Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Tapasztalatcserén a burgenlandi tanárok

Tapasztalatcserére látogatott a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolába a Burgenlandban magyart oktató tanárok tizenkét fős csoportja.

– A burgenlandi általános iskolák alsó és felső tagozatain összességében mintegy kétezer gyerek tanul magyarul – mondta el portálunknak Balikó Lajos burgenlandi tanfelügyelő. – Legfőképpen a szülők igényén múlik, indítanak-e és milyen osztályt magyarnyelv-oktatás céljából.

Fakultációhoz öt gyerek jelentkezése kell, s elindulhat a magyarnyelv-oktatás heti egy órában. A kétnyelvű osztályhoz minimum hét gyerekre van szükség, ott heti négy órában tanítják a nyelvet. Az oktatói gárda Ausztriában adott.

A burgenlandiak soproni programjának szervezője, Erdélyi Aranka, a steinberg-dörfli iskola kétnyelvű osztályának tanára részletezte: először látogatott munkacsoportjuk Sopronba, hogy az itteni németnyelv-tanítás kapcsán tapasztalatokat szerezzenek a burgenlandi magyarnyelv-oktatáshoz. Ausztriában nyelvműhelyeket alapítottak, ahonnan az idegennyelv-tanárok munkájukat segítő oktató- és segédeszközöket – könyveket, feladatmappákat – kölcsönözhetnek. A burgenlandi magyartanárok ezzel együtt ötletbörzét is szerveztek. Egyik tanár felvetése volt, hogy tapasztalatcsere céljából látogassanak meg egy magyar iskolát. A választás az ugyancsak kétnyelvű oktatású soproni német nemzetiségi iskolára esett, amely intézménynek amúgy is szerteágazó kapcsolatai vannak ausztriai iskolákkal.

Olvasóink írták

  • 2. Vita-Max 2010. május 05. 07:54
    „Csetneky:
    Ott nincsen nemzetiségi iskola,ill.van de annak kisebbségi a neve:))))))) Amit legjobban eltudnának sajátitani,az a tanárverés elháritása lehetne:)))))”
  • 1. Csetneky 2010. május 03. 16:05
    „Mehetnének tapasztalatcserére mondjuk egy ózdi iskolába. Akkor aztán lenne mit mesélni otthon a tapasztalatokról! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenheten a Széchenyi Vágtán

Az idei jubileumi emlékévben Nagycenken egész évben tartanak a programok. A legnagyobb magyar… Tovább olvasom