Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Taps helyett vita lett

Vitába keveredett egymással a nemzetközi hírű pantomim- művész, Méhes Csaba és a Pro Kultúra Közhasznú Kft. vezetősége.
  
Számos nemzetközi díj, ismertség és elismertség után Méhes Csaba pantomimművész most kijelenti, többé nem kíván szerződni a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-vel. Pedig a Méhek, a Pantomix, a Pisztrángötös, a Mimóka és még számos produkció alkotója szereti Sopront, élt is itt, családi és baráti szálak kötik a városhoz. A súlyos kijelentés mögött egy vita áll.
– A Brass in the Five Quintettel közös előadásunkkal hét éve járjuk az országot, az Irány Rió!-t hoztuk volna Sopronba is.

A Brass in the Five Quintettel hét éve járják az országot, Sopronba mostanában nem jönnek...
A Brass in the Five Quintettel hét éve járják az országot, Sopronba mostanában nem jönnek...


Már az időpont egyeztetése sem volt könnyű. Végül megegyeztünk, szerződést kötöttünk, az előadások felkerültek a társaság honlapjára is – kezd a történtekbe Méhes Csaba, aki úgy gondolja, nem mehet el szó nélkül az események mellett, s ki kell állnia nemcsak önmagáért, hanem az együttes tagjaiért – és a csalódott soproniakért is.

– Öt nappal a meghirdetett időpont előtt a tudtunk nélkül felkerült a Pro Kultúra honlapjára, hogy elmarad az előadásunk. Engem a szervező hívott fel. Ezután kértem a cégvezetést, hogy írásban is erősítsék meg döntésüket. Az előadás ilyen késői időpontban való lemondása a szerződés szerint azzal járt, hogy a meghívó félnek ki kell fizetnie a megállapodás szerinti díj 75 százalékát, amennyiben nem a mi hibánkból hiúsul meg a fellépés.

Hónapokra előre le vannak kötve a művészek, ha hirtelen elmarad a program, arra már képtelenség másikat szervezni. A mi esetünkben hat embert ért kár. Ügyvéd segítségét kellett kérnem a jogos járandóságunk kifizettetéséhez. Furcsa mód ezt követően arról értesítettek, hogy a Soproni Színházba tervezett tíz előadásra szóló megállapodásomat vegyem semmisnek. Pedig már a honlapon is ott voltak az előzetesek, a plakátok, ismertetők nyomdakészen, igaz, a szerződés még aláírásra várt... Mint megtudtam, a Pro Kultúra vezetése szerint rossz üzletember vagyok – foglalja össze a történteket Méhes Csaba.

Méhes Csaba a pantomim műfajának koronázatlan királya.
Méhes Csaba a pantomim műfajának koronázatlan királya.


Ezek után szerettünk volna a Pro Kultúra vezetőivel is beszélni, írásban válaszoltak kérdéseinkre. Ebben az áll, hogy a belépődíjas előadásra nem volt érdeklődés, elővételben mindössze pár jegy kelt el, ezért kellett lemondaniuk. A sokéves kapcsolat alapján úgy gondolták, hogy Méhes Csabáék eltekintenek a „kártérítéstől" és egy későbbi időpontban meg lehet tartani az elmaradt előadást.

Ebből valóban vita kerekedett – ismeri el a cégvezetés –, amit ügyvédi felszólító levél zárt le. – Az összeget átutaltuk. A Petőfi Színház gyermekszínházi programjainak terveiben más előadásokkal együtt szerepelt az együttes fellépése is, de mivel a Budapest Táncszínház a Pinokkióval egy kedvezőbb színházi ajánlatot adott, ők kerültek be a bérletsorozatokba – állt még az üzenetben. 
     

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőendréd - Építési telek csak piaci alapon

„Fertőendréden is telkek kellenének és akkor jönnének, illetve maradnának fiatalok. Lenne még… Tovább olvasom