Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Társasházak – társas gondok

Sopron - Sorra nőnek ki a földből Sopronban – és már a környező településeken is – a társasházak. Az egy fedél alá költözők az esetek többségében nem mérik fel, hogy egy közösségnek válnak tagjaivá, s ez nemcsak előnyökkel, kötelezettségekkel is jár.
A legtöbb fiatal pár első önálló otthonát újonnan épült társasházban tudja megvásárolni. Így jutnak kedvezőbb hitelhez, megkapják a szocpolt, ráadásul – az esetek többségében – az általuk választott csempe kerül a falra, a nekik tetsző laminált lap a padlóra. Az öröm nyilvánvaló, az üröm pedig később jön. Néhány hónap múlva, amikor kiderül: a társasházakban alkalmazkodni kell a lakóközösség többi tagjához.

– Egyre nehezebb aktivizálni az embereket, míg húsz-harminc éve természetes volt, hogy a lakók közösen elvégzik a házak körüli teendőket, ma már a többség azt várja, hogy a közös költségből oldják meg a feladatokat – mondja Reischl Ferenc, aki 1967 óta intézi az egyik Lövér körúti lakóközösség ügyes-bajos dolgait. A negyvennyolc lakás és a mintegy ötezer négyzetméternyi zöldterület bőven ad feladatot a lakószövetkezet igazgatójának, az üzemeltetési feladatok, a felújítások, a vitás kérdések elrendezése mind az ő feladata. A Sopron Holdingnál nemrég a társasházkezelések iratainak átnézésével bízták meg, így bőven van tapasztalata a lakóközösségek terén.

– Mindenütt van, akinek az egyéni érdeke ellentétes a közösségével. Márpedig a közös képviselőnek vagy a lakószövetkezet igazgatójának a többségi akaratot kell figyelembe vennie. Annak senki sem örül, ha nőnek a költségek, pedig ez elkerülhetetlen, de ha valaki emiatt vitát szít és ezért nem lehet a közgyűlést megtartani, akkor a problémák sem oldódnak meg. Gyakran előfordul például, hogy a földszinti lakó nem járul hozzá a tetőszigeteléshez, gondolván, úgysem az ő lakása ázik be. Vagy az időnként kötelező érintésvédelmi ellenőrzés költségeit nem hajlandó kifizetni egy lakó, aki arra viszont nem gondol, hogy egy szerencsétlenséget lehet így megelőzni – sorolja a példákat Reischl Ferenc. – Nincsenek könnyű helyzetben a közös képviselők, mert nekik kell az érdekellentéteket feloldani. Be kell tartaniuk a törvényi előírásokat, minden munkát számlával kell igazolniuk – még a hólapátolást is –, és minden lakó megelégedésére kell dolgozniuk. Vannak már profi szakemberek, akik vállalkozóként végzik el a közös képviseletet, de nincs például közös, városi érdekképviseletük. E téren is van még mit javítani, de a szemléleten is változtatni kellene: ha valaki egy közösség tagja, akkor nem mindig az egyéni érdek dönt.

Olvasóink írták

 • 4. látó 2008. április 10. 09:07
  „Az ,hogy ezt a tevékenységet mindenki másképpen végezheti, egyik fő oka , az hogy az APEH nem veszi komolyan a társasházak ellenőrzését! Pedig egyértelműen ki lehetne szűrni a visszaéléseket és a szabálytalanságokat elkövető közös képviselőket! (ráadásul hatalmas mennyiségű társasház van ,aki nem rendelkezik adószámmal, hanem zsebből-zsebbe oldja meg gondjait- ami persze aztán sokszorosan visszaüt!)
  A másik fő ok teljesen más jellegű: a város vagyonkezelő cége, aki szintén folytat kezelői tevékenységet, visszaél erőfölényével és nyomott áron végzi ezt a tevékenységet, ezáltal pedig kiszorít(hat)ja a minőségi szolgáltatókat, vagy megakadályozza az újjak piacra lépését! Mindezt úgy teszi, hogy a várossal! (adófizetőkkel) finanszíroztatja ezen a tevékenységén képződő veszteségét!
  Jó lenne , ha a városvezetés végre felismerné ezt (is)!”
 • 3. Mindenki máskép csinálja... 2008. április 09. 11:48
  „A Soproni József Attila lakótelepen is frissitésre lenne szűkség,idős, fejlősésre alkalmatlan, elfáradt közös képviselök helyett, tetrekész fiatal erőkre lenne nagy szükség. A közös
  tapasztalatokat a változásokat és az ezzel kapcsolatos jogszabályi hátteret pedig egymással félévenként meg kellene beszélni Ez szolgálná a közös képviselői munka eredményességét. Ha mindenki másképpen csinálja az senkinek, főleg az öröklakás tulajdonosainak nem jó!”
 • 2. yello 2008. április 08. 16:40
  „pro: nem is kell ahhoz új lakótömb, vagy fiatal lakóközösség, hogy bomlasztó, esetenként közönyös legyen a lakóközösség. A Csengery-ben épp a fordítottja igaz, a 65-85 éves átlagéletkor bizony sok jó dolgonak gátat szab, rigolyás, betokosodott nénikkel-bácsikkal nagyon nehéz bármiben is megegyezni.

  kontra: amíg egymás után két közös képviselő is elsikkasztja egy lakóközösség közös vagyonát és mindezt büntetlenül megússza, addig nem tudok bizalommal és kooperatívan közeledni egyhez sem.”
 • 1. Közös képviselő 2008. április 08. 09:23
  „Hangsúlyozottan indokolt lenne a társasházak közös képvisleőinek jogi, közigazgatási, közgazdasági alapismeretekből továbbképzést tartani. Nem a lakók vannak a a közös képviselőkért, hanem forditva.. Egymás problémáinak megismeréséből és a társasház törvény egyes paragrafusainak részletes átbeszélésből, megismeréséből a szükséges gyakorlati tapasztalatoktanulságait közösen kellene megoldani.
  átbeszélni,megoldani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés jelzáloghitel dől be

Sopron - A Sopronban felvett jelzáloghiteleknek csupán – átlagosan – egy százaléka… Tovább olvasom