Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Tehetetlenek a nem létező társasház lakói 1

Több mint hét éve húzódik a Frankenburg úti (Gödör) épületegyüttes társasházzá nyilvánításának ügye. A 364 tulajdonos minden valószínűség szerint csak bírósági úton érvényesítheti jogait.
A Gödör játszótér helyén létesült építmény csak névleg szerepel társasházként, jogilag továbbra sem sorolható ebbe a kategóriába, holott a lakók állítják, annak idején ezen a címen vásárolták meg. Az immár szövevényessé vált történetben ügyvédek, közös képviselők, lakók nevei szerepelnek. Ám ami tény, hogy mind a mai napig nem léteznek egyedi tulajdoni lapok ezekről a lakásokról, nehezen, vagy egyáltalán nem vehetők fel rájuk banki kölcsönök és az üzemeltetés költségei sem folynak be mindenhonnan.

– Az Egyesült Államokból települtünk haza, hogy itt éljünk nyugdíjas éveinkben – mondja Gerencsér Julianna. – Három éve költöztünk ide a „Gödörbe". De soha nem gondoltuk volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Ebben a nem létező társasházban ugyanis semminek nincsen igazi gazdája, valódi felelőse. Hiányzik egy házirend, rendezetlen minden. Az pedig végképp kiábrándító, hogy egy társasházat úgy adjanak el lakóiknak, hogy az jogilag nem is létezik. A földhivataltól bármilyen ügyintézés céljából csakis az összes, azaz több mint háromszáz tulajdonos lapja igényelhető ki, ember legyen a talpán aki abból kibogarássza a sajátját. A tengerentúlon mindez elképzelhetetlen.

Nincs megbízási szerződés

Kovács Miklós már meg is elégelte a szerinte áldatlan állapotokat és a bírósághoz fordult igazáért. Mint lakó, a SIK kft. tevékenységét kifogásolta, mert szerinte jogilag nem megalapozott az önkormányzati cég közös képviselőjének munkája. – Egy megalakulatlan társasháznak nem lehet közös képviselője, mint ahogy megbízási szerződést sem tud erről felmutatni senki – állítja Kovács úr. – Ezek miatt nem vállalom a közös költségeket sem. (A peres ügyben végül is a bíróság úgy foglalt állást, hogy a Frankenburg úti építmény bár jogilag valóban nem társasház, de akként működik).

Néhány lakó nem fizet

Poschné Szigethy Mária, a megbízott képviselői feladatokat ellátó Soproni Ingatlankezelő Kft. munkatársa, és egyben a Frankenburg úti épületegyüttes kezelője cseppet sincsen irigylésre méltó helyzetben.

– A több mint 300 külön tulajdonból álló építmény üzemeltetését, biztonságos működését kell biztosítani. Akad itt a két-három négyzetméteres tárolótól a száznegyven négyzetméteres lakásig minden. A lakók többsége rendszeresen hozzájárul a közös kiadásokhoz, de néhányan egyáltalán nem fizetnek, vagy nem folyamatosan fizetik be a működtetéshez, fenntartáshoz szükséges összegeket, amivel a rendszeresen fizetőket károsítják.

Akadnak lakók, akik éppen a társasházi alapitóokirat hiányára hivatkoznak, amikor megtagadják a befizetést, amivel az épület üzemeltetését veszélyeztetik. Az épület igaz, hogy jogilag nem társasház, de a tulajdonosok kérése, valamint az igazságos teherviselés érdekében a működés a társasházi kezelés előírásainak megfelelő. A lakógyűléseken a tulajdonosoknak lehetősége van dönteni a képviseletről. Ezidáig a közösség a SIK Kft.-nek bizalmat szavazott.

– Részben a korábban érvényben lévő törvényeknek köszönhető, hogy az 1995 óta három ütemben épülő Frankenburg úti lakásoknak mind a mai napig nem létezik egyedi tulajdonlapjuk és a társasházi alapító okiratuk sincsen elfogadva – mondja dr. Paukovits Vilmos, a FÉSZ Rt. ügyvédje. – Az értékesítésekkor szakaszonként átvett lakásokat külön társasházként nem lehetett bejegyezni, erre csak az egész építményre adott volna lehetőséget a jog. Végül 2000-re lett készen valamennyi lakás, tulajdonképpen ekkortól lehetett volna rendezni a problémákat. Ám addigra meglehetősen bonyolult tulajdonviszonyok alakultak ki.

Bonyolult tulajdonviszonyok

– Sokan csak beruházás miatt vették meg a lakásukat és bérletbe adták ki, számos külföldi vásárolt itt, akik be sem költöztek. – folytatja az ügyvéd. – Emellett állandóan cserélődtek a birtokosok. Jómagam háromszor próbálkoztam meg azzal, hogy a nyolcvan oldalas alapító okirathoz összegyűjtsem több mint háromszáz tulajdonos adatait. Szerencsére tavaly decemberben megszületett az új társasházi törvény, amely már lehetőséget ad arra, ha a lakók nyolcvan százaléka hozzájárul a társasházzá nyilvánításhoz, akkor az végső soron bírósági úton létrehozható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszökött egy bika

Rakodás közben elszabadult egy bika a soproni vágóhídról tegnap délelőtt. Kalandozása során… Tovább olvasom