Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Tavaszra elkészülnek az ingyenlakások

Tíz család tizenkilenc gyermekkel költözött, költözik Fertőszéplakra, hogy ingyenlakás ellenében gyermekeiket a helyi iskolába járassák. Az iskola megmentésére indult kezdeményezés sikerrel zárult.
Az ország különböző településeiről – Záhonytól Budapesten át Sopronig – válogatta ki a jelentkezők közül a fertőszéplaki önkormányzat azokat a családokat, amelyeknek ingyenlakást adnak azért, hogy gyermekeiket a helyi iskolába írassák. A diákok többsége már a széplaki iskolában folytatja tanulmányait. (A Kisalföld többször tudósított a helyiek kezdeményezéséről, amelynek az volt a célja, hogy megmentsék a nyolcosztályos iskolát.) Az akció kitalálója Bozsvári István polgármester volt.

– Az önkormányzat négy szempont szerint válogatott a jelentkezők közül – mondta a polgármester. – Az első szempont a szülők foglalkozása, iskolai végzettsége volt, a második a gyermeklétszám, a harmadik pedig a távolság, mert nem szerettük volna, ha nagy kulturális különbségek alakulnak ki az újonnan érkezők és a helyiek között. Gyakorlatilag már mindenki megérkezett, csak egy családnak nem sikerült még albérletet találnia, de a hét végére már nekik is lesz átmeneti otthonuk.

Az önkormányzat tartja a szavát, mert az ígéreteknek megfelelően addig, míg nem költöznek be a végleges lakásaikba, minden család 25 ezer forintos albérleti támogatást kap. Közben megalakult a Fertőszéplaki Ingatlanhasznosítási Kft., amelynek feladata a lakásépítés lebonyolítása.
– A település tulajdonában lévő tíz telken összesen húsz lakás felépítését tervezzük – folytatta a Bozsvári István. – Ezek különböző alapterületűek lesznek, mert egy 60 négyzetméteres lakás nem biztos, hogy megfelel egy nagycsaládnak. Többen jelezték, amennyiben sor kerül rá – miután gyermekük vagy gyermekeik befejezik az általános iskolát –, szeretnék megvásárolni otthonukat, ezért velük is egyeztetjük, hogy milyen belső elrendezésűek legyenek a lakások. Az önkormányzat a fennmaradó tíz lakást értékesíti vagy kiadja albérletbe. Annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek, készházakat szeretnénk építtetni, részben hitelből, pályázati pénzekből, de végső soron akár saját erőből is.

Tény, a faluban nem mindenki örült, hogy „idegenek" érkeznek, de a többség belátta, mindannyiuk érdeke, hogy az iskola megmaradjon. A családok beilleszkedését segítve bemutatják őket a helyi kábeltelevízióban és meghívják a különböző rendezvényekre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronból Győrbe került az éjszakai diszpécserközpont

A soproni mentőkhöz indított hívások este fél nyolc és reggel fél nyolc között hétfő óta Győrbe… Tovább olvasom