Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Tart a vita a strand körül

a Fertő tavi strand régi-új üzemeltetője, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. számos változtatást vezetett be az idei szezonra. Sokaknak nem testzik az új rend.

- Még látszik, hogy előszezon van – mondja az egyik bódé pultjára támaszkodó kedves fiatal hölgy a Fertő tavi strandon. – Inkább kirándulók, iskolai csoportok jönnek ide csodálkozni. Forgalom szinte semmi, hiába vagyunk nyitva lassan már egy hónapja.

Nagy Gábor évek óta pecázik a Fertőn, többnyire a csatorna mellett tanyázik le és vár szerencséjére.
– Csak enni ugrottam be – magyarázza – miközben jókat harap a tekintélyes méretű szendvicsből. – Autóval járok, és nem értem, hogy miért kell(ene) fizetnem a parkolásért napi 150 forintot. Inkább kint maradok a pénztáron kívül. Főszezonban viszont olyan sok autó sorakozik a keskeny út mellett, hogy a nagy forgalom miatt balesetveszélyes helyzetek alakulnak ki. Arról nem is szólva, hogy tilos a csatorna melletti parkolás.

Hegedűs László vezérigazgató szerint néhány hónap alatt – a Soproni Fürdőüzemeltető Kft. az idén február végén olvadt be a vízműbe – nem lehet csodát tenni, de azért igyekeztek figyelembe venni az évek óta orvoslásra váró panaszokat.

Nincs engedély

– Úgy terveztük, hogy a strandot elválasztjuk a víziteleptől és a parkolótól, így azok, akik csak hajókázni, pecázni szeretnének, vagy a vízitelepre látogatnak, nem kell belépőt vásárolniuk. Parkolójegyet viszont igen, ha autóval érkeznek – tájékoztat Hegedűs László. – Ez a megoldás praktikus lenne, hiszen eddig mindenkinek kötelező volt megváltani a strandbelépőt is. Sajnos, a kerítés és a hozzá csatlakozó beléptető rendszer még nem készült el, mert nincs a kezünkben érvényes építési engedély. Kiderült ugyanis, hogy nem a soproni önkormányzat, hanem a megyei közigazgatási hivatal az eljáró hatóság. Mi szeretnénk megszüntetni a jelenlegi áldatlan állapotokat és korrekt szolgáltatásokat nyújtani. Félő azonban, hogy így újabb harminc nap telik el, és mire kiépülhet a rendszer, vége lesz a szezonnak. Természetesen megértem a pecásokat, de a parkolásért mindenütt fizetni kell.

Bizonytalan jövő

A Fertő partján jó időben egyszerre kilencezer ember pihenhet. A belépők ugyan nem lettek olcsóbbak, de a több gyermekes családok kedvezményes jegyet válthatnak, és olcsóbb az úgynevezett látogatójegy is.
A soproni vízmű – mint a vezérigazgatótól megtudtuk – egyelőre hosszabb távra nem tervez, mert jelenleg csak üzemeltetési szerződést kötött az önkormányzattal. Ennek az az oka, hogy a megyei vízügyi igazgatóság és a város között még nem zárult le a tulajdonosi vita. Várhatóan azonban megegyezik a két fél, és egy közös kft.-t hoznak léte a partszakasz fenntartására és a strand üzemeltetésére.

Olvasóink írták

  • 1. Kabóca 2009. május 28. 09:08
    „Hm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondták a határidőt

A konferencia- és kulturális központ felújításának kivitelezője, a Stettin Hungária Kft. felmondta a… Tovább olvasom