Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Társbérlet a GYIK pincéjében

Költözni készül a Juventus Koncert Fúvószenekar. Az együttes évekig a GYIK-ban próbált, de most társbérlőket kaptak a bérelt terembe.
Nem megoldott a város művészeti csoportjainak a próbalehetősége. Sógor Ferenc, az együttest működtető alapítvány titkára szerint ez a legfőbb oka, hogy a GYIK-ból költözni készül a város ifjúsági zenekara. Igaz, ma még egyszer tárgyalóasztalhoz ülnek az érintettek, tehát ahogy a karmester, dr. Friedrich András fogalmaz, még minden lehetséges.
Mi a probléma? Mindenki mást mond, de a visszafogott panaszkodás közben csak kibújik a szög a zsákból.

A nagy múltra visszatekintő Juventus Koncert Fúvószenekar évek óta szoros kapcsolatban áll Sógor Ferenccel, aki korábban az Úttörő Házat, aztán a Gyermekek Házát, majd a Gyermek- és Ifjúsági Központot igazgatta. A zenekarnak tehát sohasem okozott problémát a próbaterem kérdése. Sógor Ferenc azonban nemrég nyugdíjba ment, helyét a GYIK élén Rozsonits Tamás vette át. Számára – érthető módon – a Juventus nem a legfőbb, csupán az egyik művészeti csoport a többi közt.

– Voltak ebből konfliktusok, de igyekeztünk megoldani őket – mondja a központ új vezetője, akinek nagyszabású terveit úgy lehetne legjobban összefoglalni, hogy szeretne minél több gyereket és fiatalt becsalogatni a házba, s ehhez egyik legfontosabb eszközül a zenét választotta. Nem véletlen – hiszen Rozsonits Tamás maga is zenész volt egykor –, hogy soproni amatőr rockzenekarok számára alakított ki próbatermet a házban, profi berendezéseket vásárolt, és fellépési lehetőséget is biztosít a srácoknak. Illetve csak biztosítana, mert a dolog egyelőre nem működik.

A rockzenekarok próbaterme ugyanis a Juventus 70 négyzetméteres, eddig kizárólag általuk használt helyiségéből lett leválasztva oly módon, hogy a terem egyharmadánál rácsot szereltek fel. Rozsonits Tamás szerint mindössze annyiról van szó, hogy próba után a zenészeknek a terem nagyobbik felébe kell rendezni a székeket és a hangszereket, aztán lehúzni és bezárni a rácsot. A maradék egyharmadon próbálhatnának a fiatal titánok, akiknek ugyancsak feladatuk az általuk használt berendezést távozáskor rendben elpakolni. Látszólag kivitelezhető a dolog, de a társbérlőknek még soha, senki sem örült. A Juventus sem, akik eddig kizárólagosságot élveztek a teremben. Nem is törik magukat az új szabályok betartására, ottjártunkkor sem volt lehúzva a rács s összepakolva a hangszerarzenál.

Sógor Ferenc szerint a rács azt jelképezi, hogy a GYIK meg akar szabadulni a zenekartól, Rozsonits Tamás szerint ez nincs így, de a sok veszekedés miatt talán már ezt sem bánná. A történetben mindenki sértődött egy kicsit, a másiktól várná el a kompromisszumot, emiatt a nyolcvan zenész próbalehetősége, jövője vált bizonytalanná.

Hárman háromfelé

Három nagy zeneművészeti csoport működik a városban, mindhárom máshol próbál. Valaha a Liszt művelődési ház jelentett próbalehetőséget a zenekaroknak. Annak átalakítása után a fiatalok a GYIK-ban, a szimfonikusok a főiskolán, a felnőtt fúvószenekar pedig a határőrség épületében lelt új otthonra. Sógor Ferenc szerint az lenne az ideális, ha lenne egy hely a művészeti csoportok számára – például az István bíró utcában üresen álló egykori óvoda –, bár sejti, ez a város nem bír el újabb intézményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai álom Sopronban

Sopron vendége csütörtök óta a női Dream Team, vagyis az Egyesült Államok világ- és olimpiai bajnok női kosárlabda-válogatottja. A küldöttség tagjaként számos korábbi vagy jelenlegi világnagyság látogatott a hűség városába. A keret a megérkezés után edzést is tartott a találkozó helyszínén. A tengerentúli gárda a hűség városában edzőtáborozik és hétfőn az MKB-arénában megmérkőzik a helyi kedvencekkel. Tovább olvasom