Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tavasztól építik a mélygarázst

Sopronban a Kisvárkerületre tervezett mélygarázs előkészületei során befejeződött a telekalakítás.
Sopronban javában zajlik a 202 autónak helyet biztosító kisvárkerületi, kétszintes mélygarázs előkészülete. Befejeződött a telekalakítás, önálló helyrajzi számot kapott a terület. Jelenleg az engedélyezési terveken dolgoznak a szakemberek. A kivitelezés elkezdésekor, valószínűleg jövő tavasszal az egész parkolót lezárják. A mélygarázs átadása 2006 végére várható.
Az egymilliárd forintos beruházást a FÉSZ Rt. saját erőből és nagyobb részt banki hitelből fogja finanszírozni. A közgyűlés által jóváhagyott önkormányzati szerepvállalást azonban az ellenzék részéről ma is kritika illeti.

Elfogadhatatlan finanszírozási konstrukció

– A mélygarázs szükségességét nem vitatjuk, de a finanszírozási konstrukció szerintünk elfogadhatatlan – mondta Havas András, az önkormányzat pénzügyi bizottságának fideszes elnöke. – Nevezetesen az, hogy amennyiben a FÉSZ Rt. nem kívánja üzemeltetni a létesítményt, vagy nem talál működtetőt, a városvezetés visszabérli a mélygarázst, megadva a lehetőségét annak, hogy a beruházó ebből a bérleti díjból törlessze a hitel részleteit. Ezzel válik a FÉSZ Rt. részére garantáltan nyereségessé és kockázatmentessé a befektetés, hiszen az üzleti kockázat teljes egészében a várost terheli. Emiatt szerintünk Sopronnak eleve egyedül, külső beruházó bevonása nélkül kellene megépítenie a kisvárkerületi mélygarázst úgy, mintha – tegyük fel – útépítésről lenne szó, akár hitelfelvétellel is.

Egyedül nem megy

Hruby József alpolgármester ezzel összefüggésben kifejtette: a város önmaga nem képes mélygarázs létrehozására, ezért mindenképpen szükséges egy építőipari cég bevonása. Azt pedig senki nem gondolhatja, hogy a cég nyereségtartalom nélkül valósítana meg egy létesítményt. Visszabérlés esetén a városnak a parkolási díjakból húsz év alatt kell visszafizetnie az építés költségeit, viszont már 2006-ra elkészülhet a mélygarázs. Ennek révén enyhülnek a belváros parkolási gondjai, továbbá sétálóutcává változik a Hűségkút és az Ógabona tér közötti terület.
A kisvárkerületi mélygarázs „első kapavágására" valószínűleg jövő tavaszig várni kell.
– Az építkezést ősszel régészeti feltárások előzik meg, hogy a későbbiekben emiatt ne kelljen egyszer sem leállnunk – mondta Kelemen Ferenc, a beruházó-kivitelező FÉSZ Rt. vezérigazgatója. – Ezzel párhuzamosan folytatjuk a szakhatósági engedélyek beszerzését. A kivitelezést tavasszal kezdjük meg. A zárt és őrzött, kamerarendszerrel felszerelt mélygarázst 2006 végén adjuk át. Ami a díjakat illeti, napszakokra és órákra különböző kategóriákat alakítunk ki, de havi bérleteket is lehet majd vásárolni. Arról pedig egyelőre nincs végleges döntés, hogy a FÉSZ Rt. lesz az üzemeltető, avagy a működtetés jogát bérbe adjuk.

Háromszáz kocsi parkolhat

– A kisvárkerületinél nagyobb, háromszáz gépkocsi befogadására lesz képes a Petőfi téri mélygarázs, amely még csak a tervezés stádiumában van – utalt a város másik ilyen jellegű tervére Kalmár István alpolgármester. – A budapesti beruházó-kivitelező cég a kész kiviteli tervek birtokában, valószínűleg még ebben az évben indítja a szakhatósági engedélyezés folyamatát.

Parkolási gondok Kismartonban

A határ túloldalán sem rózsás a parkolási helyzet. A tartományi fővárosban, Kismartonban (Eisenstadt) hiába épült évekkel ezelőtt két parkolóház is, azok konganak az ürességtől. Az autósok inkább percekig bolyonganak a városban olyan hely után kutatva, ahol ingyen parkolhatnak, de ha már fizetni kell érte, akkor sem használják a város központjában lévő parkolóházakat. Ezen még az sem segít, hogy néhány üzlet ingyen parkolójegyet oszt vásárlóinak. Ezt a szolgáltatást csak akkor veszik igénybe az autósok, ha a felszínen már nincs több üres parkoló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven mandulafát ültetnek

Tovább olvasom