Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Tele egerekkel - Egészségügyi cégek a soproni szellemházban - fotó

A Hátsókapu utca 1. szám alatti romos épület tulajdonosa ellen a NAV megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya végrehajtást rendelt el.
  
- A falapokból emelt kerítés több helyütt megdőlt, az épületből gyakorta csak egy fekete macskát látok kijönni - mondta egy, a közelben lakó középkorú férfi.

- Ezen ház, immáron tizenöt éve egyre csak pusztul, romlik az állapota. Mozgást nem látni. Gondolom az épület tele lehet patkánnyal, egérrel és minden más kórokozóval. Az ablakok betörtek. Az elmúlt években a tetőt lecserélték, de a vakolat, a falalak továbbra is magányosan várja sorsuk beteljesülését: a totális pusztulást.

Így folytatja: az épület oldalán lévő hálóban kövek tömkelege várja, hogy mikor szakad ki a háló és hullhat valakinek a fejére. A kerítés időnként kiborul. Építkezésnek, felújításnak nyoma sincs.

Némi változás csak abban figyelhető meg, hogy időnként valaki a postaládán és a házon kicseréli a cégnevet.

Idén, február eleji cikkünkben érintőlegesen foglalkoztunk már a város első bérházával. Építész nyilatkozónk szerint, a belvárosban egy romos épülettel kevesebb lenne, ha egyedi szabályozással, parkolóhelyek nélkül a fiatalok számára bérelhető garzonokat alakítanak ki.

S most megnéztük, a nyilvánosan eléhető iratok szerint mi is a helyzet a nyolcvan éves sarokházi épülettel.

Hátsókapu utca 1. - 2015. március. Fotó: Nyikos PéterÚgy tudjuk, az átdolgozott tervek szerint lakásokat, a földszinten pedig üzleteket, vendéglátóhelyeket hoznak létre. Az egészségügyi ellátás, illetve rendelők kialakítása ebben nem szerepel.

Pedig kellene...

A cégkivonat szerint az épület jelenleg egy a fő tevékenységét tekintve saját tulajdonú ingatlan adás-vételével foglalkozó vállalkozás tulajdonában van. A tulajdonosok budapestiek, illetve a képviseletre jogosult személy is a fővárosi lakcímmel rendelkezik.

Új fejlemény, hogy a kft. ellen a NAV megyei adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya idén március 13-i értesítési időponttal végrehajtást rendelt el.

A cégiratok további tanulmányozása során kiderült: a Hátsókapu utca 1. szám további - három - kft. székhelye.

AA tevékenységi körük szerint kettő humán-egészségügyi ellátást is végez, a másik pedig szakorvosi járóbeteg ellátást is. A nevükben egymáshoz nagyon hasonlító két cég cégkivonata szerint, immár négy éve működnek. Igaz, az utolsó lezárt pénzügyi évben - 2013-ban - nulla forint volt a nettó árbevételük. A harmadik vállalkozás is négy éve "áll partnerei rendelkezésére". Itt 2013-ban 86 ezer forint nettó bevételre tettek szert.

Sietve megnyugtatunk mindenkit, attól, hogy egy cég tevékenységi körében egészségügyi ellátás, vagy szolgáltatás szerepel, nem jelenti egyből, hogy tevékenykedhet is. Mondjuk, ebben a szellemházban ez elképzelhetetlen is lenne.

A Kormányhivatal soproni járási népegészségügyi intézete szerint, egészségügyi tevékenység végzésére, erre a telephelyre, egyetlen vállalkozás sem kapott és jelenleg sem kaphatna működési engedélyt, hiszen az engedély kiadását meg kell, hogy előzze többek között az építmény egészségügyi tevékenységre való alkalmasságának vizsgálata.

A témában szerettünk volna tájékoztatást kérni az érintett vállalkozásoktól. Az elküldött elküldött elektronikus leveleinkre válasz nem érkezett.

Az internet azonban nem felejt. Rövid keresés után feladási dátumot nem tartalmazó ingatlanhirdetésre bukkantunk.

(Bizonyára jó régi lehet, mert ilyen mondat is szerepel az ajánlóban: a "Jelenlegi tulajdonos megkezdte a tervek szerinti homlokzat és tetőszerkezet átalakítását").

E szerint az épület irányára akkor 210 millió forint volt. A leírás szerint az akkorm engedélyezett építészeti-műszaki terv alapján 23 lakást alakítottak volna ki, közös recepcióval, illetve az alsó szinten, üzlethelyiségekkel. Az egészségügyi profil itt sem jelent meg.

Egy beszédes dátum a végére: teljes kivitelezés befejezésének várható dátuma. 2015. május.

A belehúznak, végezhetnek is addigra...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Sopronban - Nemzeti dohányboltot az önkormányzatnak!

Gőbl Gábor egészen új ötlettel állt elő, az óvodai férőhely bővítés forrásának előteremtésere. Tovább olvasom