Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Tej folyik az automatából

Sopron - Sopronban néhány napja furcsán méregetnek az emberek egy szerkezetet. Automata, de formára sem olyan, mint amilyeneket eddig már megismertünk. Nem pénzt, nem kólát, még csak nem is ásványvizet ad, hanem tejet. Igazi, hófehér, zsíros házi tejet.

– Egy fertődi vállalkozótól, Nagy Ferenctől vásároljuk a tejet a sütemények készítéséhez, így rendszeresen találkozunk vele – kezdte Varga Istvánné, a tejkiadó automata szomszédságában lévő pékség tulajdonosa.

Szerettek volna több lábon állni, és közvetlenül a fogyasztókhoz eljutni. Elmeséltük, hogy a lányunk Svájcban tejkiadó automatát látott.

– Felvetettük az ötletet Nagyéknak, akik mintegy egy év elteltével üzembe állították az első automatákat Sopronban.

– A Ferenczy János utcában és a Juharfa úton, a Jereván-lakótelepi buszvégállomáson május 1-jétől működnek a gépek, és napokon belül a Magyar utcában is üzembe helyezünk egyet – mondta Nagy Ferenc. – A vásárláshoz saját edényt kell vinni, a művelet hasonlóan zajlik, mint a többi italautomata esetében. Reggel és este töltjük fel friss, 3,6 százalék zsírtartalmú, hűtött, 3–4 fokos tejjel a gépeket. A rendszer a telefonomra jelzést küld, ha fogy az ital és után kell tölteni. Az éremfogadó kiírja, a bedobott összegért mennyi kerülhet az üvegbe. A tejet a saját üzemünkből hozzuk, 140 fejőstehenünk gondoskodik az utánpótlásról, naponta 3000 liter tejet fejünk. Ennek csak kis része fér az automatákba, a többit felvásárlónak adjuk el. Az automatából vásárolható házi tej literje 120 forintba kerül – tette hozzá.

Az automatákat naponta kétszer, reggel és este töltik fel frissen fejt, 3,6 százalékos tejjel. Fotó: Magasi
Az automatákat naponta kétszer, reggel és este töltik fel frissen fejt, 3,6 százalékos tejjel. Fotó: Magasi

Nagy Ferenc elmondta még, gyermekeivel együtt dolgoznak. Volt idő, amikor azt fontolgatták, hogy alkalmazottat fogadnak, üzletet bérelnek, ahol majd edényből mérik ki a tejet a vásárlóknak. De megtetszett az automata ötlete és be is szerezték a gépeket Svájcból. Ott és Olaszországban népszerű a gépből nyert tej, Ausztriában is egyre több helyen látni tejkiadó automatát. Magyarországon a soproniakkal együtt körülbelül tíz ilyen berendezés működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elviekben tovább működhet a Harkai úti lerakó

Sopron - Amennyiben az üzemeltető kéri, elviekben nincs akadálya a soproni Harkai úti hulladéktelep… Tovább olvasom