Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Teherautók is használják a bicikliutat

Sopron - Megrakott tehergépkocsik is használják a Tómalom felé vezető kerékpárutat, sokak szerint ez tönkreteszi a burkolatot.

A rendőrség szerint ez a ˝kerékpárút˝ nem kizárólag a biciklisek számára épült.

– Sokak véleménye, hogy nem szabadna hatalmas teherautóknak közlekedni a Tómalom felé vezető kerékpárúton. Mindez zavarja a kerékpárosokat, akik nem győznek leugrálni a kétkerekűről, hogy biztonságos távolságba húzódjanak a nagy járművektől – közölte a környék hétvégiház-tulajdonosainak nevében Sipőcz Zoltán. – A fő probléma a közeli homokbánya. Hetente többször járok ki a kertembe, és társaimmal megrökönyödve látjuk, hogy többtonnás teherautók hordják-viszik a homokot, köveket. Az aszfaltburkolatnak persze nem tesz jót a nagy igénybevétel, láthatunk már tízméteres feltöredezett szakaszt is.

– A homokbányánk 1995 óta működik, az utat pedig 2000 nyarán adták át – árnyalta a képet Schekulin Mátyás ügyvezető. – Alapvetően úgy látom, a legfőbb gond, hogy egy autónak tágas, két autónak szűk az út, amelynek padkáját rendszeresen mi tesszük rendbe betontörmelékkel. A bánya előtt is karbantartjuk az utat. A burkolat különben ott is töredezik, például a Szárhalmi-erdő felé vezető szakaszon, ahol teherautók nem is járnak. Megoldást jelentene, ha az út másfél méterrel szélesebb, s jó alappal ellátott lenne. Ez ügyben cégünk felajánlja partnerségét, az útépítéshez biztosítanánk az alapanyagot.

Bármilyen járművel használható az út. Érthető, hiszen az adott részen hétvégi házak sorakoznak és homokbánya is működik – mondta a rendőrség közlekedésrendészeti osztályvezetője.
Bármilyen járművel használható az út. Érthető, hiszen az adott részen hétvégi házak sorakoznak és homokbánya is működik – mondta a rendőrség közlekedésrendészeti osztályvezetője.

– A Tómalom felé vezető úton közlekedési jelzőtábla nem utal arra, hogy az kifejezetten kerékpárút lenne. Tiltó táblái sincsenek, a sebességkorlátozást leszámítva – összegzett Kovács József őrnagy, a kapitányság megbízott közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Ezért bármilyen járművel használható az út. Érthető, hiszen az adott részen hétvégi házak sorakoznak és homokbánya is működik.


Biztonságosabb buszmegállók

A rendőrkapitányság levelet írt a közútkezelő kht.-nak, miként lehetne biztonságosabbá tenni a tómalmi és a jánostelepi bevezető autóbusz-megállóját. A közútkezelő megállapításai szerint célszerű lenne az érintett részek közvilágítását fokozni, valamint autóbuszöblök kialakítását is javasolják. A polgármesteri hivatal már megkezdte az ajánlások szerinti munkák megvalósítását.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Nanu 2010. január 14. 20:17
  „Specrasoul ! Ezek szerint azt sem tudod miről van szó, meg hogy hol is lehet az az út ha csak a címből táplálkozol :) tehát jobb ha csendbe maradsz.. :)”
 • 27. nyúlbéla 2010. január 14. 19:47
  „Ez micsoda baromság....
  Hogy a francba jutna le a kertekhez egy kamion???
  Én sokat használom azt az utat és nem csak kamionok mennek ott hanem személyautók is.
  Baromság...”
 • 26. Father 2010. január 12. 11:54
  „17. § Tájékoztatást adó jelzőtáblák: x/1. ,,Kerékpáros útirányjelző tábla" (142/a., 142/b. ábra);
  13. § Utasítást adó jelzőtáblák: e) "Kerékpárút" (26. ábra)
  NEM KEVERENDŐ ÖSSZE!”
 • 25. nattomi 2010. január 10. 22:13
  „nattomi 2010.01.10. 12:16: Azért azt hiszem,hogy Sopronban és a Fertő-parton sokan élnek a turizmusból - én nem, tehát nem hazabeszélek -, tehát ez is a helyieknek, magyar családoknak hoz bevételt. Nem ismerem az ügy hátterét, az utat viszont igen. Schekulin úr nyilatkozza, hogy már 95-ben volt bánya, út csak 2000-ben. Felmerül a kérdés, az alatt az 5 év alatt milyen útonalon vitték a homokot?”
 • 24. Kukac40 2010. január 10. 16:37
  „nattomi 2010.01.10. 12:16 el kellene dönteni mi a fontosabb, a magyar emberek, vagy a turisták? Ha nem kerékpárút, akkor a kerékpárosokat kellene le tiltani arról a szakaszról. A bánya és termékei megélhetést teremtenek, és így bevételt a városnak. A turisták egy fagyit sem vesznek itt, tehát nem rájuk kellene támaszkodni. Osztrákok megvétózhatják az autópálya magyarország felé meghosszabítását, mi nem tilthatjuk ki a kamionokat, teherautókat az "elkerülő" határra vezető szakaszáról. Miért? Teherforgalomnak ott van a Kópházi átkelő. Természetesen az osztrákok mehetnek rajtunk keresztül, mi nem mehetük még személyautóval sem át nagyon sok osztrák átkelőn.”
 • 23. nattomi 2010. január 10. 12:16
  „Kukac40 2010.01.10. 07:24 : Nem okolja senki a teherautósokat, mivel az adott szakasz nem is kerékpárút, ahogy a cikkíró megint tévesen írja. Tehát jogilag nem tartoznak senkinek magyarázattal. Ettől függetlenül meg lehetne vizsgálni, hogy biztosítható-e alternatív útvonal a bányába a nagy tömegű járműveknek. Ha nem, akkor el kell gondolkodni az út szerkezetének megerősítésén, mert ha kátyús lesz, akkor járhatatlanná válik a kerékpárosok számára. Ez is nagy kár lenne a közösség számára, mivel sok külföldi turista halad át ezen a kerékpáros útvonalon. Szóval mérlegelni kell és lehetőség szerint olyan megoldást kialakítani, ami a turizmust sem befolyásolja negatívan, de az építőanyag-kitermelést is fenntartja.”
 • 22. Kukac40 2010. január 10. 07:24
  „Ha jól látom mindenki a teherautósokat okolja, hogy miért használják az utat. Ha valakinek a bányából származó termékre van szüksége akkor is lázong? Kötelezhetnék a bánya tulajdonosát, hogy építsen megfelelő minőségű és teherbírású utat. Annak idelyén kiadta valaki az engedélyt bánya nyitására azt kellene kérdőre vonni, hogy hogy gondolta. Igaz akkor még nem volt "kerékpárút". A kiskert tulajdonosok beszálltak az építkezésbe? A kerékpárosok beszálltak az építkezésbe? A város lakói beszálltak az építkezésbe, pedig 90%-uk soha nem is járt arra. Lehet ezen is el kellene gondolkozni.”
 • 21. oszvald.ferenc 2010. január 09. 17:43
  „Kedves Fórumozók,
  a tómalmi kerékpárutat gyakran használom, és nem a cikkvben szereplő szakasz a legkritikusabb. Ráadásul nem is nagyon lehetne találni más megoldást, hisz nincs másik út az autósoknak. A két Tómalom között viszont nem tudom, miért engedik meg az autós közlekedést. A keskeny makadámút erre alkalmatlan, ráadásul a lakóterületen van út a két tó között, miért az erdőben kell menni? JA új divat hódít errefelé: autós kutyasétáltatás...:-). Szóval azért ez felháborító, vagy inkább vicces (döntse el mindenki maga): kerékpárútra kitenni a "vigyázz kerékpárosok" táblát...

  Tisztelettel:
  Oszvald Ferenc”
 • 20. apc 2010. január 08. 08:44
  „Érdekes, hogy az Ágfalvi bringa úttal, is van ilyen probléma, és nem lett belőle felháborodás! Pedig, nincs is befejezve...”
 • 19. nattomi 2010. január 07. 16:51
  „Még valami: a Fertő-parton viszont ténylegesen kizárólagos használatú kerékpárút van, amire rendszeren ráhajtanak személygépkocsival. Remélem egyszer ez is feltűnik majd valakinek.”
 • 18. Spectrasoul 2010. január 07. 13:16
  „"Teherautók is használják a bicikliutat"
  ez a cím, vagy szerkesszék át, vagy nekem van igazam.”
 • 17. istván51 2010. január 07. 11:08
  „Mondanám van másik ut is ahonnan a bánya megközelithetö lenne.Ja de az nincs leaszfaltozva mondanák erre a tgk vezetök.igaz de nemlenne tönkretévea másik.Az meg őket nemérdekli.”
 • 16. nattomi 2010. január 07. 10:32
  „BsBe 2010.01.07. 04:28: azt sem tiltja semmi, hogy a Sopron és Sopronkőhida közötti úton kerékpárosok menjenek, tehát ez megint csak egy elveszett érevelés.”
 • 15. MotorosPista 2010. január 07. 09:20
  „Utat kellett volna építeni, de rendeset!!”
 • 14. józanparaszt 2010. január 07. 08:54
  „sokat járok arra bicajjal, azt mondom, ha bicajútnak épült, akkor pénzkidobás: ha csak kerékpárosok közlekedhetnek rajta, ahhoz feleslegesen széles. a baj azokkal az autósokkal van, akik azt hiszik, hogy ez is autópálya + rendör úgysincs és száguldoznak mint az örültek. a bicikliröl leugrálók többségének meg valószínü egyszerüen túl hosszú a kaptató felfelé :)))”
 • 13. Cerwin 2010. január 07. 08:14
  „Spectrasoul
  Hol látsz kerékpárút táblát?”
 • 12. HUN1 2010. január 07. 06:57
  „De legalább a Vesszőnek jó reklám a kép!!!(A képről hiányoznak a szanaszét ugráló kerékpárosok)”
 • 11. BsBe 2010. január 07. 04:28
  „Kedves Spectrasoul 2010.01.06. 21:02 Feltehetően azért járnak arra a teherrautók, mert a kerékpárosok nem ott, hanem a főúton járnak. Sopron-Sopronkőhida között folyamatosan találkozni biciklisekkel az úton. Akkor az autók miért ne járhatnának ott.”
 • 10. nattomi 2010. január 06. 23:40
  „Spectrasoul 2010.01.06. 21:02: Nincs ott semmiféle bicikliút, ez csak egy kerékpáros útvonal ahogy a lefényképezett tábla is mutatja. Nem ütközik a KRESZ-szel, ha behajt egy kocsi. Az persze más kérdés, hogy valószínúleg valóban hamarabb tönkremegy az út, ha nagyobb tömegű járművekkel is mennek rajta.”
 • 9. Spectrasoul 2010. január 06. 21:02
  „miért járnak bicigli úton teherautók?
  én sem gyalogolok az autópályán.
  talán kikéne állítani oda egy rendőrkocsit aztan figyelni melyik barom megy be, mer ugye ütközik a kressz szabályzatával amit tesznek a kaminosok.
  keményen megbüntetni őket, aztan nem lenne gond.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős bácsi vitte el a 80 éves néni biciklijét

Érdekes bicikliügy kerekedett abból, hogy egy 72 éves férfi elvitte egy 80 éves néni Újteleki utcai… Tovább olvasom