Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Tapssal, kereplővel űzik el a rókákat

Sopron - Sopron és a környékbeli falvak sem mentesek a rókáktól. Az állatok egyre gyakrabban kóborolnak családi házak közelében, félelmet keltve az ott élőkben.

– Veszettséget már nem, más fertőzést azonban terjeszthetnek a rókák – tudta meg a Kisalföld dr. Kertész Zoltán városi főállatorvostól. Éppen azért szaporodhattak el, mert már nem tizedeli őket a veszettség, bevezették ugyanis a vakcinázásukat, amikor is a gyógyszert repülőről juttatják ki a rókák lakta területekre.

A vadászok sem lövik őket, hiszen nem keresett a rókaprém. Előállt tehát az a helyzet, hogy az egészséges állatok felnevelik teljes szaporulatukat, így egyre többen és többen lesznek – mondta az állatorvos. Ráadásul tanulékonyak az állatok, s a tömött kukák környékére szoknak, még ha azok az emberek közelében is találhatók.

A rókák egyre gyakrabban merészkednek a lakott terület közelébe.
A rókák egyre gyakrabban merészkednek a lakott terület közelébe.

– Megnéztem az elmúlt évek adatait, s ezek alapján nem tudom megerősíteni, hogy növekvőben a rókapopuláció – mondta Román József, a Tanulmányi Erdőgazdaság vadgazdálkodási ágazatvezetője. – Az általunk kezelt területeken évente átlagosan 100 körül mozog az elejtett rókák száma, és ebben jelentős változás nincsen. Az igaz, hogy amikor ’93-ban megkezdték a rókák veszettség elleni vakcinázását, akkor néhány évig többet lőttünk, de mára kiegyenlítődött az állomány, ami nagyrészt a terület eltartóképességének köszönhető.

Olvasóink írták

  • 2. jockey 2009. január 04. 16:53
    „Még mindig jobb, mintha rókázással üldöznék el a tapsolókat!”
  • 1. matriné 2008. december 30. 15:40
    „De ijesztő a képen látható "Vuk"! Lehet is szegény párától félni. Az egyre szaporodó vadászoknak sokkal ,könnyebb az apróvadakat kiíratni mint etetni őket! Sőt egyik rábaközi faluban még a pap is ólomgolyó áldást küld feléjük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a zárkában Sopronkőhidán

Sopronkőhida - Tűz ütött ki a sopronkőhidai börtön és fegyház egyik cellájában vasárnap a késő… Tovább olvasom