Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Tavaszi határszemle

A Soproni Földhivatal rövidesen megkezdi a tavaszi határszemlét, amely egészen június elejéig eltart majd. Idén a várost övező külterületek vizsgálatával foglalkoznak a szakemberek.
Arra kíváncsiak, hogy mindenki betartja-e a hasznosítási kötelezettséget, illetve a más célú hasznosítások jogszerűek-e. Továbbá egyeztetik az ingatlan- nyilvántartásban szereplő adatokat a termőföldeken tapasztaltakkal.
Pálosi Zoltán mezőgazdász, a földhivatal munkatársa elmondta, hogy az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a hivatal, de évenként a tavaszi határszemlékkel egy-egy meghatározott területet külön is megvizsgálnak. A város környékén 2552 hektár szántót, 912 hektár szőlőt és 176 hektár gyümölcsöst tekintenek meg. A határszemlék eredményességére jellemző, hogy tavaly 82 hektáron vizsgálódtak, tizenhét felszólítást küldtek ki, de szankciót nem kellett alkalmazniuk. A földhivatal munkatársai együtt járják be a határt a Növény- és Talajvédelmi Szolgálattal. Közös munkájuk célja az is, hogy az elhanyagolt, gyomos, vagy allergiát okozó növényekkel fertőzött területeket felderítsék. A legnehezebb feladatuk a szőlősökben van, itt a sorok közötti szántócsíkokban gyakran felüti fejét a gyom. Az elhanyagolt részek gazdáit fel kell szólítaniuk a kötelező gyomtalanításra, de várják a bejelentéseket is ezzel kapcsolatban.
Munkája során a földhivatal gyakran találkozik engedély nélküli építkezésekkel is, ezek felderítése azonban nem feladatuk, az ilyen esetekben átadják az ügyet az önkormányzatok műszaki hivatalának. A néhány héten belül elkezdődő határszemléről az önkormányzat, a mezőőrök, a hegyközségi elöljárók és a falugazdászok is értesítést kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészeti leletekre bukkantak

Több értékes régészeti leletre - többek között egy római díszkútra - bukkantak az elmúlt hetekben a… Tovább olvasom