Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Tanuljon örömmel a diák

Pályaválasztás előtt álló általános iskolásoktól volt hangos a Liszt-központ, ahol szakképző intézmények és vállalkozások ismertették a továbbtanulás, illetve a szakmaszerzés lehetőségeit.
  
Hiába a kormányzati elképzelés, a duális képzésre való törekvés, a megkérdezett diákok közül sokan még mindig nem szakma, hanem a gimnázium felé orientálódnak. Hégely Eszter harkai nyolcadikos osztálytársaival érkezett a megyei munkaügyi központ, továbbá a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett pályaválasztási programra.

Mint mondta, gimnáziumba készül, érettségi után pedig lakberendezőnek tanulna, ott kiélhetné kreativitását. Ugyanakkor mások egy jó szakmával a kézben képzelik el jövőjüket. Kelemen Zoltán, a Deák téri iskola nyolcadikosa villanyszerelő szeretne lenni. „Régóta érdekel a villamosság, és édesapám is gép- ipari szakember. Innen a vonzódásom e szakma iránt.

A pályaválasztási kiállításon a fémmegmunkálás műhelytitkairól is ismereteket szerezhettek a diákok.
A pályaválasztási kiállításon a fémmegmunkálás műhelytitkairól is ismereteket szerezhettek a diákok.


Azt is tudom, hogy a jó szakemberek iránt idehaza is, külföldön is nagy a kereslet" – fogalmazott.

– Sok múlik a szülőkön, hogy milyen pályát választ a gyermek. A legfontosabb feladat, hogy a bennük rejlő tehetséget észrevegyék, s azt maximálisan kibontakoztassák. Ezt az utat kell egyengetni, hogy a gyerek örömmel tanuljon, és adott esetben kiváló szakmai karriert fusson be – nyilatkozta Major Ernő, a megyei munkaügyi központ igazgatója. Részletezte, októberben Sopronban és környékén a mechanikai gépszerelők éppúgy keresettek voltak, mint az eladók, pékek, szakácsok, pincérek, raktárosok, sofőrök, az idegen nyelvet beszélő, gép- ipari végzettségű mérnökök.

– A pályaválasztási kiállítás lényege, hogy a fiatalok olyan szakmát tanuljanak, amit kedvvel művelnének, és el is tudnak benne helyezkedni. Ma már egy jó szakma felér egy diplomával. Sopron ugyanakkor kettős kihívás előtt áll – tette hozzá Horváth Vilmos, a kereskedelmi és iparkamara elnöke. – Egyrészt Ausztria elszívja a szakképzett munkaerőt, másrészt a város jelenleg nem befektetési célpont. A megoldást az ausztriai bérekhez közelítő jövedelem biztosítása, illetve az M85-ös út megépítése jelentené.
  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerosztás a plébánián Sopronban

A hívek jószívűségéből Henczel Szabolcs atya minden hónap első csütörtökjén tart élelmiszerosztást. Tovább olvasom