Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Taps és dESZKa - Színi társulatok Sopronban

Hetente próbálnak, produkciókat terveznek a városi színi társulatok, akik lelkes diákokból, amatőrökből állnak. Egy komoly darabot ugyan nehéz színpadra állítani, de maga a munkafolyamat is ˝megéri˝ az időbefektetést.


A Taps Városi Diákszínpad társulatát mintegy tizenöt-huszan alkotják, a négy-ötévnyi korkülönbség miatt a diákok két csoportra bontva foglalkoznak a színjátszással. Farkas Gábor, a VasVilla tanára, a társulat vezetője elmondta, a társulat tagjai jelenleg egyéni produkciókkal készülnek a soproni Add Elő Magad! elnevezésű tehetségkutatóra.

A munkafolyamat épp olyan fontos, mint amikor a diákok kiállnak a színpadra egy kész darabbal.
Emelett két nagyobb produkció szerepel a diákszínpad tervei között. A 18-20 éves korosztály az Ovibradert próbálja, ami a férfi szexualitás és frusztrációval foglalkozó kortárs darab. A fiatalabb, kilencedik évfolyamosok egy szösszenet, A muskátlis kalap bemutatására készülnek.

– A két-és félórás próbákat minden héten csütörtökön tartjuk, a Vas- ésVillamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban kialakított drámateremben. A diákszíndarabokkal kapcsolatban általános probléma, hogy néha eluralkodik a feleslegesség érzete a társulaton. Kevés ugyanis a mozgástér, a játszási lehetőség, így mielőtt igazán kiforrná magát egy komoly produkció, már nincs hol többször előadni - fogalmazott Farkas Gábor.

Ugyanakkor hozzátette, a munkafolyamatot épp olyan fontosnak tartja, mint amikor kiállnak a színpadra egy kész darabbal. Kérdésünkre elmondta, jó folyamatnak tartja a drámaképzés erősítését a városban, mivel egy ilyen képzési formában tanulók érdeklődőbbek a művészetek iránt.

Egy másik színi csoport, a dESZKa Társulat is középiskolásokból áll. Összeszokott, amatőr csapat, akik Sopronban és környékén kulturális műsorokat, színdarabokat adnak elő.

– Jelenlegi terveink között szerepel egy bohózat bemutatása a GYIK-ban és egy műsor összeállítása a Költészet napjára. Májusban és júniusban pedig Fertődre, az Esterházy-kastélyba mennénk, előbb a Bagatell Alapítvány szervezésében egy műveltségi vetélkedőn, majd díjátadón szerepelnénk – mondta vezetőjük, Betuker Botond.

A dESZKa Társulat
A dESZKa Társulat

A dESZKa tizenöt-húsz állandó tagja is hetente egyszer, kedden próbál. Nem kifejezetten az oktatás a cél, hanem a kultúra, a művészet megszerettetése. A mindennapi életből vesznek példákat, ami azért is hasznos, mert így könnyebben feltalálják magukat a hétköznapi szituációkban és fogékonyabbá válnak a társadalmi problémákra is.

– Közös előadást tervezünk a zsirai értelmileg sérültek otthonának lakóival, jótékonysági céllal pedig ellátogatnánk a kórház gyermekosztályára – zárta a társulat vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. mcseva 2012. január 30. 10:26
    „Gratulálok!! Nagyon helyes mosolygós kis csapat és nem utolsó sorban / fellépésüket látva / nagyon ügyesek is!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem maradhatott Sopronban?

Pünkösdi Emil „őrm." 2007. május 28-án Pünkösd napján balesetet szenvedett, Sopronban, a… Tovább olvasom