Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

Tárgyalásokon kell tisztázni az egészségházvitát

Sopron - Sopron országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás egyelőre nem foglal állást az egészségház körül kialakult vitában. Véleménye szerint a problémákat tárgyalásokon kell tisztázni és megoldani városi és frakciószinten egyaránt.

– A soproni patikusok nem nyugodnak bele az önkormányzat által tervezett egészségház megépítésébe; a versenyhivatalhoz fordulnak és aláírásokat is gyűjtenek annak érdekében, hogy ne egyetlen vállalkozó jusson monopolhelyzetbe. Sopron egyéni választott országgyűlési képviselőjeként nyilván figyelemmel kíséri ezt a vitás helyzetet.

– Természetesen. Bár az elmúlt napokat Brüsszelben töltöttem, mindig figyelemmel kísérem a soproni önkormányzat munkáját és a városban történteket. Azt látom, hogy nincsenek e témában még elvarrva a szálak, de örömmel értesültem róla, hogy zajlanak a szakmai és a civil megbeszélések. Tárgyalni kell! – röviden ez a véleményem. A végső döntést még nem hozta meg az önkormányzat, a vitás kérdéseket még át lehet beszélni. A közgyűlés egy hónap múlva hoz majd döntést a kérdésben.

Firtl Mátyás: „Még hetek telhetnek el, mire kiderül, milyen irányba mozdul el az ügy.
Firtl Mátyás: „Még hetek telhetnek el, mire kiderül, milyen irányba mozdul el az ügy."


– Megkereste bármelyik fél, hogy álljon az ő oldalára?

– Nem.

– Sokak szerint az egészségház körül kialakult vita túlmutat a gyógyszerészegzisztenciák bizonytalanná válásán, a hosszú távú elköteleződés és az önkormányzat garanciavállalása várospolitikai, közösségi kérdés. Vannak, akik máris olyan összefogást sürgetnek, mint ami a kórház súlyponti kórházzá válását eredményezte. Nem érzi úgy, hogy képviselőként állást kell foglalnia a vitában?

– Egyelőre biztosan nem. Most az egyeztetéseken van a sor és még hetek telhetnek el, mire kiderül, milyen irányba mozdul el az ügy, mire vezetnek a megbeszélések. Én bízom a tárgyalások sikerében. Várjuk ki a végét...

– Az egészségház nemcsak a város lakosságát, a Fidesz–KDNP frakciót is megosztotta. Információink szerint a vita során felmerült, hogy négyen ki is válnak és önálló kereszténydemokrata képviselőcsoportot alakítanak. KDNP-s politikusként ezt támogatná?

– No, ezt tisztázzuk! A parlamentben és a soproni közgyűlésben is a Fidesz és a KDNP a szolidaritás jegyében alakított közös képviselőcsoportot. Ez egy frakciószövetség, amelyben mindenkinek az az érdeke, hogy egyben maradjon. Véleményem szerint teljesen természetes, hogy egy csoporton belül vannak nézetkülönbségek. A képviselők is megbeszélik a problémákat, érvelnek, vitatkoznak. A politika a kompromisszumok művészete, mondják, ebbe pedig időnként a csoporton belüli vita is belefér.

 

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Chrome 2008. szeptember 16. 21:26
  „Jocó!

  Én Nagy Tamásról csak annyit írtam, hogy tudomásom szerint MDF-s képviselő. Az meg ezek szerint igaz.

  Csaba Zsuzsanna!

  Én nem azt írtam, hogy egyenlő, hanem azt, hogy majdnem egyenlő. A kettő nem ugyanaz. A sajnálatra meg, köszi, de jelen állapotomban nem tartok igényt.

  További szép napot mindenkinek!”
 • 28. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 16. 20:11
  „Chrome(26)!

  Igazad van elírtam, MDF-es!

  De az MDF nem = az MSZP-vel, s ez fordítva is igaz!

  EGY ILYEN ELÍRÁS A LEGNAGYOBB GONDOD EBBEN A MINKET ÉRINTŐ CIRKUSZBAN?

  Ha igen, akkor nagyon sajnállak!”
 • 27. /joco1-az igazi 2008. szeptember 16. 17:46
  „chrome.igazad van , támadj egy apro dolgot és a többség a tényre már nem figyel oda.Tudod haver N.T.röl mindent el lehet mondani csak azt nem amit Te /maga leirt.

  netike!
  Te drága hol vagy?”
 • 26. Chrome 2008. szeptember 16. 13:14
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!

  Nagy Tamás tudomásom szerint MDF-es képviselő, ami majdnem ugyanaz, mintha MSZP-s volna. Ha van rajta kívül egy KDNP-s Nagy Tamás is, akkor bocs, de szerintem Sopronban nincsen.”
 • 25. Tabula rasa 2008. szeptember 16. 09:51
  „Hol van Firtl, hol vannak a tárgyalások. Bizony mi eljövünk a megbezsélésre és ellent mondunk az egészségháznak. De a városvezetés és képviselő úr nem meri összehivni a tárgyalásokat. olyanokat hallanánakamilyent még Sopronban nem hallottak.Talán félnek?
  (netike hozzászolása komolytalan és ami leír talán saját maga se hiszi el.)”
 • 24. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 16. 06:29
  „Netike kedves!

  Olvasd el a többi topikot is!
  Figyelmedbe ajánlom Nagy Tamás KDNP-és soproni képviselő nyilatkozatait és hozzászólásait! Talán ő is megrendelésre ír?
  Te nem a témához szóltál hozzá!”
 • 23. nemelég 2008. szeptember 15. 20:42
  „- Firtl úr - így akartam írni...”
 • 22. nemelég 2008. szeptember 15. 20:35
  „netike, te fidesz megrendelésre jöttél? És mi a véleményed az egészségházról? Lakosságbarát, márha egynémely betegnek jóval messzebb lesz ezután a rendelője? Soproni vállalkozások érdekeit védi, ha pesti pályázó lett a dugiban kiírt pályázat nyertese? Az iskolai sport és egészségmegóvás iránt hogyan viszonyul, ha egy iskolaudvar helyére építik? Óvja a fiatalokat az egészségház? És mi a véleményed a 99 évre szóló elkötelezettségről?
  Firt úr pedig igenis tájékozódjék, aztán majd Ő sem Simon-félén fogja látni a dolgokat.”
 • 21. /joco1-az igaz 2008. szeptember 15. 18:26
  „Bocsi netike igazad van :Veletek nem lehet vitatkozni, ti még azt sem vállaljátok el, hogy egy nyilt-lakossági -forum keretében- TÁRGYALJUK meg az ÜGYEKET!!!
  Érdekes már a fidesznyik _UD-és védelemben részesült- csapatnak már az "érveket sem kell kell felsorakoztattni" egy vitához?
  Ja Ti mint vezéretek MAGATOKBAN szerettek vitázni.Ott nincs ellenvélemény, csak az "örökösminiszterelnökötök" és vazalusainak- pld. itt az arcusi páros- igazsága?
  Tudod ilyen volt a hitleri és rákosi rendszer is.Ja Ti ilyent akartok?”
 • 20. /joco1-az igazi 2008. szeptember 15. 17:08
  „netike: a valot, érted, a valodi neveden”
 • 19. netike 2008. szeptember 15. 16:17
  „ugye senki sem gondolja, hogy annak a három-négy beírogatónak a véleménye valamit számít is, vagy hogy a többség véleményét képviseli, amikor egyértelmű, hogy bármiról szól a cikk, bármit is mond a nyilatkozó, ők mindenhova ugyanazt írogatják be, mintha megrendelésre tennék...
  Ha nem az előregyártott, hangulatkeltő, a legújabb gyurcsányi ámok futásról elterelő szándékkal írnátok be, barátocskáim, hanem az agyatokat is használtátok, akkor összevetve mindazokkal, amiket eddig az egészségházról olvastatok azzal amit Firtl úr mond rájöttetek volna magatoktól is arra, hogy ha valaki nem megrendelésre nyilatkozta azt, amit, az a Firtl úr

  Aki azt a feladatot kapta, hogy ide ennek az ellenkezőjét írja be, azzal meg itt nem érdemes vitatkozni és érveket sem kell annak felsorakoztatni, mert a kisalföld forumot sem azért csinálták ugye”
 • 18. Csak az igazat nem a avlódit mond! 2008. szeptember 15. 09:42
  „Firtl Úr csak az igazat mondja, ne a FIDESZ központból Orbán Viktor és személyi tikárától Molnár Ágnestől hallott valódit.”
 • 17. /joco1-az igazi 2008. szeptember 15. 06:06
  „Crome: egy hasonlo jellegü"reagálásodra" megirtam a véleményemet.Itt csak röviden.
  elöbb olvass és utána minösits”
 • 16. Chrome 2008. szeptember 14. 22:49
  „creat!

  Az az igazság, nekem teljesen mindegy, hogy lesz-e egészségház vagy sem. Patikus nem vagyok, így az üzletemet nem rontja. Orvoshoz rendkívül ritkán járok, az utóbbi 5 évben egyszer voltam, amikor a jogsi hosszabbításához kellett. Akkor sem volt vi8zsgálat, csak lenyúlták a pénzt.
  A dolog ami egy kicsit bosszant - csak egy kicsit - néhány rendkívül lelks személy hozzáállása. Persze, nem a lelkesedéssel van a baj, hanem azzal, hogy teljesen egyértelmű, kizárólag politikai szempontból értékelik a dolgot. Magyarán, ha ugyanezt az ötletet néhány évvel ezelőtt Walter Dezsőék szállították volna, akkor minden teljesen rendben lenne, így viszont minden rossz. Ezen a szemléleten kellene felülemelkedni és akkor talán egyszer majd normálisabb országban élhetünk.
  Legjobban a szegény gyerekek érdekeit védők tetszenek. Volt szerencsém néhányszor látni, ahogy az ominózus helyen egy-egy tesióra keretében szaladgáltak a gyerekek. Hát ezt meg tudják tenni a megmaradt iskolaudvaron is, különösebb probléma nélkül. Inkább a heti testnevelés órák számát kellene 2-ről 5-re emelni, annak volna értelme.”
 • 15. creat 2008. szeptember 14. 16:20
  „Chrome 2008.09.14. 13:23
  Ahogy elnézem, néhány hozzászóló álláspontját már megfikáztad, de a témában érdemi hozzászólást nem olvastam tőled! Ha elkerülte volna figyelmem a hozzászólásod, kérlek írd meg hol, és elolvasom!
  köszönettel”
 • 14. Chrome 2008. szeptember 14. 13:23
  „12.

  A soproni polgárok véleményét? Azért az itt hozzászóló 7 emberen kívül van még néhány soproni polgár. Ja, tudom, az ő véleményük nem számít. Ha a 300.- Ft-os népszavazás utáni MSZP propagandát venném alapul, mi szerint az összes ember, aki nem ment el szavazni, nemmel voksolt, akkor ez a 7 kétségkívül lelkes személy elég kis hányada a soproni polgároknak.

  8.

  Ha ismered az időutazás módját, legyél szíves a többiekkel is megosztani, mert engem például nagyon érdekel a történelem. Gondolok itt elsősorban a 210-es választásokra.”
 • 13. joco 2008. szeptember 14. 11:34
  „Hát jobbioskáink ! nincs reagálás?. miért? tán az ujabb fidesz közeli- ex III/III, opti- "megfigyelési "botránya már Nektek is sok?.Hát nem véletlen hogy kicsiny képviselönk -Firtl- nem kapott eligazitást.”
 • 12. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 14. 10:35
  „Tisztelt Firtl Úr!

  Ha, ön figyelemmel kíséri/kísérné a városban történteket, akkor a megjelent riport után venné a fáradságot és a fórumra is benézne, elolvasná a soproni polgárok véleményét!
  Hogy ezt nem teszi, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy csak ül a Parlamentben és nem érdekli, hogy az egyszerű, de józanul gondolkodó polgároknak mi a véleménye.
  Magyarul mélyen tesz rá!!! De ez önt minősíti és nem minket!”
 • 11. megmondomatutit 2008. szeptember 13. 21:26
  „KEDVES SOPRONOAK!

  FIRTLNEK NEM SZABAD NYILATKOZNIA AZ arcus PÁROS TUDTA NÉLKÜL

  EZ RÖHEJ!!!”
 • 10. fc soproni 2008. szeptember 13. 19:43
  „Firtl Úr! Önek az FC Sopron kivégzéséhez sem volt semmi hozzáfűzni valója. Ön egy dolgot mondjon amit a 2+1 alatt elintézett a városnak. Úgy néz ki mintha a városnak nem is lenne egyéni képviselője.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 120-szal is a síneken

Sopron–Kapuvár - Lefektették az új vágányt a Kapuvár–Sopron vasútvonalon. A felújítást… Tovább olvasom