Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Társasházak rezsicsökkentése: ellenzik a havi kimutatást

Miért nem jó, ha a lakóközösségek közös rezsicsökkentését csak az amúgy is kötelező éves beszámolóban szerepeltetnénk? Havi szintű lebontása elfogadhatatlan adminisztrációs terhet és pluszköltséget jelent a közös képviselőknek – állítja az érdekvédelmi egyesület elnöke.

– Az új törvénytervezet szerint januártól vezetnék be, hogy a társasházak lépcsőházait, tárolóit, egyéni közös helyiségeit érintő rezsicsökkentés összegeit havi szinten kötelezően ismertessük a lakókkal.

Mindez elviselhetetlenül nagy adminisztrációs terhet és pluszköltséget jelentene a közös képviselőknek, főleg azoknak, akik több társasházban is ellátják ezt a feladatot – nyilatkozta Gergácz Józsefné, a soproni közös képviselőket tömörítő Házak Tája Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

– Problémát jelent például, hogy a közüzemi számlák nem egységesen, hanem a hónap különböző időszakaiban, vagy éppen negyedévente érkeznek be. A számviteli szabályok szerint éves beszámolókat kell készítenünk a társasházak pénzügyeiről. Szerintünk elegendő lenne ekkor összesíteni a közös költségek rezsicsökkentő hatásait.

Gergácz Józsefné: Havonta könyvterjedelmű papírt kellene kinyomtatnunk s a hirdetőtáblákra kitennünk. Fotó: G. M.
Gergácz Józsefné: Havonta könyvterjedelmű papírt kellene kinyomtatnunk s a hirdetőtáblákra kitennünk. Fotó: G. M.


Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor például a víz esetében havi szinten egy-egy lakóközösségnél mintegy 80 forintról kellene tájékoztatni a lakókat. Ami az áramot illeti, kiszámoltuk: egy Jegenye sori 18 lakásos tömb esetében a közös árammegtakarítás 2013. január elsejétől október 31-ig 2164 forintot tett ki, azaz havonta átlag 216 forintot.

Ha hatályba lép a törvénytervezet, havonta könyvterjedelmű papírt kellene kinyomtatnunk s a hirdetőtáblákra kitennünk. Ám ha azt valaki fél óra múlva leszedi, hogyan bizonyítjuk be, hogy márpedig kiraktuk? Ugyanis ilyenkor a fogyasztóvédelem büntetést róhat ki a közös képviselőre. Lefotózzuk a házszámokat és a társasház hirdetőjére kitett papírt, s mindezt archiváljuk?

Ezzel menjen az időnk, ahelyett, hogy a lakók megelégedésére a házak ügyeit intéznénk? Másrészt vannak olyan dolgok, amelyek eleve megkérdőjelezik a rezsicsökkentést. A szemétszállítási díj ugyan tíz százalékkal kevesebb lett július 1-jétől, ám ezzel együtt megszüntették az ingyenes lakossági lomtalanítást. Márpedig egy konténer kirendelése nagyjából annyiba kerül, mint amennyi az éves megtakarítás.

Ilyen körülmények között valójában nem beszélhetünk érdemi megtakarításokról. A közös költségek tehát összességében nem csökkenthetőek.

Gergácz Józsefné hozzátette: éves szinten a bankköltség még akkor is több ezer forinttal növekszik, ha nem is történt jelentősebb pénzmozgás.

A biztosítás pedig nemcsak az inflációval, hanem a „minőségi szolgáltatás érdekében" azon felül is több százalékkal emelkedik. „Ilyen körülmények között valójában nem beszélhetünk érdemi megtakarításokról. A közös költségek tehát összességében nem csökkenthetőek, egyébként is a lakástulajdonosok közgyűlési hatásköre a mérték meghatározása" – zárta az elnök.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarikum a Fertő-táj világörökség

A hazánkban található világörökségi értékek külön elbírálás nélkül a törvény erejénél fogva hungarikummá váltak. Tovább olvasom