kétféle házi safe létezik amit árulnak. Az egyik a tüz és lopás ellen, és a másik csak a lopás ellen. Szóval vannak megoldások, mert a spanyolviaszt nem Mo.-n találták fel. Kinaiak a párna alatt tartják a pénzt, mert se a bakukban se a kormányukban nem hisznek évezredek óta.

  http://www.safe-manufacturers.com/picture/home-safes/combination-safe.jpg”
 • 20. Anikó69 2010. április 13. 13:34
  „paris18-nak
  Én nem azt írtam hogy akinek van otthon pénze,azt lopják el.
  Mégegyszer kifejtem a véleményem:Akinek száz ezernél több pénze van otthon,az vagy iszonyúan gazdag(ebben az esetben sajnálni nem tudom ha kirabolják),vagy nagyon buta ember(ebben az esetben szánom).
  Mert,ugyebár a mai világban van sok bank,ahová belehet a pénzt helyezni,ahol még szaporodni is fog.
  Lehet különféle bankok között válogatni.Otthon annyi pénzt butaság tárolni.
  Nemcsak a betörők miatt,hanem tűzeset miatt is.
  Például:tűz keletkezik a házban.A mamóka a pénzt mondjuk elrakta jól a szekrénybe,amit ő maga sem talál meg egykönnyen.Amikor jönnek a tűzoltók elsőként a mamókát mentik,aztán a házat,berendezést,stb.
  Ha szerencséje van,hogy a tűz a szekrényig nem jut el,akkor megmarad a sok pénze,de ha nem érkezik a szekrényt eloltani,elég a sok pénz is benne.”
 • 19. elemér 2010. április 13. 08:26
  „"ICE (In Case of Emergency) nemzetközi pszeudonim" ICE az egész más az USA-ban és ehez semmi köze nincs. Feladatuk hogy a bünözö illegálisokat kitoloncoják. Általában a zöldfülüek ezt nem ismerik.”
 • 18. egysoproni_ 2010. április 12. 21:54
  „1. Ha bajba kerülök itthon vagy külföldön és az eszemnél vagyok és ismerős is van a környezetemben akkor megkérem esetleg, hogy értesítse a nagymamát vagy a szüleimet.

  2. Ha baj van akkor nem feltétlen kell barátot/ismerőst megkérni ilyesmire mert az aott rendőrség vagy eü intézmény úgyis megteszi.
  3. A mentősök, tűzoltók stb. arra jöttek rá, hogy baleseteknél és más szerencsétlenségeknél, a szerencsétlenül járt személyeknél fellelhető a mobil telefon. A mentőakciónál azonban ők nem tudják, hogy a számtalan név közül kit értesítsenek hozzátartozóként a balesetről. Ezért olyan ajánlást tettek, hogy mindenki tegye be a mobiljába a szükség esetén értesítendő személy(-ek) nevét és számát. Ilyen esetekre jött létre az ICE (In Case of Emergency) nemzetközi pszeudonim. E név alatt bejegyezhetnénk azoknak a személyeknek a nevét és telefonszámát, akiket az ilyen esetekben értesíthetnek a mentők, tűzoltók, ill. a rendőrség. Amennyiben több személyt kívánnánk megadni, akkor ICE1, ICE2, ICE3 stb. pszeudonim alatt lehetne őket feltüntetni. Ez a megoldás egyszerű, nem kerül semmibe és hatékony lehet. Amennyiben érdemesnek találja valakia fenti sorokat, kérem továbbítsa ezt az e-mailben ismerőseinek, hogy egyre jobban elterjedjen.
  EZ ESETBEN VISZONT TUTI NEM KÉR PÉNZT SENKI! EÜ INTÉZMÉNY ÉS RENDŐRSÉG TUTI NEM!”
 • 17. zsuzsa63 2010. április 12. 21:10
  „csóró nyugdijas?!”
 • 16. bobo 2010. április 12. 19:12
  „Ugyan ezt a hölgyet tavaly mintegy 100.000 forinttal rövidítették meg.

  Mivel ennyit kamatozott volna a pénze, ha "takarékban" tartja.”
 • 15. muskátli 2010. április 12. 18:14
  „Múlt héten ugyanilyen cikk volt. Akkor én is azt mondtam hogy ha olyan h...e az öreg néni, akkor az ö baja. Engem kimoderáltak, most meg mennyien mondják ugyanazt! Furcsa! Ha valakinek nincs annyi esze, hogy felhivja gyerekét és megkérdezze mi is történt az unokával, akkor az ö baja. Ez tényleg nem hiszékenység, hanem ostobaság, ezt csak egy esz...telen öreggel lehet megcsinálni. De az ilyentöl elvenném a pénzét (gyermeke) és betenném a bankba. Hol vannak az ilyen öregeknek a hozzátartózói? És hol van az eszük az ilyen öregeknek?”
 • 14. dzsi 2010. április 12. 16:26
  „közbiztonsági hálóba .<moderálva...>.az csak arról szól hogy ..... az autóst,meg trafizni...az utóbbit még meg is értem...
  Ezekhez a trükkösökhöz meg esélyük sincs...”
 • 13. Rbar 2010. április 12. 15:30
  „Mosonmagyaróváron is több ilyen volt az utóbbi hetekben, a sok betörésről nem is beszélve, de a móvári oldalon erről nagy bőszen hallgatnak az illetékesek, csak a "sikeres közbiztonsági hálót" hajtogatják, hogy mennyi gyorshajtó és piás akadt fent.”
 • 12. dralizs 2010. április 12. 15:17
  „Sajnálom szegény idős hölgyet, hoyg bedölt. De mondjuk ha nem vagyunk iylen hiszékeny akkor nemműködik ez a csalás!:-9
  Ilyenkor ha mondjuk egy telefont megengedett volna plusszban a mami, akkor 1.099,000 ftot minimum megspóróolt volna!:-9
  NA de ne legyünk szíyvtelenek, és mondjuk be hogy aki 1 misit tart otthon az nem tudom miből s mennyi idő alatt spórolta össze a kesst, de mindegy is mert mert a 89 évesen ha havi egy 10est félre tesz akor is 10 év alatt megvan neki, de nagy blamázs otthon tartani.:-)
  De modnjuk elgondolkodtató hogy én is veszek egy feltöltőkártyás telót oszt adj neki!!:-))))
  hehehe”
 • 11. blanyiza 2010. április 12. 15:13
  „Szegény néni. Az ok, hogy egy fiatalabb gondolkodni kezdene, de nekik már csak az számít, hogy a ygerekek meg az unokák jól legyenek.”
 • 10. paris18 2010. április 12. 14:53
  „csetneky majd ha te is 85 éves leszel lehet h te is odaadnád valakinek.az időseknek már teljesen más gondolkodásuk van

  anikó elég érdekes felfogásod van.tehát ha valakinek van otthon pénze akkor annak lopják el.az eszedért téged sem lopnának el

  spitfire: kezdheted is”
 • 9. Spitfire 2010. április 12. 14:05
  „erre szokták mondani: aki hülye haljon meg!”
 • 8. Anikó69 2010. április 12. 13:55
  „Akinek több mint egy milliója csak úgy otthon hever,meg is érdemli hogy így járjon.
  Engem soha nem fenyeget ilyen veszély,mert néhány ezresnél több soha sincs nálam.
  Sőt,már hamarosan semmi sem lesz,mivel túl vagyok a munkanélküli segélyes időn és szoc. segélyt nem kapok mert túl fehér vagyok.
  A nincstelenség előnye,hogy nem tudnak mit tőlem elrabolni,kicsalni. :)”
 • 7. Csetneky 2010. április 12. 13:07
  „Nem tudom elképzelni magamról, hogy telefonhívásra odaadjak egy idegennek egy milliót. Egyrészt mert nincs ennyi felesleges készpénzem otthon, másrészt azért mindenenk van határa. Igaz viszont, soha nem lehetek nagymama.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú várakozás miatt panaszkodnak

Sopronban legtöbbször a rosszul értelmezett sürgősségi betegellátás miatt keresik fel dr. Gerbert… Tovább olvasom