Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tavaly nyolc, idén három bontást rendeltek el

Sopronban és környékén tavaly egymillió forintos büntetésre is volt példa engedély nélküli tetőtér-beépítés és bővítés miatt. Idén eddig 400 ezres volt a legnagyobb bírság, eltérő műszaki tartalmú épületátalakítás okán.
A horvátországi Vir szigetén az építésügyi hatóságok példát statuáltak: könyörtelenül lebontották azokat a villákat, épületeket, amelyek nem feleltek meg a vonatkozó szabályoknak. Sopronban és vidékén is találkozhatunk építési engedélytől eltérően végzett kivitelezői munkákkal: tavaly 94 esetben rendelték el az eredeti állapot visszaállítását, nyolc esetben – melléképületeknél, épületrészeknél, óriás-reklámtábláknál, életveszélyessé vált kéménynél, valamint egy kerítésnél és kapunál – bontási kötelezés született.

Bontás csak végső esetben

– Az országos és helyi rendeleteknek megfelelően, Sopronban és környékén az engedély nélkül vagy szabálytalanul felhúzott építmények esetében akkor kötelezzük a tulajdonost az eredeti állapot visszaállítására, illetve bontásra, ha nincsenek meg a fennmaradási engedély megadásának a feltételei – közölte érdeklődésünkre Kuntár Viktória, a városháza műszaki irodájának vezetője. – Idén eddig tizenöt ilyen értelmű határozatot hoztunk, ezekből bontási kötelezést – egy óriás-reklámtábla, valamint egy rossz helyre épített, s egy életveszélyessé vált tároló esetében – hármat. A bontási határidő (1–2 hónap) letelte után ellenőrizzük annak megtörténtét, s ha mulasztást tapasztalunk, végrehajtási bírságot szabunk ki, amely elérheti akár az egymillió forintot is.

Fennmaradási engedélyt kell kérni

– A rendelkezések értelmében az engedély nélküli, illetve az abban foglaltaktól eltérő műszaki tartalmú kivitelezések egyaránt szabálytalan építési munkáknak minősülnek – folytatta az irodavezető. – Amennyiben az ilyen építkezés egyébként megfelel a vonatkozó országos és helyi előírásoknak – például egy építményt olyan helyen húztak fel engedély nélkül, ahová egyébként is építhető lett volna, azaz az engedély kiadásának elvileg nem lenne akadálya –, abban az esetben az építményre fennmaradási engedélyt kell kérni. Ez a teendő akkor is, ha az adott építmény átalakítással szabályossá tehető. Az erre vonatkozó kötelezettség betartását helyszíni szemléken ellenőrizzük.

Építésügyi bírságot is kiszabnak

– Illetékességi területünkön tavaly 73 fennmaradási engedélyt adtunk ki, idén 21-et. A fennmaradási engedély mellé természetesen építésügyi bírságot is kiszabunk, ez több tízezer forinttól akár milliós tételekig terjedhet – folytatta az irodavezető. – Tavaly egymillió forintos büntetésre is volt példa engedély nélküli tetőtér-beépítés és bővítés miatt. Idén eddig 400 ezres volt a legnagyobb bírság, eltérő műszaki tartalmú épületátalakítás okán. A helyi szabálytalanságok többségében a megrendelő nem is gondolta, hogy építési engedélyt kellett volna kérnie. Eljárásaink nagy részét a műemléki környezet sajátos szabályozása indokolja. Általános esetben a nyílászárók cseréje nem engedélyhez kötött, ám műemléki jelentőségű területeken igen, s akkor is, ha az eredetitől eltérő nagyságút szeretnének beépíteni. Az elmúlt években olyan kirívó szabálytalanságra nem derült fény, ami egy egész lakóház vagy villa lebontását indokolta volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is vonzó a polgármesteri szék

A parlamenti választásokat követően a háttérben már javában készülődnek a pártok és a… Tovább olvasom