Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Tapsvihar az első bemutatón

Igazi nagy neveket, a Nemzet Színészeit, továbbá szokatlan módon, erősen direkt reklámbetétet is láthattunk-hallhattunk a soproni Petőfi Színház évadnyitó premierjén. Offenbach Orfeusz az alvilágban című operettjének szombati bemutatója szűnni nem akaró vastapsot érdemelt a közönségtől.
Bevallom, fájt, amikor Offenbach – 1858-ban írt – Orfeusz az alvilágban című operettjének soproni premierjén végleg legördült a függöny, és befejeződött a fordulatokban gazdag, Iglódi István rendezte háromórás mitológiai vigadalom. Mert reggelig elhallgattuk volna a fordító és a betétverseket író Romhányi József szellemes szójátékainak nyelvi bravúrjait, s kedvünkre elnéztük volna a görög isteneket, földi halandókat istenien megjelenítő alakításokat, a kánkánról nem is beszélve. Különben már hónapokkal korábban, a szereposztás napvilágra kerülésekor tudni lehetett, óriási siker várható a soproni teátrum idei évadjának első produkciójától.

Élő legendák

Az Orfeuszban olyan „nagyágyúkat", élő legendákat láthat élőben a közönség, mint Kállai Ferenc, Avar István, Makay Sándor, akik kukkoló erénycsőszökként szereztek felejthetetlen perceket. S itt volt Agárdy Gábor is, olyan hálás szerepben, amelyet Latabár Kálmán játszott annak idején. A Nemzet Színészei mellett a legjobb formáját hozta a Jupitert alakító Incze József és a Junót formázó Frajt Edit, miképpen Sövegjártó Áron „rappelős" hírvivő Merkurja és Varga Gábor sokszínű Plutója is igen profi alakításnak tetszett. Auksz Éva az estén csodálatos Eurydikeként dobogtatta meg a férfiszíveket. Összességében elmondhatjuk: a soproni „Orfeusz az alvilágban" azon produkciók közé tartozik, ahol a néző mindvégig a mennyekben érezheti magát.

Reklám a színpadon

Az operett napjaink nyelvezetére – és közegére – átdolgozott változatában egy, a soproni színházban eddig szokatlan mozzanattal is találkozhattunk, nevezetesen az erősen direkt reklámmal. Az előadás egyik epizódjában többször is elhangzott a Soproni Ászok neve, a híres szlogennel együtt. A színházat szponzoráló cégnek szóló gesztus okán felvetődik a kérdés: ezek után – becsempészve egy-egy darabba – várhatjuk a fenntartó és a többi komoly támogató nyílt reklámozását is?

Elismerés a legjobbaknak

A szombat esti bemutatót követően a Pro Kultúra Sopron Kht. vezetése első alkalommal jutalmazta a premieren legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó művészeket. A százezer-százezer forintos díjat Incze József és Sövegjártó Áron vehette át. Rendkívüli elismerésként ötvenezer forintot kapott Simon Andrea rendezőasszisztens.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopogtatás a csend világába

Vasárnap lesz a siketek világnapja. Hazánkban hét városban, köztük Sopronban tanulnak siket és… Tovább olvasom