Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Taschek Adrienn új vesével immár teljes életet élhet

Két esztendeje vese nélkül élt az a nyolcéves kópházi kislány, Taschek Adrienn, aki a napokban súlyos műtéten esett át: donortól kapott vesét ültettek szervezetébe a budapesti transzplantációs klinikán. Adriennt a hét elején hozták haza szülei.
Adrienn fél évig még otthon erősödik, s vészeli át a kritikus időszakot.
– Nagyon vágytam már haza, hiányzott Nikolett, a nővérem – mondja az újvesés Adrienn immár kópházi otthonukban, kezében Elivel, a plüsselefánttal. – Ezt a vesetestvérem, Irma ajándékozta nekem.

Taschek Adriennek és szüleinek igen emlékezetes lesz az idei ősz első havazása.

A hópelyhek reményt hoztak

Odakint hatalmas hópelyhek hullottak, miközben október 24-én hajnali negyed 4-kor megcsörrent náluk a telefon: készüljenek, van donor, a kislány új vesét kap Budapesten, már elindult értük a mentő. A lázas készülődés és a reményteli izgalom órái következtek. Adrienn még aznap átesett a három és fél órás műtéten. Hamarosan új, teljes élet vár rá: mintegy hat hónapra van szükség, hogy megerősödjék a szervezete, ezt követően közösségbe mehet, társakra, barátokra lelhet.

A széltől is óvták

– Ez ugyanis eddig nem így volt, kislányunk soha nem járhatott óvodába vagy iskolába a fertőzés veszélye miatt, az iskolát is magánúton kezdte el – folytatta az édesanya.

– Másfél éves korában, kávészínű vizelete miatt a budapesti László-kórházban megállapították, nem immunbetegségben – mint azt korábban az orvosok gondolták –, hanem vesebetegségben szenved. Az ezt követő speciális vizsgálatok eredményei semmi jóval nem biztattak bennünket. Állapotának további romlását gyógyszeres kezeléssel sikerült megakadályozni, de 2001-ben, egy súlyos vírusfertőzés után mindkét veséjét el kellett távolítani. Naponta ötszöri, otthon végzett vesedialízist alkalmaztunk nála, míg 2001 decemberében vesetranszplantációra került sor. Azonban a donor, a balesetben elhunyt tizenkét éves kislány veséje kilökődött Adrienn szervezetéből. Egy későbbi súlyos hashártyagyulladás miatt pedig lehetetlenné vált az addig alkalmazott házi dialízis folytatása.

Hetente háromszor Budapestre

– Kilenc hónapon keresztül kislányunkat hetente háromszor Budapestre kellett szállítani négyórás vesedialízisre – vette át a szót az édesapa, Zoltán. – Új vesetranszplantációban reménykedtünk, Adrienn ismét felkerült a várólistára. Ezúttal egy agyvérzésben elhunyt nő veséjét ültették be Adrienn testébe. Nagyon megnyugodtunk, amikor a hosszú beavatkozás folyamán arról kaptunk hírt, minden rendben van, a beültetett vese működik, rögtön elindult a vizeletkiválasztás. A hatodik napon – amint azt az orvosok megjósolták – megindult a kilökődési folyamat, de gyógyszerekkel sikerült jó irányba fordítani kislányunk állapotát.
Mivel az alkalmazott gyógyszerek az immunrendszert lekötik, ezért Adrienn fél évig otthon erősödik, s vészeli át a kritikus időszakot. A jövő ősszel viszont már társakkal járhat az iskolába...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fuvarozók sikere

A soproni határátkelőn ismét soronkívüliséget élvezhetnek az üres tehergépkocsik – állapodtak… Tovább olvasom